image
(044) 585-88-99 – Київ
0-800-357-000 – Безкоштовний
+1-718-475-92-72 – Нью-Йорк
(067) 355-77-55 – Київстар
Інші телефони
Ми працюємо цілодобово
Допомога онлайн Статус замовлення
Flowers.ua

Догляд за грошовим деревом у домашніх умовах

Товстянка, або красула, - це досить поширена кімнатна рослина, яка більш відома всім нам як “грошове дерево”. Даний вид набув своєї популярності не тільки завдяки магічним здібностям приносити власнику успіх та багатство, але й за рахунок своєї невибагливості та витривалості.  Замовити грошове дерево, а також інші квіти в Київі можна онлайн, не виходячи із дому чи офісу.

Як доглядати за грошовим деревом

Як доглядати за грошовим деревом

Наукова назва грошового дерева – красула деревоподібна. У природному середовищі рослина росте у сухих районах Південної Африки, Мадагаскару, а також на Аравійському півострові. Але вже багато років цей сукулент можна зустріти на підвіконнях у наших квартирах. Товстянка являє собою гіллясте і досить компактне дерево або чагарник з м'ясистим круглим або овальним листям насичено-зеленого кольору. Грошове дерево добре піддається обрізанню та декоративному формуванню крони. Цвітіння цього виду (суцвіття - білі, дрібні) дуже рідкісне і може спостерігатися не раніше 6-10-річного віку за умови грамотного та відповідального догляду. Втім, догляд за товстянкою не складніше, ніж догляд за кавовим деревом, так що особливих навичок не потрібно.

Розташування


Грошове дерево настільки невибагливе, що може прижитися і в теплі, і в прохолоді. При цьому чудово почувається в тіні. Так що з вибором місця особливих проблем не повинно виникнути, єдине, уникайте поверхні, що знаходиться поруч із опалювальними приладами та радіаторами. Ідеально – південна та південно-східна сторона будинку. Для товстянки ніколи не буде зайвим доступ кисню. Якщо ви живете у приватному будинку, у теплі сезони року рекомендується виносити горщик у двір, на терасу або в альтанку. У випадку з квартирою намагайтеся просто частіше влаштовувати хороші провітрювання або ставити квітку на балконі.

Посадка

Ґрунтосуміші для красули можна знайти в будь-якому спеціалізованому садівничому магазині (підійде навіть субстрат для кактусів), але також можна приготувати ґрунт і своїми руками. Отже, якщо ви віддали перевагу другому варіанту, вам будуть потрібні керамзит, річковий пісок, листяний перегній і низинний торф у співвідношенні 3:2:2:2. Кульки керамзиту виконують роль дренажу. Помістіть їх на дно ємності, а всі складові суміші, що залишилися, добре перемішайте і також відправляйте в горщик. Якщо помітили тверді грудки у ґрунті, їх обов'язково необхідно акуратно розтерти, інакше вони перешкоджатимуть вільному доступу вологи та поживних речовин до коріння. Тепер можна приступити до посадки товстянки. Грошове дерево не вимагає пересадки, горщик можна поміняти на новий тільки, якщо колишній став дуже малий.

Освітлення

Освітлення

Практично всі представники сімейства товстянкових у природних умовах щедро обдаровані променями сонця та позбавлені регулярних дощів. Так що красулу можна без страху ставити на сонячне вікно вашого будинку. Однак постійного прямого потрапляння сонячного випромінювання все ж таки варто уникати, щоб листя не обпіклися.

Температура та вологість повітря

Цей талісман багатства цілий рік радуватиме вас своєю зеленню за кімнатної температури і не зав'яне, якщо раптом різко потеплішає або похолодає. Найкращими температурними показниками для стабільного росту та розвитку товстуни вважаються + 20-28°С навесні та влітку, а восени та взимку + 10-15°С. Оскільки саме на холодні сезони у красули випадають періоди спокою, потрібно намагатися не допускати підвищення температур, щоб дерево не втратило своє листя завчасно. Якщо опалювальні системи почнуть працювати на повну потужність, не забувайте частіше провітрювати приміщення (але не допускаючи протягів при цьому). Надмірне зниження градусів також не принесе рослині користі, тому не можна допускати, щоб у будинку було менше +3°С. Втім, при такому мікрокліматі не зможе нормально жити жодна квітка. Красула не любить підвищену вологість повітря, тому пульверизатор можна відкласти убік. Щоб квітка виглядала охайно, досить просто час від часу протирати рослину від пилу, яка досить добре помітна на потовщеному глянсовому листі.

Режим поливу

При поливі рослини потрібно дотримуватися регулярності і не допускати перезволоження ґрунту. За надмірної вологості грошове дерево просто почне гнити. Також сильно вологий ґрунт – це ідеальне середовище для розмноження грибкових інфекцій. Зрозуміти, що коренева система красули починає загнивати нескладно: листя квітки стане жовтим, пониклим і млявим. Також дуже важливо своєчасно обрізати товстянку, щоб кімнатна рослина не зламалася під вагою своїх гілок та живців.

Режим поливу

Теплою весною та влітку грошове дерево потрібно поливати не частіше, ніж двічі на тиждень, попередньо перевіряючи ступінь вологості ґрунту. Так, верхній шар завтовшки 3-4 сантиметри повинен бути сухим. Щоб перевірити зволоженість субстрату, звичайно, можна скористатися спеціальним приладом для вимірювання вологості. Але найпростіше це зробити за допомогою звичайної дерев'яної палички. Обережно зануріть її в ґрунт сантиметрів на п'ять. Якщо вона буде сирою або до неї прилипнуть грудки ґрунту, значить поливати красулу ще рано. Пізньої осені та взимку режим поливу рослини потрібно урізати вдвічі.

Підкормка

Кожна кімнатна рослина потребує добрив, і грошове дерево – не виняток. Як підживлення можна застосовувати будь-які спеціальні препарати, які призначені для кактусів та інших сукулентів. У теплі періоди року годувати красулу необхідно один раз на два тижні, а в холодну пору року - один раз на місяць. Треба зазначити, добриво краще змішувати з очищеною (або хоча б відстояною) водою в пропорції 1:2, тому що товстянка не потребує концентратів. А вносити добрива рекомендується одразу після поливу.

Пересадка

Як згадувалося вище, пересаджувати грошове дерево доведеться часто. А, коли коренева система рослини розростеться настільки, що пересадка стане неминучою, все, що від вас буде потрібно - дістати новий горщик. Нова ємність має бути широкою, але неглибокою. Далі схема дій така сама, як при посадці - на дно укладається дренажний шар з керамзиту, а зверху - ґрунтозміш. За бажання можна додати трохи деревної золи. До речі, керамзит можна замінити річковою галькою. Відразу після пересадки не забудьте полити рослину і поставити на звичне місце.

Пересадка

Якщо ви хочете, щоб крона рослини була рівномірно пишною та гіллястою, періодично повертайте горщик до сонця різними сторонами. Тоді дерево виросте справді струнким, а м'ясисте листя буде ідеальної форми. Висока доросла товстянка може хилитися в один бік під вагою своєї крони. Щоб цього уникнути, не полінуйтеся прив'язати стовбур красули до довгого дерева.

Розмноження товстянки

Розмножується товстянка трьома методами: розподілом куща, живцюванням та насінням.

Розмноження насінням

Даним методом користуються найрідше, тому що він дуже тривалий і копіткий. В основному до нього вдаються селекціонери для вирощування нових гібридів. Головною особливістю цього способу є те, що молоді сіянці можуть взагалі не мати нічого спільного з материнською рослиною. Для засівання підходить грунтозміш із листової землі та річкового піску в пропорції 2:1. Розподіліть насіння рівномірно на поверхні ґрунту і злегка присипте піском. Тепер - добре полийте і закрийте прозорою плівкою. Іноді давайте саджанцям порцію свіжого повітря і перевіряйте ґрунт на ступінь зволоженості. Якщо всіх вимог було дотримано, перші сходи з'являться вже на третій тиждень. Коли це станеться, захисну плівку можна прибрати та поставити ємність у добре освітлене місце. Далі паростки заввишки 5-6 сантиметрів можна буде пересаджувати у персональні горщики.

Розмноження живцями

Молоді живці потрібно поставити у склянку з водою. Щоб рослинка швидше пустила коріння, у воду можна додати трохи активованого вугілля. Втім, живці можна відразу вкорінювати в грунті, але попереднє пророщування у воді все ж таки сприятиме активному зростанню виду. Як тільки з'являться коріння, красулу можна висаджувати в горщик. Спочатку не забувайте регулярно поливати грошове дерево (щодня) і утримувати стабільний температурний режим (близько17-18 °С).

Розмноження листом

Розмноження листом

Грошове дерево можна з успіхом виростити навіть з листка (причому, краще з того, що почав в'янути). Якщо на вашій рослині все листя здорове, можна відрізати один і просто потримати його день на підвіконні. Отже, візьміть лист і зануріть його у склянку з водою місцем зрізу на глибину до 0,5 см. За бажання у воду можна додати розчин-стимулятор росту. Тепер слід стежити за рівнем вологості. Також рекомендується спорудити саджанцю укриття з целофану. Після проростання коріння приступайте до висадження рослини у ґрунт.

Можливі хвороби та проблеми

До захворювання та зараження комахами-шкідниками, на жаль, схильна будь-яка кімнатна рослина. Для красули і взагалі для всіх сукулентів особливу небезпеку несуть павутинний кліщ, повсть і щитівка. Давайте докладніше розглянемо симптоми, які виникають у товстянки при зараженні кожним із цих паразитів.

Якщо ви помітите на листі та пагонах квітки наліт тонкої павутини, - це справа рук павутинного кліща. Павутина настільки тоненька, що навіть не відразу її можна розгледіти, тому при кожному поливі рекомендується ретельно оглядати красулу. На перших стадіях зараження рослина може врятувати звичайний мильний розчин. У решті випадків знадобляться системні інсектициди.

Позбавлятися повсті також можна за допомогою розчину господарського мила або інсектицидів. Ознаки зараження - поява нальоту, що нагадує плісняву. Якщо ви помітите паразита прямо на аркуші, “нагородіть” його спиртовою примочкою.

Коли грошове дерево заражене щитівкою, на його частинах утворюються жовті та коричневі вкраплення. Боротися зі щитівкою можна такими ж вищеописаними методами.

Можливі хвороби та проблеми

У хворої товстянки може спостерігатися загнивання коріння. Це може статися у випадку занадто багатого і частого поливу, коли квітка просто не встигає ввібрати в себе весь об'єм вологи, що надходить. Найчастіше з подібною проблемою стикаються саме садівники-початківці. Але, якщо ви поливатимете товстянку один раз на тиждень, гниття коренів їй не загрожує. А вирішити вже існуючу проблему допоможе пересадка у свіжий ґрунт..

Уповільнене зростання та розвиток. Якщо ви думаєте, що грошове дерево в перші місяці життя після посадки зросте до позначки 30-40 сантиметрів, ви помиляєтеся. Однак прискорити зростання красули все ж таки можна. І для цього достатньо лише організувати для квітки умови, максимально наближені до природних..

Опад листя. З подібною проблемою може мати справу кожен. Занадто часто скидання листя завжди сигналізує про негативні зміни. Причинами такого явища можуть бути протяги, надлишок підживлення або полив занадто холодною водою.

Корисні властивості грошового дерева

Грошове дерево стало улюбленцем багатьох не лише завдяки привабливому зовнішньому вигляду. Рослина має чудові противірусні властивості і ефективно видаляє з повітря в приміщенні шкідливі бактерії. Крім того, красула – це символ достатку. До речі, свою назву “грошове дерево” квітка отримала зовсім не тому, що її круглі листочки так нагадують монети. Товстянка дуже швидко засвоює вологу та поживні елементи з ґрунту, зберігаючи їх у собі, немов у скарбничці..

Листя грошового дерева має унікальну властивість. Після того, як вони опадають та засихають, вони стають не менш красивими. Темно-зелений колір змінюється сріблястим, а листова пластина все ще зберігає свою фортецю і не розсипається. А коли на горщик із опалими листочками падають промені сонця, здається, немов це алмазні розсипи.

Дата: 31.01.2021 Переглядів: 112925
Як виростити ананас у домашніх умовах Бегонія: догляд у домашніх умовах
Щойно доставили
Кам'янське (Дніпродзержинськ)
Фотогалерея
Усі фото доставок Замовити цей товар
Наші клієнти
Переглянути все

Способи оплати

X
Виберіть регіон: