image
(044) 585-88-99 – Київ
0-800-357-000 – Безкоштовний
+1-718-475-92-72 – Нью-Йорк
(067) 355-77-55 – Київстар
Інші телефони
Ми працюємо цілодобово
Допомога онлайн Статус замовлення
Flowers.ua

Як доглядати за орхідеєю після цвітіння

Сімейство Орхідні включає безліч різних видів. За найскромнішими оцінками загальна кількість видів орхідей перевищує 25 тисяч. Як і багато інших квітучих кімнатних квітів, орхідеї квітнуть 2-3 рази на рік. У більшості випадків орхідеї купуються саме в період цвітіння, і при належному догляді рослина цвістиме в домашніх умовах постійно. Поради щодо догляду за орхідними та іншимиквітами в Дніпрі ви можете отримати у наших флористів.

Як поводитися з квітконосом орхідеї

Квітконос орхідеї

На квітконос потрібно звернути особливу увагу відразу після того, як орхідея припиняє цвісти. Найчастіше цей період посідає кінець осені. Коли орхідея відцвіла, квітконос стає голим і необхідно вирішити, що робити з ним далі.

Визначте стан квітконоса

Стан квітконоса

Насамперед, зверніть увагу на стан квітконоса та дізнайтеся, який у вас сорт орхідеї. Від цього безпосередньо залежатимуть ваші наступні кроки. Якщо засохла тільки вершина квітконоса, поверхневого огляду вистачить, щоб вирішити яка частина засохла та потребує обрізки. Відступіть від верхньої бруньки 1,5 см та обріжте зіпсоване стебло. Обов'язково обробіть місце зрізу воском, щоб при поливі вода не потрапила до канальця рослини. В іншому випадку орхідея може почати гнити від води, і тоді рослину вже не врятувати.

Зелений квітконос

Зелений квітконос

Якщо квітконос залишився зеленим, то найкраще підготувати рослину для повторного цвітіння. Однак, для деяких представників роду такий підхід може виявитися згубним, тому зверніть особливу увагу на підвид своєї рослини. В одних видів старий квітконос не дасть розвиватися молодим бутонам. В інших – квітконос, поміщений у воду, може дати паросток.

Засохлий квітконос

Засохлий квітконос

Якщо квітконос почав засихати, не поспішайте розпочинати обрізку. Просто залиште його в такому стані на деякий час, щоб квітка встигла забрати всі корисні речовини з квітконоса. Коли він повністю зів'яне, ви відразу це помітите. Якщо у орхідеї пожовтіли листя або квітконос поміняв колір на яскраво-фіолетовий, то квітконос вже можна видаляти. Серцевина на зрізі не повинна бути порожнистою. Зверніть увагу на коріння – ламкі коріння сірого кольору також необхідно видалити, щоб стимулювати подальше зростання. Видалення потрібно проводити дуже акуратно, не зачіпаючи здорових відростків. Подбайте про антисептик, найкраще придбати спеціальний розчин у квітковому магазині, але підійде і звичайний перекис. Після обрізки за рослиною потрібно уважно стежити, тому що в цей момент вона особливо вразлива.

Як визначити, чи буде орхідея цвісти заново

Як визначити, чи буде орхідея цвісти заново

Орхідеї здатні на цвітіння протягом кількох місяців: нормальним періодом вважається 2-3 місяці, із тривалістю життя квітки до місяця. Багато квітникарів-початківців чекають, що орхідея роду фаленопсис буде цвісти знову, фактично без перерви, проте цього може не трапитися з ряду причин. По-перше, рослині потрібен час, щоб прийти до тями після обрізки та накопичити нові сили. По-друге, цвітіння може не статися через певні фактори навколишнього середовища.

Більшість орхідей люблять тепло (22 - 24°C) і, якщо протягом сезону температура тримається нижче за рекомендовану, то рослина може не зацвісти зовсім. Відсутність цвітіння може бути пов'язана з недостатньою кількістю світла, що одержується. Найкраще орхідея цвіте на підвіконнях, які виходять на північ або в інших місцях з розсіяними сонячними променями. Занадто яскраве світло або пряме сонячне проміння може завдати опіків як бутонам, так і листям. Однією з основних причин слабкого цвітіння є недостатній полив. Орхідея потребує великої кількості вологи, і якщо господар квітки часто забуває про поливання, то цвітіння може і не статися. Не поливайте рослину водою з-під крана через високу жорсткість та концентровану хлорку. Найкраще брати відстояну воду.

Шкідники орхідеї

Шкідники та хвороби можуть заподіяти непоправну шкоду орхідеї фаленопсис або навіть вбити рослину. Хорошим маркером про стан здоров'я стане листя. Пожовкле листя і гниючі коріння - вірна ознака хвороб або занадто частого поливу. Обріжте уражене листя та продезінфікуйте уражене місце фунгіцидом. Часто навіть сам субстрат може бути заражений і тоді вам допоможе тільки повна заміна вмісту горщика. Найкраще вибирати спеціальний субстрат для орхідей у квіткових магазинах. Шкідливе також сухе повітря в приміщенні, тому можна задуматися про зволожувачі, все-таки орхідея - це тропічна квітка, і найкраще вона цвіте саме в наближених до рідних умов (за винятком кількох морозостійких сортів).

Пам'ятайте, що орхідея чуйно реагує навіть на незначні перестановки, тому постарайтеся не рухати горщик під час поливу, щоб забезпечити для орхідеї оптимальні умови та спокій. Перед тим, як орхідея відцвіте і під час цвітіння, рослина потребує рясного поливу. Після цвітіння близько місяця взагалі не чіпайте квітку і скоротіть полив до мінімуму.

Коренева система

Іноді орхідея відмовляється цвісти просто через те, що рослині дуже комфортно. У такому разі слід організувати фаленопсису стресову терапію. Наприклад, зменшити/збільшити кількість поливу або зовсім переставити орхідею в інше місце. Можливо, ваша красуня ще надто молода для цвітіння, перед покупкою дізнайтеся, скільки років орхідеї, адже вони починають цвісти у віці від одного до трьох років. Якщо точний вік з'ясувати не вдалося, можна звернути увагу на кількість листя екзоту. Період цвітіння не розпочнеться раніше 6-8 листків. Формувати квітконоси здатні лише дорослі особини. Головне - не поспішати та не засмучуватися раніше. Якщо рослина зовні здорова, коренева система в порядку, а ви забезпечуєте їй належний догляд, період цвітіння не забариться.

Як пересадити орхідею після цвітіння

Як пересадити орхідею після цвітіння

Для орхідеї часто є стресом недостатнє освітлення або температура нижче звичної на 2-3 градуси, що вже говорити про пересадку рослини. Неправильне, поспішне або не потрібне в цей момент пересадка може вбити орхідею. Необхідно дотримуватись усіх правил і підійти до справи з максимальною акуратністю. Пересаджувати орхідею потрібно не частіше 1 разу на три роки. Навіть такі пересадки завдають шкоди кореневищу, через що орхідея спочатку зростає куди повільніше звичайного. Не пересаджуйте паросткирослини восени або взимку, тому що в теплу пору року вони зможуть швидше оговтатися від стресу. Терміни пересадки зазвичай не надто відрізняються для різних сортів орхідеї та припадають на весняний період. Пересаджувати рослину необхідно, коли:

  • коріння або листя починає гнити;
  • рослина неміцно стоїть;
  • корінню стало “тісно” в межах горщика;
  • листя бліде і мляве;
  • ґрунт надмірно сухий, навіть після поливу;
  • на листі з'явилися шкідники.

Якщо рослина виглядає здоровою, з пересадкою необхідно почекати й ще раз зважити все “за” та “проти”.

Горщик для орхідеї

Перед початком пересадки підготуйте прозорий горщик, щоб на кореневище також потрапляло сонячне світло. Горщик повинен бути із пластику або кераміки, з гарною дренажною системою. Може підійти глиняний горщик, головне не використовуйте скляний. Скло може завдати шкоди кореневій системі, і в ньому орхідея не отримає необхідної кількості кисню.

Підготуйте субстрат, найпростіше купити спеціальний наповнювач для орхідей у найближчому квітковому магазині. Не утрамбовуйте готовий ґрунт, бо тендітні коріння орхідеї можуть від цього отримати пошкодження. Перед тим, як витягнути орхідею з минулого горщика, рясно полийте її, щоб полегшити собі завдання. Якщо кореневища занадто щільно засіло, краще розрізати стару ємність і відокремити кореневу систему від старого субстрату. Позбавтеся пожовклих корінців і листя і дайте орхідеї просохнути. Як правило, сушіння у звичайних умовах займає не більше 5-6 годин. На дно нового горщика помістіть трохи керамзиту дренажу, а просвіти заповніть придбаним субстратом. Перший полив здійснюється через 5 днів після “переїзду”, температура повинна становити 20-23 градуси, а підгодовувати орхідею рекомендується після закінчення першого місяця. Також украй не рекомендується пересаджувати орхідею під час цвітіння.

Догляд за орхідеєю під час спокою

Догляд за орхідеєю під час спокою

У період спокою орхідея відпочиває після обрізки і збирає сили на наступний сезон, проте в цей період за нею теж необхідний догляд. Відновлюється рослина не менше ніж 7-8 тижнів. Горщик з рослиною повинен бути розташований під непрямими сонячними променями, оптимальна температура вдень - 24 градуси, а вночі 16-17°C. Полив скоротіть до мінімуму, можна обмежитись навіть обприскуванням. Обприскувати рослину потрібно регулярно за допомогою пульверизатора. Бажано розпушувати ґрунт, але дуже обережно, простим протиканням. Це дасть необхідний кисень і “провітрить” систему. Головне не зачепити тендітне коріння. Про підживлення під час спокою варто забути, ні до чого хорошого надлишкова їжа в цей час не приведе.

Якщо тепла пора року вже настала, а стан спокою у орхідеї продовжується, можна починати проводити шокову терапію з перепадом температур на 4-5 градусів. Але не перестарайтеся, надто сильні перепади тільки зашкодять тропічній красуні. Період спокою дасть необхідний час для формування нирок та підготує рослину до цвітіння. Деякі види орхідей, наприклад, фаленопсис, і зовсім цвітуть цілий рік, але багато інших видів просто “гальмують” свої вегетативні процеси та накопичують необхідну енергію, як під час зимової сплячки.

Дата: 21.04.2021 Переглядів: 90856
Зізіфус: користь і шкода, властивості та застосування Як доглядати за збірними букетами

Способи оплати

X
Виберіть регіон: