Зізіфус: користь і шкода, властивості та застосування
Зізіфус (унабі) - китайський фінік з сімейства крушинових, який має масу корисних властивостей і широко застосовується в медицині, косметології та кулінарії. Цій рослині понад 6000 років і на смак вона нагадує фінік. Найчастіше плоди вживають саме у свіжому вигляді, проте є і рецепти з печеними та навіть смаженими фініками. А ще зізіфус застосовується при лікуванні жовтяниці, покращує травлення та корисний при хворобах горла. Придбати зізіфус та кімнатні квіти у Києві можна з доставкою прямо до порога будинку.
Сорти та різновиди зізіфусу
На основі зизіфуса виведено багато інших культур. Перші селекційні роботи проводилися на батьківщині рослини в Китаї, де внаслідок кількох спроб біологи змогли вивести сорти, які поділяються на дрібно- та великоплідні. Унабі також поділяються за часом дозрівання на ранні, середні та пізні. До ранніх сортів зізіфусу відносяться такі:
Китайський 60 - один із найменших унабі серед усіх існуючих сортів. Висота не перевищує трьох метрів, плоди - 10-12 см. Урожай зазвичай збирають у вересні.
Сініт – виведений в Україні сорт середньої висоти з пишною кроною. Має темно-коричневі дрібні плоди розміром всього 6 см. Плоди синіту солодкуваті на смак і відмінно підходять для консервації та сушіння.
Фініковий - один із найсмачніших сортів зізіфуса з довгими плодами (до 4 см). Урожай необхідно збирати практично відразу після дозрівання, інакше плоди швидко виявляться на землі.
Морі джер – цей сорт вивели молдавські фахівці. Плоди виростають до 25 см, а головною особливістю цього унабі є морозостійкість. Дерево здатне витримувати заморозки до -25 градусів.
Хурман - це колюче дерево прокидається навесні, а плоди досягають зрілості в середньому через 60 днів. Збір плодів зазвичай займає близько 3-х тижнів, а плоди виходять дуже солодкими та смачними.
Цукерковий - невисоке дерево з кулястою кроною. Стабільні врожаї зазвичай наступають на початку осені. Плодів зазвичай настільки багато, що за ними часто не видно листя. Тонка червона шкірка приховує за собою досить солодкий плід.
Південний - сорт із грушоподібними плодами, виведений селекціонерами. Це рідкісний представник зізіфусів, чиї плоди використовуються в основному для консервації, їх часто не їдять у свіжому вигляді.
Середньостиглі сорти досягають зрілості та готові плодоносити зазвичай у середині осені. Такі сорти зазвичай не дуже добре переносять заморозки.
Ширванський сорт названий так на честь історичної області на території сучасного Азербайджану. Плоди солодкі з кислинкою, м'якуш шоколадного кольору. Дає багаті врожаї.
Таврика - один із найпопулярніших видів зізіфуса. Плоди таврики дозрівають у листопаді та радують не лише смаком, а й частотою врожаю.
Первісток - високоврожайний сорт, плоди бочкоподібної форми, на смак кисло-солодкі. Для зимівлі первісток віддає перевагу укриттям, м'якуш зелений, соковитий і щільний.
Я-Цзао - цей зізіфус зростає і в Україні, попри те, що його вивели в Китаї. Цілком невибагливий до ґрунту, добре почувається в низинах, на рівнинах, чорноземах і в біднішому ґрунті. Цікаво, що унабі, які ростуть на бідному ґрунті, вважаються кориснішими, ніж їхні розпещені побратими.
Апшеронський - це сорт, створений краснодарськими селекціонерами. Зовні такі унабі дуже нагадують фініки. М'якуш солодкуватий, з традиційним відтінком кислинки. Вважається морозостійким і добре росте у наших помірних широтах.
Пізніх сортів зізіфуса не так вже й багато, через затратність та дорожнечу їх утримання. Іноді таке дерево не приносить плодів навіть після листопада та першого снігу. Здебільшого розводять сорти Кара-Даг та Коктебель у Криму. Плоди цих дерев дуже великі та врожайні. Сорт Коктебель може принести до 80 кг плодів лише з одного дерева.
Властивості зизіфуса
Цілющі властивості зізіфусу загальновідомі та широко застосовуються в народній та традиційній медицині. Унабі використовується для гармонізації смакових ефектів, в урології, кулінарії та косметології. Зізіфус - відмінний сечогінний засіб, має м'який заспокійливий ефект, очищає кров і підходить навіть для профілактики остеопорозу. Свіжі стиглі плоди корисні при запорах, а незрілі плоди рекомендують вживати при діареї.
Застосування зизіфуса
У плодів унабі є безліч корисних властивостей, які давно були оцінені як у традиційній, так і в народній медицині. В урології зізіфус прописують пацієнтам з хронічними проблемами та як профілактику захворювань.
Природних діуретиків безліч, це головна корисна властивість шипшини та багатьох інших трав, але зізіфус універсальний і допомагає при величезній кількості інших захворювань. Розгляньмо детальніше, наскільки плоди цього дивовижного дерева можуть бути корисними.
Медицина
Плоди унабі можуть бути рекомендовані при захворюваннях нирок. В урології зізіфус допомагає впоратися із запаленнями, застоєм рідини, набряклістю та не допускає розвитку інфекції. Завдяки високому вмісту вітамінів С і А, унабі вважається імуностимулятором і рекомендований при застуді, грипі або природній нестачі вітамінів.
Регулярне вживання зізіфусу в їжу покращує стан ШКТ і запобігає больовим спазмам. М'який седативний ефект може допомогти при безсонні, дратівливості чи втомі. Також унабі рекомендований при надмірній вазі, постійному стресі та при лікуванні стоматитів. Гіпертоніки приймають зізифус у великих кількостях (щодня щонайменше 20 штук). Такий курс не тільки полегшить перебіг хвороби, а й підвищить рівень гемоглобіну в крові, посилить імунітет та допоможе при серцево-судинних захворюваннях.
Косметологія
Унабі впевнено входить до числа кращих засобів народної медицини при проблемах зі шкірою та волоссям. Біологічно активні компоненти та високий вміст вітамінів допоможе при себореї, частковому або повному облисінні, закорковуванню сальних залоз або поганому припливу крові до цибулин. Китайський фінік ефективний у боротьбі з чорними точками, прищами та при дерматиті. Через те, що шкірка плодів спідниці має антибактеріальний ефект навіть при зовнішньому застосуванні, її використовують у створенні масок для обличчя. Такі маски мають омолоджуючий ефект, прибирають прищі, вугри, висипи та жирний блиск. Зізіфус досить ефективний і при шкірних висипах. Перевага унабі, як і користь бузини в тому, що це абсолютно натуральний засіб, який не містить шкідливої хімії.
Кулінарія
Китайський фінік користується величезною популярністю у себе на батьківщині при приготуванні різних страв, а корисний досвід колег з Піднебесної все частіше переймають кухарі з інших країн. Почнемо з того, що унабі часто додають у звичайний хліб у промислових масштабах. Такий хліб довго не черствіє і здається свіжим не 1 і 2 дні. Здебільшого плоди унабі висушують і їдять як легку закуску або під час чайної церемонії.
Популярний навіть відвар із коріння дерева зізіфус. Подрібнене коріння заливають окропом і настоюють протягом півгодини. Для приготування чаю з зизіфуса 10-15 плодів потрібно залити окропом, дати настоятися та додати мед. Сироп із зізіфуса часто використовують кондитери, щоб підкреслити смак десерту. Варення та джем виходять дуже густими, насиченими та солодкими з невеликою часткою кислинки. Маринований зізіфус нагадує на свій смак відразу і оливки, і мочені яблука. Гурмани дуже люблять закушувати таким зізіфусом міцні напої та додавати до салатів.
Склад зизіфуса
Зізіфус багатий корисними вітамінами та мінералами. До його складу входять амінокислоти, вітаміни А, B, C та бета-каротин. Крім цього він багатий на яблучну, фолієву та вітамінну кислоти. У мінеральному складі є каротиноїди, фосфор, кальцій, залізо, а 3% плода складається з жирної олії. У листі є цукор і глікозиди, а тритерпеновий зізипін здатний модифікувати смак їжі, через що деякі страви при маленькому додаванні приправи з зізіфусу здатні зовсім по-іншому відчуватися. Кора і коріння багаті на дубильні речовини, які підтримують шкіру та волосся людини в ідеальному стані, а також кумаринами та алкалоїдами. Китайський фінік містить велику кількість жирів, які беруть участь у регенерації клітин тіла та є ключовим матеріалом у будівництві нігтів, волосся та шкірних покривів.
Протипоказання
Зізіфус протипоказаний гіпотонікам просто через те, що є природним засобом гіпертонії. Понизивши і без того низький тиск, можна серйозно нашкодити своєму організму. Як і у випадку з будь-яким іншим продуктом, надмірне вживання зізіфуса не рекомендується, у всьому необхідно знати міру. Страшних наслідків у надмірного споживання немає, але при передозуванні можливий гіпервітаміноз, алергічні висипання та проблеми із ШКТ. Також є вкрай невеликий відсоток людей, які мають природну нестерпність унабі. Саме тому цілеспрямоване лікування плодами унабі краще починати з невеликих доз або заздалегідь проконсультуватись у лікаря. Вагітним жінкам категорично забороняється лікуватися медичними препаратами на основі насіння китайського фініка, як і людям із цукровим діабетом.
Правильна посадка зізіфуса
Зізіфус - це дуже теплолюбна рослина. Щоб його плоди добре розвивалися і дерево було здоровим, потрібно вибрати добре освітлену ділянку, яка захищена від вітру та протягів. Рівні ділянки, захищені дачним будиночком, будуть відповідним місцем для зізіфуса. У наших широтах посадку зізіфуса проводять переважно навесні, на початку березня. Ґрунт бажано збагатити гноєм та мінеральними добривами. Глибина ямки близько 1 метра. Через розлогу крону унабі садять один від одного на відстані 3-4 метри.
Вітчизняні садівники завжди вибирають морозостійкі сорти, які швидко дадуть плоди. Після посадки насіння обливають окропом, щоб стимулювати їх зростання. Спочатку насіння оберігає від прямих сонячних променів марлею, яку прибирають через 2-3 тижні. Перші сходи китайського фініка очікуються вже через 2 місяці, а перед зимою сіянці слід утеплити. Не варто забувати про мульчування ґрунту, це точно не зашкодить молодому дереву. Зізіфус може витримувати заморозки до -25 градусів і відрізняється довготривалим проживанням. Дерево живе до 100 років, тому плодами ваших праць зможуть користуватися ще ваші онуки.
Догляд і збирання зізіфуса
Зізіфус не страждає від надлишку сонячного світла і на посуху йому байдуже. Поки саджанець звикає до ґрунту та укорінюється, йому необхідний невеликий полив. Унабі приживається на родючих ґрунтах, але не забувайте вчасно підрізати йому бічні листи, щоб вони не затуляли світло від плідних частин. Головне не впадати в крайність і поливати унабі у червні, коли формуються плоди. Також необхідно вчасно видаляти бур'яни та 2 рази на сезон балувати рослину мінеральними підживленнями. Рослину спочатку підгодовують позакореневим методом і з часом збільшують частоту підживлення. Молодим рослинам буде достатньо на рік 10-15 кг гною, 100 г фосфору та 20 г калію. Для дорослого дерева дозування потрібно збільшити приблизно в 2 рази. Крону китайського фініка формують вже наступного сезону через особливості вегетації.
Формувати крону можна навіть у вигляді куща, тоді кореневі паростки акуратно обрізають і викопують для пересадки. Плоди зізіфуса дозрівають зазвичай на початку осені, тоді їх збирають або просто струшують на попередньо розкладену мішковину. При культивації культури у промислових масштабах плоди унабі збирають спеціальними плодозбиральними машинами. Зізіфус практично не хворіє і не приваблює шкідників. Головне - вчасно викорчовувати бур'яни та стежити за гусеницями та попелицями. Протягом усього життя унабі потрібно покращувати світловий режим крони, видаляти сушняк, сухі гілки та вкорочувати однорічник та багаторічні пагони.