image
(044) 585-88-99 – Київ
0-800-357-000 – Безкоштовний
+1-718-475-92-72 – Нью-Йорк
(067) 355-77-55 – Київстар
Інші телефони
Ми працюємо цілодобово
Допомога онлайн Статус замовлення
Flowers.ua

Сосновий пилок: застосування, користь та протипоказання

Корисні властивості квіткового пилку відомі вже дуже давно, тоді як про користь пилку сосни мало хто знає. А, між іншим, сосновий пилок має склад, багатий на вітаміни, ензими, амінокислоти та мінерали. До того ж вона гіпоалергенна, допомагає впоратися з занепадом сил, добре тонізує і сприятливо позначається на загальному стані організму, за рахунок чого пилок нерідко застосовують для лікування простудних захворювань.

А ось сосновими гілочками досить часто декорують букети. Зимові та новорічніквіти в Івано-Франківську просто неможливо уявити без хвої. Великий вибір таких композицій представлено у нашому каталозі.

Склад соснового пилку

Склад соснового пилку

Щовесни сосни, як і інші представники флори, зацвітають. Але квіти дерева не зовсім звичайні. Вони є невеликими видозміненими пагонами і швидше нагадують шишки. Жіночі суцвіття (стробіли) мають бордово-червоний відтінок, а чоловічі (мікростробіли) – кремові або бежево-зелені. Саме в чоловічих суцвіттях формується дорогоцінний пилок. По текстурі пилок є якоюсь масою жовтого кольору з дрібними круглими зернятками і двома повітряними клапанами. З цих клапанів пилок розноситься вітром по окрузі.

Сосновий пилок можна збирати самостійно, на відміну від пилку квітів, яким управляють бджоли. Але в цій справі головне – своєчасність. Якщо згаяти момент, пилок може просто висипатися і зникнути. Різні види сосен цвітуть свого часу, до того ж період цвітіння може відрізнятися залежно від кліматичних умов певної природної зони. Але, як би там не було, довгоочікуваний пилок з'являється на початку або в середині весни, ще до того, як почнуть зеленіти листяні породи дерев. До речі, нектар сосни, як і деякі різновиди м'яты, нерідко використовують для створення освіжаючого парфуму.

Багатий на корисні речовини склад пилку обумовлений тим, що даний продукт - це чоловічі статеві клітини, які призначені для розмноження і повинні бути досить сильними і стійкими до негативних умов навколишнього середовища для того, щоби зародити нове здорове потомство. Саме тому в чоловічому пилку знаходиться цілий запас цінних макро- та мікроелементів.

Склад соснового пилку

Загалом у сосновому пилку міститься майже 300 біологічно активних речовин, включаючи здатні вбивати патогенну мікрофлору фітонциди, комплекс амінокислот та мінерали. Примітно те, що деякі речовини, що входять до складу соснового пилку, неможливо зустріти в живій природі в жодному іншому вигляді. Настільки цей продукт унікальний і неповторний. Отже, серед складу пилку сосни виділяються:

  • Вітаміни А, В, С;
  • Калій, кальцій, фосфор, магній та натрій. Ці речовини не тільки позитивно впливають на імунітет, але й покращують метаболізм;
  • Цинк, селен, мідь, залізо та марганець, які дуже тісно пов'язані з низкою біохімічних процесів у нашому організмі.

Крім того, варто відзначити, що всі складові соснового пилку не просто цінні, а й включені в сировину в ідеальному співвідношенні і не провокують алергічних реакцій, за рахунок чого пилок по праву вважається лікувальним джерелом. Цей натуральний продукт, крім всебічно зміцнюючої дії, здатний не просто запобігти, а й вилікувати низку захворювань різних органів.

Корисні та лікувальні властивості

Корисні та лікувальні властивості

Здатність пилку сосни зміцнювати імунітет, а також нормалізувати різні життєво важливі процеси в організмі, пояснюється унікальним біохімічним складом. Лікувальні властивості соснового пилку обумовлюються:

  • Імуностимуляторами. За рахунок особливих природних сполук сосновий пилок безпосередньо впливає на захисні властивості організму, зміцнює імунітет і допомагає швидше впоратися із застудними та вірусними захворюваннями. Імуностимулятори показані всім людям зі слабким від природи імунітетом або ослабленим через тривалий перебіг хвороби.
  • Антиоксидантами, що нейтралізують дію вільних радикалів. Зміцнюючі властивості натурального соснового продукту у кілька разів вищі, ніж у аскорбінової кислоти. Сосновий пилок незамінний для всіх, хто переніс серйозні хвороби та складні операції.
  • Вітамінами. У переліку вітамінів присутня ціла низка вітамінів групи B, які відіграють вагому роль у клітинному метаболізмі, а також вітаміни А та С. Останні не тільки зміцнюють імунітет, а й благотворно позначаються на стані шкіри, захищаючи її від передчасного старіння, від висипів та подразнень, а також попереджають появу серцево-судинних захворювань, знижують рівень холестерину та допомагають зберегти гостроту зору.
  • Амінокислотами. У складі соснового пилку містяться десятки видів амінокислот в ідеальному поєднанні. Вони благотворно впливають на обмін речовин та інші реакції в організмі людини, зокрема, допомагають відновлювати м'язові клітини, стимулюють кровообіг і чистять судини.
  • Ензимами. Ці ферменти запускають усі життєво важливі процеси у організмі. Поліпшують травлення та стимулюють метаболізм.
  • Мінералами. Усього до складу пилку сосни входять 27 видів мінералів, але за кількістю переважають цинк, селен, мідь, залізо, фосфор та марганець. Всі вони позитивно позначаються на обміні білків, вуглеводів та жирів, виконують важливу роль в обміні речовин, регулюють роботу щитовидної залози та захищають клітини організму від негативних факторів навколишнього середовища..

Корисні та лікувальні властивості

Провідними вченими вже давно було помічено, що пилок сосни позитивно впливає на роботу дихальної системи, зокрема на роботу легень. Справа в тому, що при вдиханні пилку і попаданні його в легені, він починає перетворюватися на якусь подобу нектару і блокувати рецептори, при подразненні яких з'являється той самий кашель, що задушливо-лоскоче. Саме завдяки цьому всім астматикам рекомендовано вирушати на тривалі прогулянки до соснового лісу. До того ж, сосна, як і деякі корисні кімнатні рослини, добре очищує повітря від шкідливих домішок. >

Сосновий пилок має унікальну особливість. Він знищує збудника одного з найстрашніших захворювань – туберкульозу, і особливо кориснний на перших стадіях хвороби. Таким чином, пилок сосни діє як натуральний антибіотик. Спочатку він гальмує розмноження та розвиток палички, а потім вбиває її.

Крім того, пилок сосни позитивно впливає на серцево-судинну систему, зміцнюючи стінки судин. Продукт допомагає чистити холестерин та жири, які можуть призвести до закупорки. За рахунок цього як наслідок відбувається більш активне поглинання заліза кров'ю, а це, у свою чергу, відіграє ключову роль у запобіганні появі анемії. Позитивно пилок позначається і на згортання крові, прискорює загоєння ран і допомагає нормалізувати тиск. Також хороший кровообіг дуже важливий для нормальної роботи органів малого тазу, зокрема передміхурової залози. Так, прийом соснового пилку стане чудовою профілактикою аденоми та простатиту. І навіть якщо одне з цих захворювань вже є, соснова сировина допоможе призупинити його розвиток і сприятиме розсмоктуванню пухлини..

Корисні та лікувальні властивості

До речі, аналогічну протипухлинну дію пилок сосни демонструє і при контакті з клітинами раку. Якщо людина вживить сосновий пилок ще на ранніх стадіях, продукт зможе розпізнати та заблокувати уражені ділянки та почне боротьбу з ними, не завдаючи при цьому шкоди здоровим клітинам, на відміну від антибіотиків. Однак, не варто сприймати пилок як панацею від ракових хвороб. Лікування таких захворювань має бути комплексним і обов'язково проводитися під контролем лікарів.

Сосновий пилок корисний і для діабетиків. Нектар стимулює вироблення організмом інсуліну, який знижує рівень цукру в крові. Також пилок допомагає виводити шлаки та нормалізує роботу кишечника. Більш того, продукт, завдяки властивості підвищувати імунітет, показаний усім, хто страждає на анорексію.

З корисних властивостей пилку також виділяється здатність приводити в норму гормональне тло, тому лікарі часто прописують натуральний сосновий пилок жінкам у період клімаксу, і всім, хто страждає на депресію або інші хвороби нервової системи.

Цікаво дізнатися, що у давнину широко використовували і пилок, і соснові голки. Так, стародавні шумери залишили нам у спадок кілька глиняних табличок із рецептами ліків, у яких головною складовою є хвоя.

Застосування соснового пилку

Застосування соснового пилку

Завдяки найширшому спектру дії, пилок сосни активно застосовується в різних сферах. Насамперед, це чудова добавка до щоденного раціону. Пилок можна навіть ніяк не обробляти, а вживати в чистому вигляді, змішавши зі столовою ложкою меду або розбавивши його в кухлі з молоком.

Нектар пилку сосни показаний усім, хто збирається схуднути або хоче спробувати свої сили у голодуванні з оздоровчою метою. Також дієтологи рекомендують вживати даний продукт саме при виході з дієти. Так ви зможете позбавити травну систему сильного стресу, пов'язаного з переходом від низькокалорійної до звичайної їжі, яка тягне за собою підвищені навантаження.

Широко застосовується пилок і у косметології. На основі продукту виходять чудові маски для обличчя з поживними, тонізуючими, зволожуючими властивостями. Крім того, подібні маски допоможуть боротися з першими ознаками старіння, стимулюють кровообіг у верхніх шарах шкіри, заспокоюють почервоніння та зменшують кількість висипів. Важливим є той факт, що ці косметичні засоби підходять для людей з будь-яким типом шкіри.

З нектару на основі соснового пилку також можна робити бальзами та маски для волосся, регулярне нанесення яких зробить ваші локони більш сяючими, здоровими, міцними та слухняними. А ефірні олії з пилку допомагають боротися з лупою і діють як зміцнюючий засіб для коріння. Цікавим є факт, що в сосновому борі площею 1 гектар щодня виробляється близько 4 літрів ефірної олії, яка просто розчиняється в атмосфері.

Спосіб застосування

Спосіб застосування

Народна медицина рясніє рецептами різних цілющих сумішей на основі соснового пилку. Це і сиропи, і настоянки, і відвари. Що приємно, вони готуються досить швидко і зовсім нескладно. Найчастіше приймають пилок із сосни, попередньо змішавши його з медом у пропорції одна столова ложка (можна з гіркою) до одного літра. Мед має бути обов'язково рідким. Якщо він уже встиг зацукруватись, його потрібно розтопити на водяній бані. Ретельно перемішайте інгредієнти. Як відомо, мед - це також досить ефективний засіб, який допомагає лікувати захворювання дихальної системи. А сосновий пилок робить його ще дієвішим. Якщо ви маєте алергію на мед, замість нього можна взяти літр кип'яченого молока.

Дорослі приймають медову суміш від бронхіту тричі на день по дві столові ложки за 30 хвилин до їди або через 2 години після їди. Враховуйте, що останній прийом повинен бути не пізніше 7 години вечора, тому що сосновий пилок може перезбудити організм і вам буде складно заснути. Тривалість прийому: 2 місяці з перервою 2 тижні. Сосновий пилок з медом також можна використовувати як допоміжний засіб при лікуванні. Якщо вам складно проковтнути в'язку медову масу, її можна (і навіть потрібно) запити відваром цілющих трав.

З метою боротьби з гіпертонією прийом соснового пилку інший: вранці за одну годину до їди розведіть трошки пилку в невеликій чашці з не кип'яченим молоком і випийте. Повторюйте цю дію щодня протягом 2 місяців з перервою 2 тижні.

Пилок дозволяється вживати, починаючи з 6-річного віку. Спочатку дозування має бути мінімальним - 1/10 частина від дози для дорослого. Потім можна давати дитині половину чайної ложки, а потім поступово і цілу. Але, якщо продукт за задумом повинен прийматися з профілактичною метою, максимальна доза повинна бути не більше ¼ чайної ложки. Тривалість прийому така сама як у дорослих.

Як краще зберігати сосновий пилок

Як краще зберігати сосновий пилок

Перед зберіганням пилку потрібно ознайомитися з правилами його збирання та підготовки до зберігання:

  • період збору. Орієнтуйтеся на колір чоловічих суцвіть: як тільки вони перетворяться із зелених на жовті або бежеві, можна приступити до збору. Якщо стиснути пальцями такі стробіли, з них не витікатиме рідина;
  • відривайте суцвіття дуже обережно, щоб нічого не розсипалося;
  • сушіть зібраний урожай у сухому місці без протягів. Візьміть аркуші паперу та рівномірно розподіліть на них квітки. Потім з паперу буде простіше зібрати все, що розсипалось;
  • щоб отримати дорогоцінний пилок з батьківських стробіл, скористайтеся дрібним ситом. Якщо в процесі просіювання в ємність потрапили частини рослини, не полінуйтеся і повторіть просіювання порошку вже через капрон (можна взяти непотрібні колготки або панчохи).
  • зберігати врожай треба у пластикових контейнерах із закритими кришками при температурі близько 20 градусів. А всі суміші на основі пилку потрібно ставити в холодильник.

Для інформації: щоб отримати 1 літр пилку, потрібно зібрати відро чоловічих шишок. І щоб зібрати таку кількість, одній людині доведеться займатися збором не менше 8 годин, тобто цілий день. Але найцінніший сосновий пилок того вартий.

Протипоказання соснового пилку

Протипоказання соснового пилку

Сосновий пилок, хоч і є універсальним лікувальним засобом, все ж таки має деякі протипоказання. Найголовніше протипоказання – особиста непереносимість пилку та інших частин хвойних порід дерев. Також категорично не рекомендується тривале застосування препаратів на основі пилку сосни без перерв. Інакше виникає ризик перенаситити себе корисними елементами і спровокувати запалення шлунка. Крім того, нагадуємо, що дітям молодше 6 років, а також жінкам у період вагітності та годування груддю давати сосновий пилок не можна.

Використання продукту заборонено, якщо у вас спостерігається один із нижчеперелічених симптомів:

  • низьке згортання крові;
  • гіпервітаміноз;
  • гострі захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • печінкова недостатність.

Лікувальні властивості соснового пилку підтверджені не лише народною, а й офіційною медициною. Також можна знайти величезну кількість позитивних відгуків людей, які вже випробували цей чудодійний засіб на собі. Спробуйте і ви, головне, не забувайте дотримуватися простих правил дозування і зберігайте пилок правильно.

Дата: 01.04.2021 Переглядів: 168087
Застосування листя малини: корисні властивості та протипоказання Що посадити на городі: список популярних овочів, фруктів та ягід
Щойно доставили
Петропавлівська Борщагівка
Фотогалерея
Усі фото доставок Замовити цей товар
Наші клієнти
Переглянути все

Способи оплати

X
Виберіть регіон: