image
(044) 585-88-99 – Київ
0-800-357-000 – Безкоштовний
+1-718-475-92-72 – Нью-Йорк
(067) 355-77-55 – Київстар
Інші телефони
Ми працюємо цілодобово
Допомога онлайн Статус замовлення
Flowers.ua

Плющ кімнатний (хедера): догляд та вирощування в домашніх умовах

Плющ кімнатний (лат. Hedera) - дуже популярна рослина, перша згадка про яку датується часами Стародавньої Греції. Раніше існувала традиція робити вінки з плюща для дівчат, як прикрасу до свята. Також вважалося, що хедера відлякує злих духів і приносить удачу. Сьогодні плющ особливо цінується дизайнерами як універсальна рослина для озеленення приміщення. А флористи часто використовують плющ у композиціях разом із пеларгонією та іншими кімнатними рослинами. У нашому каталозі є багато варіантів, які зацікавлять любителів домашніх культур, також у широкому асортименті представлені сезонні квіти в Запоріжжі.

Види хедери

Види хедери

У природі ця ліана росте в густих, тінистих лісах, займаючи собою досить великий простір. У країнах з помірним чи субтропічним кліматом плющ часто розповзається по великих просторах, обвиваючи будинки та інші місця. Але справжню популярність ліана набула як декоративна кімнатна рослина. Плющ чудово доповнює приміщення і гарно себе проявляє у вертикальному озелененні. Хедера налічує приблизно 15 видів, і в цій статті ми розглянемо найпопулярніші з них.

Плющ канарський

Канарський

Плющ канарський – вічнозелена ліана, яка отримала назву на честь місця свого походження. Канарський плющ росте у прибережних частинах Португалії, Марокко та Північної Африки. Його листя насичено-зеленого кольору з великими білими плямами. Цей вид чудово стелиться по землі, утворюючи загадкові візерунки, але легко підіймається вгору, а за наявності опори обвиває її гілками. У канарського різновиду плюща немає повітряного коріння, тому необхідно проводити регулярну обрізку і стежити, щоб опора була міцною. Відомі сорти "Бригітта", "Золотий лист", "Стріата" та "Глорія де маренго". Як і багато інших рослин для офісу, канарський плющ невибагливий, але вимагає регулярного обприскування.

Плющ колхідський (Hedera colchica)

Повзуча ліана родом із Закавказзя та Ірану. З легкістю забирається на висоту 30 метрів, а її повітряне коріння та потужні стебла забезпечують їй надійну стійкість. Великіе листя колхідського плюща має приємний запах з нотками мускату. Зацвітає ліана восени, квіти недобре пахнуть та утворюють парасолькові суцвіття. Якщо ви вирощуватимете колхідський плющ вдома, подбайте про те, щоб грунт був максимально родючим.

Плющ пастухова

Пастухова

Вічнозелена ліана із сімейства Аралієві. Росте в Грузії, Росії та Азербайджані. Це незамінний різновид у вертикальному декоруванні через своє повітряне коріння і красивий зовнішній вигляд. Вважається вимираючим видом і занесений до Червоної книги. Суцвіття зібрані в парасольки, листя округле, а на верхівці виростають ромбічні, яйцеподібні та змішані види листя.

Плющ звичайний

Найпопулярніший вид плюща, що відрізняється високою декоративною цінністю. У Європі плющ зазвичай використовують для прикраси фасадів та альтанок, у країнах Азії та Східної Європи – для декорування альтанок та огорож, але в основному як кімнатна рослина. Плющ добре маскує недоліки будинку, виділяє багато кисню і невибагливий у догляді. Листя шкірясте, розташоване почергово і м'яке на дотик. Квіти зібрані в невеликі парасолькові суцвіття, плоди ліани маленькі і отруйні для людини, проте стануть гарним кормом для птахів.

Восковий плющ Хойя

Хойя

Гарна вічнозелена ліана, яку дуже просто виростити в домашніх умовах. Назву рослині дав ботанік Броун, на честь свого товариша герцога Хойя. У домашніх умовах Хойя виростає не більше ніж на 6 метрів заввишки. З появою повітряного коріння пагони дерев'янюють і нарощують м'ясисті листові пластини з сірими вкрапленнями. Форма квіток буває різною, але поєднує їх наявність 5 пелюсток. Після в'янення на місці старої квітки одразу починає рости нова. Цвітіння починається у травні та закінчується на початку осені. Плющ Хойя прекрасно сусідить з іншими рослинами, є нешкідливим для людини, а його квіти мають приємний запах. Формою квіти нагадують невеликі зірки та зібрані у півсфери.

Фатсхедера Лізе (дерев'яний плющ)

Гібрид, який був отриманий шляхом схрещування рослини фатсія та хедери. Листя досягає 25 см у довжину, з білими плямами на поверхні. Незважаючи на те, що виростити цей вид досить просто, на практиці навіть досвідчені квіткарі можуть мати справу з труднощами. Фатсхедер - дуже пластична культура і її легко формувати, але часто рослина не бажає нарощувати зелену масу, щоб ви не робили. Це може бути пов'язане з неправильним поливом, типом субстрату чи поганим освітленням. Дерев'яний плющ користується величезною популярністю в дизайні через свій ефектний вигляд і стрімкий зріст вгору. Якщо доглядати його правильно, рослина довгі роки радуватиме вас своїм зовнішнім виглядом і даватимете велику кількість кисню.

Догляд за кімнатним плющем

Уход за комнатным плющом

Плющ не потребує занадто ретельного догляду, якщо дотримуватися простих правил. Слідкуйте за місцем розташування рослини, правильно підгодовлюйте, вчасно обрізайте зайві пагони та не дайте поширитися шкідникам та хворобам хедери.

Розташування

Насамперед потрібно визначитися з тим, де житиме ваш плющ. Головне пам'ятати, що плющ відноситься до невеликої категорії тіньолюбивих рослин, відповідно яскраве світло йому протипоказане. Сміливо можна розташувати його у глибині кімнати, або навіть у коридорі. Головне, щоб плющ отримував розсіяне світло протягом дня. Взимку світловий день скорочується, тому якщо у вас ряболистий представник виду, можна задуматися про тимчасове штучне освітлення. При бажанні вирощування плюща у вигляді ампельної рослини, є сенс розмістити його біля стіни і дати місце для молодих пагонів. Не варто змінювати розташування плюща, рослина може важко це перенести, тому обміркуйте перспективи зростання, положення та освітлення заздалегідь.

Температура

Температура

Важлива частина для правильного зростання кімнатного плюща. Ідеальною вважається температура 18-22 градуси. У жарку та суху погоду листя необхідно постійно обприскувати, щоб плющ не засох. Не забувайте витирати пил, щоб запобігти розмноженню павутинного кліща. Взимку комфортною температурою вважається +11-14 градусів. Категорично забороняється утримувати плющ поруч із опалювальними приладами. Якщо в кімнаті працює обігрівач, намагайтеся частіше поливати плющ або використовувати зволожувач повітря. Різкі коливання температури та протяги не завдадуть хедері значної шкоди, але намагайтеся цього уникати.

Полив та ґрунт

Полив

Ліана добре росте практично в будь-якому ґрунті, але віддає перевагу слабокислому субстрату з великою кількістю перегною. Ґрунт взимку повинен залишатися трохи вологим усередині, а влітку плющу потрібно більше води. Поливати кущ слід двічі на тиждень влітку і один раз взимку з огляду на температурні особливості. Тож якщо температура стабільно тримається в районі 22 градусів, частоту поливу можна збільшити. У будь-якому випадку плющ складно залити водою, але ризик недостатнього поливу існує постійно. Комплексні добрива один раз на місяць взимку і двічі-тричі в теплу пору року однозначно допоможуть плющу. Найкраще ліана реагує на спеціальні та торф'яні добрива. При надлишку вологи чи підживлення листя може почати жовтіти та опадати. Важливо вносити добрива через кілька годин після основного поливу, щоб ліана встигла увібрати всі корисні речовини. Плющ цілком здатний витримати деякий час без води, але не варто зловживати цією властивістю рослини. Під час посухи листя може почати скручуватися, а кущ сильно втратить у плані привабливості.

Обрізка та опора

Обрізка

Проводити обрізку хедери треба обов'язково, хоча б періодично, щоб зробити правильну форму крони, направити ріст, куди вам потрібно, освіжити рослину. Для створення пишної форми залишають лише кілька точок росту, з яких потім виростають молоді пагони. Хворі та засохлі гілки також необхідно видаляти, інакше вони можуть занапастити всю рослину. А ще обрізка насичує рослину киснем. У хедери дуже гнучкі та міцні пагони, які не дозволяють ліані зламатися під своєю вагою. Горщик із плющем часто вішають на стіну, а його гілки прикрашають приміщення, дають кисень і гарно звисають. Ґрунт для плюща часто мульчують. Для здоров'я рослини краще використовувати перегній або опале листя.

Спеціальна суміш

Яку суміш ґрунту вибрати для ліани, кожен квітникар вирішує самостійно. Спекотні суперечки про оптимальний субстрат продовжуються й сьогодні, але більшість схиляється до самостійного виготовлення ґрунту. З'єднайте торф, листову та дернову суміш у рівних пропорціях. Якщо отриманий ґрунт занадто важкий для молодої рослини, додайте трохи піску. Головне, щоб субстрат був досить легким та добре пропускав необхідний кисень.

Як пересаджувати плющ

Пересадка плюща

Рослину пересаджують по мірі того, як розростається її коріння. Молодій рослині горщик змінюють щорічно, потім 1 раз на 2 роки. Як правило, пересаджують тільки молоді рослини, дорослі, що вкорінилися, часто чіпати не варто. Пересаджувати плющ найкраще навесні, разом із комом землі, щоб рослина швидше звикла до нового місця. Дорослим рослинам досить просто оновлювати верхній шар субстрату. Догляд за плющем в цілому схожий на догляд за гузманією, з тією лише різницею, що ліана готова пробачити деякі помилки квітнику, на відміну від багаторічника з Латинської Америки.

Способи розмноження кімнатного плюща

В умовах звичайної квартири плющ може розмножуватися живцями, пагонами та відведеннями. Розмножувати плющ найкраще у травні чи червні. Якщо живець був придбаний у розпліднику, краще не пересаджувати його перші 1-2 тижні, щоб дати звикнути до нових умов у знайомому ґрунті.

Розмноження живцюванням

Живцюванням

У дорослої рослини необхідно обрізати живці з верхівки. Щоб стимулювати зростання живців, посадіть їх спочатку у звичайну воду до тих пір, поки вони не пустять коріння, а потім пересадіть у горщики з універсальною сумішшю. Краще вибирати багатий ґрунт, щоб збільшити шанси на успіх. Якщо поливати плющ помірно і дотримуватися всіх умов утримання (тінь, температура, вологість), поява перших паростків декоративної рослини не змусить себе чекати. В один горщик саджають не більше 3 живців, щоб їм не було тісно. Вкорінювати плющ можна у воді, у спеціальній суміші з додаванням торфу або у легкому субстраті з підвищеним вмістом піску. Хорошим вибором будуть як верхівкові, так і стеблові живці.

Плющ добре розмножується у парнику, теплиці чи навіть контейнері. Укриття для молодого плюща зовсім необов'язкове, але явно не зашкодить. Поліетиленова плівка або скло просто прискорюють ріст і допомагають укоренитися. Якщо вам терміново потрібно отримати дорослу рослину, можна скористатися стимуляторами росту, але підходити до цього варто з обережністю. Весь процес укорінення займає від 2 до 6 тижнів. Стеблові живці у горщик укладають у горизонтальному положенні і залишають на поверхні листя для укриття. Укорінення стеблового живця відбувається набагато швидше і займає період від 1 до 2 тижнів. Після перших ознак зростання, акуратно вийміть стебло з горщика і розріжте на окремі живці. Укорінені відрізки рідко відразу переносять на місце проживання. Як правило їх відправляють на грядку для дорощування. На постійне місце плющ зазвичай висаджують наприкінці літа чи на початку осені. Однак необхідно пам'ятати, що якщо ви вирішили не чекати до весни, то рослину потрібно захистити і добре мульчувати ґрунт навколо неї.

Розмноження відведеннями

Розмноження відведеннями

Як і більшість інших представників свого вигляду, хедери спокійно розмножуються відведеннями. Батоги на землі здатні вкоренитися самостійно, але нічого страшного не станеться, якщо ви їм допоможете. Відведеннями зазвичай розмножують плющ ті, хто використовує ліану як грунтопокровник. Також спосіб стане в нагоді тим, кому не потрібна велика кількість плюща у своєму саду або оранжереї. Найсильніші та гнучкіші пагони укладають у траншею чи іншу неглибоку ямку. Необхідно зробити кілька невеликих надрізів для стимуляції, гілки закріпити скобами і присипати поживним субстратом або торфоперегноєм. Перший раз необхідно рясно полити відведення для стимуляції росту і надалі не кривдити ліану з поливом. Чим більше води, як ми пам'ятаємо, тим краще. Якщо у плюща довгі гілки, то закріплювати їх краще хвилями і вкорінювати відразу кілька відводків за раз. Звичайно, цей спосіб більше підходить тим, у кого є власний міні-сад, тому що зазвичай для розмноження використовують простіший метод живцювання. Для укорінення та розмноження відведеннями обирайте молоді однорічні, максимум дворічні екземпляри. Відразу варто забракувати сильні пагони з повітряним корінням або пагони, які майже здеревеніли.

Розмноження пагонами

Не розповсюджений, але досить простий спосіб розмноження плюща. Процес дуже нагадує розмноження відведеннями. Для початку відріжте гілку довжиною близько 10 см разом із листям. Зробіть невеликий надріз і акуратно вдавіть стебло в субстрат у горщику. Через невеликий проміжок часу по всій довжині пагона почнуть з'являтися коріння, потім його можна буде розрізати на кілька частин. На кожній розрізаній частині має бути корінь та лист. Отриманий матеріал саджають в окремий горщик із поживним субстратом.

Корисні властивості хедери

Корисні властивості

Кімнатна хедера - невибаглива рослина, яка широко використовується в народній та традиційній медицині. Головними діючими речовинами у складі рослини є сапоніни та флавоноїди. Сапоніни покращують засвоюваність корисних речовин в організмі, зокрема у кишечнику. Флавоноїди, навпаки, допомагають позбутися шкідливих і важких речовин, а також мають тонізуючий ефект. Також флавоноїди зміцнюють серцево-судинну систему, виробляють чималу кількість корисних ферментів та блокують нездорові клітини. Крім цього, у листі хедери містяться кумарини, камедь, дубильні речовини, ефірні олії, фруктоза, вітаміни та інші сполуки.

Завдяки багатому хімічному складу, листя плюща використовують як протизапальний, антимікробний, протипухлинний і, особливо, як відхаркувальний засіб. Вживання плюща рекомендовано під час бронхіту, астми, запалення легень та інших захворювань дихальних шляхів. Плющ розріджує мокротиння і загалом дозволяє полегшити дихання. Перша згадка про плющ як лікарський засіб зустрічається ще в писаннях кельтських друїдів. Зараз найбільш широко застосовується екстракт із листя плюща. Це гарний засіб проти застійних процесів у бронхах та астмі. Можна використовувати і чаї з додаванням плюща як легший варіант для дітей.

Відвари плюща використовують при захворюваннях шкіри, сечостатевих шляхів, артритах та хворобах нирок. Хедера чудово справляється з мозолями та натоптишами. До ураженого місця слід прикласти кашку зі свіжого листя на серветці, а потім перев'язати пов'язкою або поліетиленом. Змінюйте її кожні 2-3 години, і вже за кілька днів ви помітите поліпшення. Зазначимо також, що плющ не рекомендується використовувати дітям та вагітним жінкам. При передозуванні компонентами плюща може початися алергія, висипання та свербіж по всьому тілу. Препарати з лІани не варто використовувати довше 1 тижня.

Косметологія

Плющ у косметології - це перевірений засіб для догляду за волоссям. Ополіскування волосся відваром з плюща допомагає швидко позбутися лупи, зміцнити волосся та покращити його ріст. Відвар готують зі 100 грамів подрібненого листя плюща та склянки окропу, який настоюють близько півгодини. Втирати отриманий відвар потрібно одразу після миття голови протягом 7 днів. Давно відзначено позитивний ефект такого відвару та у боротьбі із захворюваннями шкіри. Також він оказує тонізуючий ефект на шкіру обличчя, прибирає мішки під очима, чорні крапки та прищі, а також бореться з вуграми та сухістю. Деякі заморожують відвар у морозильній камері та роблять із нього спеціальні кубики, якими протирають уражені ділянки шкіри. При целюліті у народній медицині популярна спеціальна мазь. Її зовсім не складно виготовити вдома, достатньо лише змішати кашку з листя, сік плюща та мед у рівних пропорціях та втирати суміш в тіло під час душу або після лазні. В результаті покращується кровообіг, виводяться токсини та інші шкідливі речовини. Плющ вважається корисним засобом у боротьбі зі зморшками, екстракт із рослини покращує еластичність шкіри та усуває пігментні плями.

Захворювання та шкідники

Захворювання

Найпоширеніше захворюваня хедери — це опадання листя. Як правило, це відбувається через неправильний температурний режим. Комфортна температура для плюща коливається від 18 до 22 градусів, а її перевищення може призвести до усихання рослини. Влітку та пізньої весни необхідно регулярно обприскувати кущ, добре поливати, але не заливати коріння. Можливо, причина криється в ураженні листя павутинним кліщем.

Якщо у вашої ліани опадає листя, не варто передчасно панікувати. Доросла рослина може скидати "зайве" листя, можливо варто просто провести обрізку. Плющ вважається тінелюбивою рослиною, проте, нестача сонячного світла може призвести до подібних наслідків. Перш ніж пересаджувати рослину або змінювати субстрат, спробуйте спершу дати більше сонця хедері. Якщо листя втратило яскраве забарвлення, цілком можливо, що горщик просто став занадто тісний для хедери. Особливо актуальною є дана проблема для молодих рослин. Недостатній догляд, полив та неправильний температурний режим можуть призвести до нашестя шкідників. У плюща є кілька найнебезпечніших ворогів.

Паутинный клещ

  • Павутинний кліщ - поширюється блискавично, але сліди поразки видно навіть при поверхневому огляді. Плющ ніби оповитий павутинням, а пагони та листя виглядають нездоровими. Вирішується проблема використанням спеціальних інсектицидів та акарицидів у комплексі. Безумовно, найнебезпечнішим шкідником вважається павутинний кліщ, який здатний розправитися з хедерою і повністю знищити плющ лише за 2 тижні.
  • Щитівка - ці шкідники полюбляють більшість кімнатних рослин і плющ не є винятком. На листі вони помітні неозброєним поглядом. Паразити роблять їх липкими та неприємними на дотик, а також висмоктують соки та життєву силу з хедери. Найпростіший і найбезпечніший спосіб позбутися їх - обприскати плющ мильним розчином або Карбофосом.
  • Тля - мешкає на листі цілими колоніями і якщо нічого не зробити, рано чи пізно вбиває рослину. Розмножується по експоненті і робить плющ млявим, а листя жовтим. Для вирішення цієї проблеми необхідно акуратно обробити інсектицидами кожен лист рослини та помістити його під поліетилен, а потім обприскати теплою відстояною водою.
  • Трипс – паразит селиться на нижній частини листя. Помітити його легко, тому що листя покривається плямами з обох боків. Розмножується дуже швидко та починає відкладати яйця. Боротися з ним можна лише інсектицидами, а перед обробкою бажано організувати для плюща теплий душ.
  • Борошнистий червець - третій за частотою нашестя, після павутинного кліща і попелиці, шкідник кімнатних рослин. Закупорює листя липкою жижею і присмоктується до нього, харчуючись корисними речовинами. Особливо небезпечний тим, що висмоктує соки молодих пагонів та не дає плющу нормально рости. Перед обробкою спеціальними засобами ("Актара", "Карфобокс", "Актеллік"), потрібно зібрати червеця руками в рукавичках і обприскати листя мильним розчином у співвідношенні 1:6.

Найкращим засобом боротьби зі шкідниками та хворобами плюща є профілактика. Якщо дотримуватися всіх умов утримання і правильно доглядати рослину, шкідники вам не загрожують. Догляд за хедерою досить простий, тому не варто доводити справу до появи небезпечних захворювань.

Дата: 13.05.2021 Переглядів: 153230
Розмноження орхідеї в домашніх умовах Зізіфус: користь і шкода, властивості та застосування

Способи оплати

X
Виберіть регіон: