image
(044) 585-88-99 – Київ
0-800-357-000 – Безкоштовний
+1-718-475-92-72 – Нью-Йорк
(067) 355-77-55 – Київстар
Інші телефони
Ми працюємо цілодобово
Допомога онлайн Статус замовлення
Flowers.ua

Стреліція: догляд та вирощування в домашніх умовах

Стреліція або "Райський птах" - це один з найнезвичайніших трав'янистих багаторічників у світі. Батьківщиною рослини вважаються Мадагаскар та Зімбабве. Свою назву стреліція отримала на честь дружини короля Георга III, принцеси Мекленбурзької, Шарлотти-Софії Мекленбург-Стрелітц. Королева була відсторонена від державних справ, але все життя опікувалася науками і королівським ботанічним садом у Лондоні. Рослина дуже гарно квітне, має незвичайний плід та форму стебла. Якщо ви вирішили виростити екзотичну стрелицію у себе вдома, швидше поспішіть оформити замовлення квітів у Києві. Менеджери компанії Flowers.ua обробляють клієнтські заявки моментально.

Особливості

Особливості

Найкрасивіше стреліція виглядає під час цвітіння. Квітка помаранчевого кольору схожа на тіло екзотичного птаха, а зелене листя нагадує крила. Також можна зустріти стреліції з блакитними, синіми та фіолетовими суцвіттями. Коріння рослини стрижневе і глибоко сягає землі. Бутон зібраний у пучок, який здалеку можна прийняти за дзьоб. Листя шкірясте, овальної форми, з легким блакитним нальотом, його довжина може досягати 200 см. В одному бутоні є до 10 квіток-медоносів. Цвітіння триває у природних умовах до півроку. Якщо стреліцію зрізати та поставити у вазу, вона не в'яне приблизно місяць. При правильному догляді за кімнатною стреліцею вона довго радуватиме око своїм цвітінням. У відкритому ґрунті рослина здатна виживати лише у себе на батьківщині, в Африці. У наших широтах квіткарі вирощують кущ вдома чи у критих оранжереях. Незважаючи на те, що рослина досить велика, в кімнаті вона виростає лише до 1,5 м. Деякі вирощують культуру в закритому флораріумі, але для цього потрібно підібрати відповідних сусідів і організувати правильний температурний режим.

Види стреліції

Види

Стреліція – це вічнозелений трав'янистий багаторічник. Загалом у світі налічують 5 видів стреліцій (королівська, гірська, очеретяна, біла та Миколи). Кімнатними видами вважаються лише двоє: королівська стреліція і стреліція Миколи. Багато досвідчених квітникарів і квітникарів початківців бажають вирощувати стреліцію у себе вдома через неймовірні декоративні властивості квітки. Незважаючи на своє тропічне походження, рослина досить добре приживається у домашніх умовах.

Стреліція королівська

Найперший із відомих науці різновидів стреліції привіз до Європи англійський вчений та ботанік Френсіс Массон у 1773 році. З того часу рослина здобула величезну популярність у країнах Західної Європи, а в США стреліцію зробили офіційним символом міста Лос-Анджелес. Сталося це у 1953 році. Якщо вирощувати рослину в горщику і висаджувати в межах міста, вона досягає 1 метра в довжину і толерантно ставиться до забрудненого повітря і нестачі поливу. Квіти овальні, до 40 см завдовжки, з жорстким корінцем. Кореневище дуже міцне та потужне, за його допомогою можна навіть розмножити квітку. Суцвіття з бурими приквітками та яскраво-оранжевими пелюстками схожі на деякі квітучі кактуси. Квітки можуть не в'янути більше місяця, а при належному догляді будуть цвісти постійно. Рослина нормально реагує на періодичну обрізку.

Стреліція Миколи

Стреліція Миколи

Різновид, названий на честь російського імператора Миколи I, який у 19 столітті був куратором петербурзького ботсаду. У природному середовищі ця стреліція може досягати 6 метрів заввишки. Добре росте в ущелинах, тропічних лісах та гористій місцевості. Найбільш поширена у ПАР біля Капської провінції. Рослина настільки схожа на банан, що місцеві називають її "дикий банан Наталія". Листя дуже велике, блискуче і зелене. Стреліція Миколи не підходить для домашніх умов через свої величезні розміри, до яких зростає через тривалий період зростання. Стовбур покривають рубці від опалого листя.

Стреліція гірська

Ця величезна тропічна рослина сміливо може претендувати на лаври найвищих тропічних дерев. Розростається гірська стреліція до 10 метрів у висоту, а її стовбур оголюється, що робить багаторічник схожим на пальму чи банан. Білі квіти дуже великі (до 45 см) і нагадують своєю формою човен. Приквітки рослини червоного кольору, а внутрішні квітки блакитні. Прилистки прикривають віночки, що зрослися. Це дуже рідкісний деревоподібний різновид.

Стреліція біла

Стреліція біла

Гарний багаторічник, який ще називають стрілиція Августа. Листя сягає 1 метра в довжину, має форму еліпса. У рослини пазушні квітконоси та приховані ланцетоподібні приквітки. Пелюстки білі, цвітіння триває з травня до липня. Коли пелюстки в'януть, вони звільняють спеціальну коробочку, в якій зберігається насіння рослини. Нитки тичинок невеликі, всього до 3 см, разом з пильовиками - до 5,5 см. На жаль, вид знаходиться на межі вимирання і занесений до Червоної книги африканських рослин. Квітникари також вивели гібрид королівської та білої стреліції.

Стреліція тростинна (Strelitzia juncea)

Росте на сході ПАР, але дуже відрізняється від родичів своїм зовнішнім виглядом. Тростинна стреліція добре переносить холоди, посуху та перепади температур. Помаранчеві квіти зовні дуже нагадують королівську стреліцію, але їх неможливо сплутати. Листя-голки з восковим нальотом виростають до 2 метрів завдовжки і позбавлені листових пластин. Ця тропічна красуня теж знаходиться на межі вимирання через величезну популярність у світі. Професійні квітникарі зараз намагаються зберегти різновид і займаються штучним розведенням та запиленням рослини.

Розмноження стреліції

Розмноження стреліції

Багато різновидів "Райського птаха" знаходяться на межі вимирання, тому знайти стреліцію в квіткових магазинах дуже непросто. Саме тому нам знадобляться навички розмноження рослини. Отримати свій власний екземпляр тропічної екзотики можна як за допомогою посіву насіння, так і за допомогою вегетативного поділу. Всі види рослини не надто добре підходять для утримання у звичайній квартирі через свої великі розміри, але квітникарів це не бентежить. Перед покупкою насіння дуже важливо подивитися на дату збору і переконатися в його хорошому стані. Часто покупне насіння не годиться для посадки. Також воно може зіпсуватися під час транспортування. Кущовим розподілом не розмножується тільки очеретяна стреліція, але навіть її можна спробувати розмножити вегетативно. Стреліції, як і інші квітучі кімнатні рослини з тропіків, найкраще розмножуються в умовах наближених до природних.

Вирощування стреліції з насіння

Вирощування стреліції з насіння

Перед покупкою насіння потрібно подивитися, скільки часу пройшло з моменту його упаковки. Якщо воно старше за 6 місяців, то сходів можна і не побачити. Купувати насіння краще у великих сервісах та ретельно ознайомитись із посівним матеріалом. Мокрі, брудні та неоднорідні екземпляри краще не розглядати, щоб не витратити гроші на вітер. Стреліцію можна висаджувати у будь-яку пору року, головне дотримуватись температурного режиму та необхідних умов. Для життя у відкритому ґрунті потрібен спеціальний ґрунт та теплиця, адже температура нижче +10 градусів згубна для рослини. У теплиці постійно повинна підтримуватись висока вологість, температура не нижче 22 градусів та 12-годинне освітлення. Найкращий час для посадки в теплицю – кінець травня. Коли на вулиці тепло, теплицю можна відчиняти, щоб дати стреліції "подихати".

Підготовка насіння

Підготовка насіння

Насіння необхідно підготувати до висадки і на дві доби замочити у теплій воді, щоб стимулювати його активність. Після набухання зерняток потрібно видалити з них залишки плода. Впевнені в собі і досвідчені квіткарі можуть задіяти спеціальні фітогормони. Користуватися такими добавками потрібно лише після уважного вивчення інструкції та бажано після консультації з фахівцями. Найкраще підійдуть спеціальні фітогормони для стреліцій. Але будьте готові до того, що обидва способи не гарантують 100% схожості насіння.

Підготовка ґрунту

Ґрунтосуміш краще купувати у спеціалізованих магазинах, але можна й зробити самому. Для самостійної підготовки необхідного субстрату вам знадобиться торф, компост та пісок. Змішайте всі компоненти у пропорції 1:1:1, по 500 г кожного інгредієнта. Для більшої поживності можна додати трохи торфоперегною і не забудьте про дренаж.

Горщик для стреліції

Горщик для стреліції можна змайструвати самостійно, але покупні варіанти теж відмінно підійдуть. У магазині слід вибирати невеликий горщик від 200 до 300 мл. Головне, щоб у ньому був отвір для дренажу, інакше вода застоюватиметься, а коріння гнитиме. Стреліцію можна спокійно посадити і у звичайну пластикову склянку. Заповніть ємність субстратом на ⅔, а на дні зробіть кілька отворів для стоку води. Щоб виростити дорослу рослину, знадобиться великий горщик, адже стрілиція дуже велика культура, яка навряд чи поміститься у звичайній квартирі без спеціальних умов.

Посів

Посів

Перед посівом необхідно зволожити ґрунт окропом. Залийте субстрат водою і зачекайте, поки вона не витіче через отвори або не засвоїться у дренажі. Потім зачекайте, поки ґрунт трохи охолоне і насипте тонкий (не більше 2 см) шар піску зверху. Насіння потрібно садити у цей шар піску. Якщо не впевнені в якості посадкового матеріалу, можна в одну ємність посадити одразу по 3 зернятка. Теплий і живильний ґрунт буде ідеальною підмогою для рослини. Після всіх дій необхідно набратися терпіння. Зазвичай перші сходи з'являються через 3-5 місяців, але були випадки активного зростання і через 9 місяців після посадки. Якщо матеріал неякісний чи ґрунт був підготовлений неправильно, сходів можна і не дочекатися. Після того, як насіння було посаджено, ємність накривається склом або поліетиленом і ставиться на добре освітлене місце з розсіяним світлом. Закривати рослину потрібно для того, щоб у живильне середовище не потрапив грибок та інші бактерії.

Догляд за сходами та пересадка

Після появи сходів рослину пересаджують у більш місткий горщик, але перед цим ґрунт необхідно часто і рясно зволожувати. Поливати стреліцію потрібно теплою, відстояною водою. До пересадки кущ годувати не потрібно, тому що на цьому етапі рослина отримує все, що потрібно із субстрату. Пересаджують “Райську птицю” в більшу ємність із запасом, щоб коли рослина підросла, вона не вперлася в стінки ємності. Якщо стрілиція росте добре, то пересаджувати її потрібно щорічно. При пересадці намагайтеся якомога акуратніше поводитися з кореневою системою, так як вона насправді дуже крихка. Східне та західне підвіконня - ідеальне місце для екзотичної красуні. Першого цвітіння можна чекати кілька років.

Вегетативний спосіб розмноження

Вегетативний

Стреліцію розмножують також поділом кореня та поділом пагонів. Як тільки цвітіння завершається, настає ідеальний час для розмноження за допомогою поділу кореня. Головним чином потрібно підготувати просторі горщики із гарною дренажною системою. Поділена частина повинна бути здоровою і не менше 20 см завдовжки. Субстрат потрібен такий самий, як і при розмноженні насінням. Для розмноження бічними пагонами витягніть дорослу стрілицію із землі разом із земляним комом і акуратно очистіть коріння. Обріжте хворі або засохлі частини, оберіть найбільш здоровий пагін рослини, обріжте його і обробіть місця зрізу і у материнської, і у дочірньої рослини фунгіцидом або вугільним порошком. Бажано, щоб у корінця було кілька пагонів. Пересадіть частину рослини в окремий горщик і зберігайте при температурі не нижче +22 градусів. Хорошим віком для початку вегетативного розмноження вважається 6-7 років.

Догляд за стреліцією

Догляд

Рослину не надто складно вирощувати в домашніх умовах, але кілька основних правил краще запам'ятати. Кущик потребує розсіяного сонячного світла, тому найкраще для нього підходять східні вікна. При пересадці на інше місце слідкуйте, щоб напрям світла був аналогічним до попереднього. Не треба обертати горщик, щоб “знайти світло для тіньового боку”. Це тільки погіршить ситуацію і може призвести до згортання листя. Стреліція не просто добре ставиться до перепаду нічних та денних температур, а й прискорює завдяки цьому своє зростання. Взимку потрібно утеплити горщик пінопластом або "укрити" його від холодів, якщо в приміщенні погано топлять. Пряме сонячне проміння їй може завдати шкоди, як і сильний вітер. Поливати рослину потрібно помірно, але досить часто, щоб субстрат не встигав засохнути. Періодичний теплий душ нагадає стреліції про теплі тропічні мусони і ніяк не нашкодить рослині. Взимку частоту поливу можна трохи скоротити, а вологість залишити незмінною. В жодному разі не залишайте кущ біля батареї. Вранці можна протирати листочки від пилу та додатково зволожувати їх невеликим обприскуванням, щоб увечері вони були сухими.

Раз на 10 днів стреліцію підгодовують органічними та неорганічними добавками. Під час стану спокою підживлення припиняють, а для рослини організовують температуру наближену до тропічної зими. Після в'янення квітконос потрібно прибрати, щоб стимулювати появу нових бруньок. Звичайно, якщо ви не збираєтеся самостійно запилювати рослину. Освітлення після цього має бути багато, а в будинку нехай зберігається відносна прохолода (не нижче +12 градусів). Взимку в наших широтах стреліції, напевно, знадобиться штучне освітлення, наприклад, люмінесцентні лампи. У природному середовищі рослина отримує світло 12 годин на день, а зі світловим відрізком 6-7 годин стреліція почне хворіти і може навіть загинути. Якщо ви хочете якнайшвидше побачити красиві квіти, але вони все ніяк не з'являються, може допомогти легкий стрес. Скоротіть полив, зменшуючи кількість світла, або спробуйте радикально змінити обстановку та переставити стреліцію на інше вікно. Робити це необхідно тільки якщо ви впевнені, що рослина цілком здорова.

Шкідники та хвороби

Шкідники

"Райський птах" - досить стійка рослина і не схильна до хвороб, але деякі шкідники або неправильний догляд можуть призвести до небажаних наслідків. Головний ворог стреліції, як і безлічі інших декоративних рослин, - павутинний кліщ. Його присутність можна помітити неозброєним поглядом: на листі з'являється павутиння, воно виглядає нездоровим та блідим. Також у переліку ворогів рослини є щитівка та борошнистий червець. Усі квітникарі радять боротися з ними акарицидними засобами. Якщо листя покрилося шаром липкого білого слизу, значить на кущі завелася щитівка. Але ви зможете швидко позбутися паразитів за допомогою губки, Актари і розчину з господарського мила.

Білі плями на листі – це вірна ознака трипс. У цьому випадку потрібно видалити хворе та уражене листя, ретельно протерти здорове і оприскати всю рослину інсектицидом. Обробіть листя Актарою і повторіть процедуру через 2-3 тижні. Занадто концентрований розчин тільки нашкодить, тому уважно дотримуйтесь інструкцій на упаковці. Якщо занадто часто поливати рослину або покласти поганий дренаж, коріння почне гнити і з'явиться характерний запах.

Пожовкле листя - це сигнал низької температури в приміщенні, нестачі світла та добрив. Якщо рослина росте надто повільно, перевірте горщик, можливо вашій улюблениці просто тісно.

Кінчики листя часто підсихають - це означає, що в приміщенні дуже сухо. Поставте біля куща зволожувач повітря або приберіть зайві джерела тепла з кімнати. Потемніння корінців також можливе, що може бути викликане грибком. У такому випадку скоригуйте режим поливу: чим холодніше на вулиці, тим меншим має бути зволоження. Можна спробувати прибрати на якийсь час з раціону квітки неорганічні добрива. Під час формування квіткових бруньок не переставляйте рослину від фіксованого джерела світла. Це може призвести до загибелі бутонів.

Дата: 26.05.2021 Переглядів: 157906
Квіти, схожі на ромашки: назви, описи, фото Розмноження орхідеї в домашніх умовах

Способи оплати

X
Виберіть регіон: