image
(044) 585-88-99 – Київ
0-800-357-000 – Безкоштовний
+1-718-475-92-72 – Нью-Йорк
(067) 355-77-55 – Київстар
Інші телефони
Ми працюємо цілодобово
Допомога онлайн Статус замовлення
Flowers.ua

Розмноження орхідеї в домашніх умовах

Квітникарі початківці часто з побоюванням беруться за вирощування орхідеї і слабо уявляють, як її розмножити в домашніх умовах. Є усталений стереотип стосовно того, що розмноження Орхідних - складний і копіткий процес, проте, це зовсім так. У будь-якому випадку власнику орхідеї доведеться розмножувати рослину, щоб зберегти її здоров'я та простимулювати подальший ріст. Однак для розмноження культури не потрібно особливих навичок, треба лише вивчити основні принципи, особливості догляду, враховувати режим поливу та умови утримання. Замовити кімнатну орхідею та інші квіти в Запоріжжі можна на нашому сайті, в будь-який зручний для вас час.

Умови для розмноження орхідеї

Умови

Орхідея родом із спекотних тропіків, тому підходити до догляду за нею слід відповідно. У дикій природі орхідеї ростуть прямо на деревах, не паразитуючи на стовбурі. Рослина виживає завдяки своїй кореневій системі, яка вбирає вологу з опори. Коріння виду вкрите спеціальною плівкою, воно досить велике, але одночасно тендітне. Листя також є важливою частиною життєзабезпечення орхідеї, тому полив зазвичай ділиться на кореневий та позакореневий. Для правильного розмноження беріть до уваги кілька факторів:

  • Пора року. Квітку краще розмножувати навесні або наприкінці фази рясного цвітіння. Не варто приступати до справи в період цвітіння або взимку. Навесні орхідея виходить із періоду спокою, легко адаптується та відрізняється стресостійкістю.
  • Температура. Орхідея – це тропічний мешканець, тому +29 градусів вважається гарною відміткою, щоб спробувати розмножити Орхідних.
  • Вологість. Середня вологість повітря не має перевищувати 50-70%. Все, що вище, вже може негативно позначитися на процесі зростання.
  • Вік та стан рослини. До розмноження годяться лише дорослі екземпляри (від 2 років). При цьому вони повинні бути здоровими, міцними і не схильними до хвороб. Якщо у орхідеї жовтіють листя, з'являється слиз або шкідники, розмножувати рослину не можна.

Способи розмноження орхідеї

Способи розмноження

Орхідеї - це одна з найпопулярніших домашніх рослин, але багато квітникарів просто не знають, як правильно займатися розмноженням Орхідних. Довгий час вважалося, що деякі способи просто неможливі, наприклад, розмноження насінням. Варто відзначити, що орхідеї в домашніх умовах розмножуються так само, як і в дикій природі. Існує 5 різних способів розмноження орхідей (вегетативне, живцями, насінням, квітконосом та дітками). Перш ніж почати розмноження, спочатку варто дізнатися сорт і вид вашої тропічної красуні. Всі орхідеї поділяються на два види - моноподіальні та симподіальні. Розмножуються орхідеї залежно від видової приналежності. Під час обрізки та поділу не забувайте про важливий нюанс. У орхідей є повітряне коріння, яке дуже важливе на всіх етапах розвитку рослини.

Вегетативне розмноження

Вегетативне розмноження

Поширений спосіб розмноження великої кількості кімнатних рослин. Якщо квітці в горщику стало занадто тісно або на коренях утворилася велика кількість псевдобульб, необхідно обрізати частину рослини та пересадити в інший горщик. Добре полийте квітку та звільніть коріння від землі. Потім розріжте коріння на кілька частин, щоб на кожній залишалося щонайменше 3 бульби. Присипте місце надрізу вугільним порошком, щоб не занести інфекцію, 2-3 години дайте саджанцям просохнути і пересадіть в підготовлену ємність. Перші 3 дні не поливайте орхідею, а просто обприскуйте листя. Після вегетативного розмноження нова рослина зберігає всі ознаки материнської орхідеї та добре укорінюється.

Розмноження живцями

Розмноження живцями

Спосіб, який підходить далеко не всім сортам орхідей. Щоб отримати живці, необхідно використовувати бічні пагони. Вибраний живець розріжте ножем на кілька частин. Присипте материнську рослину та місця зрізу вугіллям або іншим антисептиком. Добре просушіть відросток і покладіть у вологий ґрунт. Живці потрібно помістити в парникові умови (температура не нижче +28) і накрити кришкою або поліетиленовою плівкою. Через день поливайте живець відстояною водою, а раз на 10 днів можна удобрити рослину. З точок росту згодом розвинеться коріння, а як тільки рослинки досягнуть 4 см завдовжки, їх можна висаджувати в горщик.

Розмноження квітконосом

Квітконосом

Розмноження квітконосом рідко застосовується на практиці та більше підходить для хворих рослин. Для цього способу потрібен квітконос, що відцвів, із зів'ялим бутоном. Квітконіс розрізається на 2 частини так, щоб було по одній бруньці на кожній. Далі потрібно буде повторити ті ж дії, що й у разі розмноження живцями, але можна зробити і по-іншому. Отримані частини квітконоса поміщаються у пляшку з відстояною водою, до якої додається активоване вугілля (для стимуляції росту). Рідина у пляшці змінюється не рідше одного разу на тиждень, а температура оточення має бути наближена до парникової. Розбудити бруньку можна за допомогою цитокінінової мазі. Для цього на ній потрібно зробити невеликий надріз та акуратно втерти в це місце мазь. Дітка буде готова до пересадки після появи трьох листків та невеликого (до 6 см) коріння. Після цього саджанець переміщають у прозорий горщик, заповнений корою деревини. Зверніть увагу, що орхідеї необхідне розсіяне світло, а прозорий горщик потрібний для потрапляння променів на кореневу систему.

Розмноження дітками

Дітками

На квітконосі більшість орхідей мають бруньки, з яких можуть розвинутися дітки. Вони вже готові до пересадки і можуть з'явитися самостійно, однак у деяких випадках потрібно провести стимуляцію бруньки. Стимулювати краще наприкінці січня, коли квітка вже відцвіла. Для цього пригальмуйте полив і припиніть підгодовувати рослину. Вечірня температура має бути +27 градусів, а нічна +16. Якщо ви все зробите правильно, вже за місяць брунька почне прокидатися. Відразу після перших ознак пробудження слід відновити регулярний полив і знову удобрювати орхідею. Не поспішайте пересаджувати дітток в окремий горщик і дочекайтеся формування міцної кореневої системи. Це не швидкий процес, який зазвичай триває до 8 місяців. За цей час на відростку в середньому встигають з'явитися 4 листи та кілька власних корінців. Після необхідного часу, зріжте пагон, що проклюнувся, ножем і обробіть антисептиком або вугіллям місця зрізу. Через 2-3 години пагони можна висадити у зволожений субстрат. Накрийте паросток пластиковою склянкою, щоб створити міні-парилку. Зволожувати грунт потрібно раз на 2-3 дні, іноді даючи паростку "подихати". Якщо все в порядку, листя зеленіє і росте, кришку можна знімати.

Розмноження насінням

Насінням

Це найтриваліший і найтрудомісткіший спосіб розмноження, який не користується великою популярністю у квітникарів. Крім очевидних складнощів, орхідея вирощена з насіння часто не має схожості з материнською рослиною. Раніше вважалося, що орхідею взагалі неможливо виростити з насіння, але досвідчені квіткарі довели, що це не зовсім правда. Виростити можна, але доведеться прикласти немало зусиль. Насіння орхідеї фактично невидиме через свої крихітні розміри. У насіння немає спеціального захисного шару, відповідно воно схильне до різних захворювань. Схема дій наступна: розсипте насіння на поверхні вологого ґрунту і накрийте його плівкою, створивши таким чином теплицю. Ґрунтом зверху присипати не потрібно. В жодному разі не поливайте насіння, достатньо лише нечастого обприскування. Постійно стежте за вашою теплицею та підбирайте лише найкращий субстрат. Насіння може згнити, покритися пліснявою або висохнути.

Набагато ефективнішим вважається розмноження насіння у пробірках чи невеликих герметичних банках. Перед початком слід ретельно продезінфікувати насіння та ємності, а також підготувати субстрат. На 20 хвилин покрийте насіння однопроцентним розчином хлорного вапна. За допомогою шприца акуратно введіть розчин у живильну суміш (не більше 45 мл у кожну ємність). Закрийте ємності та перенесіть їх у теплицю. Насіння має дати перші сходи вже через 6 місяців. Після необхідного часу, перелийте суміш у ємності з теплою водою і обробіть засобом від грибків (напр. "Фундазол"). Перед висаджуванням підготуйте субстрат. Він повинен складатися з торф'яного моху, активованого вугілля та деревної кори. Можна придбати поживний субстрат для молодих Орхідних у магазині. А вже через півроку дозволяється пересаджувати розсаду у звичайний ґрунт для орхідей. Щоб виростити орхідею в такий спосіб, доведеться почекати кілька років (у деяких випадках до 7). Для приготування поживної суміші залийте порошок агар-агару водою. Коли суміш загустіє, додайте кип'яченої води, глюкози, фруктози та карбонату кальцію. Після цього ретельно перемішайте розчин.

Правила догляду за орхідеями

Правила догляду

За Орхідними необхідно уважно стежити в період зростання, так як це досить вибагливі рослини. Повністю орхідея формується на 3-4 рік життя. Флористи рекомендують висаджувати культуру в прозорі горщики. По-перше, це дасть можливість корінням "дихати", а по-друге, дозволить стежити за станом кореневої системи. Після занадто рясного поливу або через недостатню вологість, коріння орхідеї може загнити. Впоратися з цим дуже важко, рослина часто гине внаслідок поганого догляду. Тим не менш, якщо дотримуватися всіх запобіжних заходів, все буде добре.

Полив

Полив

Багато хто практикує позакореневий полив, створюючи навколо квітки “туман із води” шляхом обприскування рослини. Для кореневого поливу дно ємності протикають і опускають горщик у ванну або іншу глибоку ємність. Рослина сама вбере стільки вологи, скільки потрібно. Частота поливу така ж, як і у випадку з дорослими представниками виду, але залежить від пори року та фази активності. Коріння настільки тендітні, що можуть самостійно "вибратися" на поверхню. В цьому випадку їх можна прикрити шматочками деревної стружки або моху, а потім обприскувати разом із листям.

При появі на листі чорних плям варто негайно бити на сполох і починати лікування. Це перша ознака гниття. Після появи на листі чорних розводів, плісняви та відчутного неприємного запаху, врятувати рослину вже навряд чи вийде. У літній час полив має бути ряснішим, ніж у зимовий. Бажано, щоб між поливами субстрат встиг просохнути. Якщо у вас вдома орхідея сортів Дендробіум, Каттлея або Онцидіум, перед повторним поливом ґрунт повинен повністю просохнути. Не заливайте рослину та слідкуйте, щоб вода після розпилення не залишалася на листі. Інакше на листі з'являться темні плями. Рослини потрібні і систематичні провітрювання, але без протягів. Під час провітрювання краще ставити орхідею у дальній кут кімнати.

Субстрат

Субстрат

Склад ґрунту має майже таку ж важливість, як і частота поливу. Зазвичай субстрат готується на основі тирси, деревного вугілля та моху. Якщо ви вирішили самостійно приготувати ґрунт, обов'язково продезінфікуйте його фунгіцидом або слабкою настойкою марганцівки. Фахівці не рекомендують змішувати ґрунт для орхідей квітникарям-початківцям. Краще придбати готовий у квітковому магазині. Горщик не повинен обмежувати зростання орхідеї, але занадто простора ємність також не підійде. Домашня орхідея, як і кімнатна ліана, потребує хорошої дренажної системи.

Зробіть у горщику безліч отворів та на ⅓ заповніть його керамзитом або пінопластом. Крім іншого, пінопласт має гарні теплоізоляційні властивості. Це буде дуже корисно в холодну пору року, особливо якщо горщик з орхідеєю стоїть на холодному підвіконні або тумбі. Якщо вирішили зробити субстрат самостійно, зверніть увагу на його пористість. Для орхідеї дуже важливо, щоб корені мали постійний доступ до кисню. Крім цього, повітряний ґрунт не є гарним середовищем для шкідників та різних мікроорганізмів, які можуть пошкодити ніжне коріння рослини. Найпростіший спосіб зробити домашній субстрат – це змішати мох, деревне вугілля, кору дерев (бажано соснову) та трохи кокосових чіпсів. Рецептів насправді безліч, а поєднує їх усіх стремління до якнайвищої пористості кисню.

Підживлення

Підживлення

Підгодовують орхідеї зазвичай спеціальними комплексними добривами. Використовувати їх можна лише у рідкому вигляді. Однак, існують і народні добрива для орхідей, такі як: відвар на банановій шкірці, картопляний відвар або розчин з лушпиння цибулі. У препаратах часто містяться хелати та органічні солі. А в підживленнях найчастіше низька концентрація діючих речовин та мала кількість азотних добрив. Своєчасне внесення підгодівлі гарантує рясне цвітіння, гарне листя і бурхливе зростання орхідеї.

Спекотного літа і взимку підгодовують квітку зазвичай не частіше 1 разу на місяць. Молоді рослини потребують добрив 1 раз на тиждень разом із рясним обприскуванням. Час внесення составів визначається безпосередньо квітникарем. Перед наступним підживленням змийте залишки з минулого разу теплою відстояною водою. Якщо не перегодовувати рослину і дотримуватись режиму, можна продовжити їй життя на кілька років. Найбільшою популярністю користуються все ж таки неорганічні добрива “Агрікола”, “Фертик” та “Джой”. На відміну від багатьох інших рослин, якщо на орхідеї нових бруньок не з'являється, значить і підгодовувати її не потрібно, і навпаки. Головне - дотримуватися необхідного дозування і враховувати індивідуальні особливості саме вашого сорту. Здебільшого домашні орхідеї відносяться до епіфітів, тому і підживлення потрібно вибирати відповідні.

Дата: 21.05.2021 Переглядів: 131216
Стреліція: догляд та вирощування в домашніх умовах Плющ кімнатний (хедера): догляд та вирощування в домашніх умовах

Способи оплати

X
Виберіть регіон: