image
(044) 585-88-99 – Київ
0-800-357-000 – Безкоштовний
+1-718-475-92-72 – Нью-Йорк
(067) 355-77-55 – Київстар
Інші телефони
Ми працюємо цілодобово
Допомога онлайн Статус замовлення
Flowers.ua

Застосування листя малини: корисні властивості та протипоказання

Ягоди малини високо цінуються за чудові смакові якості, а також за склад, багатий на цінні рослинні мікронутрієнти. Плоди чагарника їдять у свіжому вигляді, варять з ягід варення, джеми, компоти, роблять із них заготовки на зиму, зовсім забуваючи про листя малини. Не багато хто знає, але лікувальні властивості малинового листя навіть вищі, ніж у плодів рослини.

Вирощувати малину найкраще у відкритому ґрунті, тим більше, що культура чудово приживається у наших широтах. Якщо вас цікавлять особливості її вирощування, завжди можете проконсультуватися з нашими фахівцями. Також вони неодмінно підкажуть які квіти в Івано-Франківську підійдуть до того чи іншого випадку.

Хімічний склад листя малини

Хімічний склад листя малиниы

Листя малини - це криниця вітамінів та інших корисних речовин. Їхню кількість навіть складно перерахувати. Так, у листочках малини містяться вітаміни А, В, С, К, Е, РР, кислоти (саліцилова, фолієва), мікроелементи (калій, марганець, кобальт, мідь, залізо, цинк, фосфор, молібден, йод, магній), вуглеводи , клітковина, флавоноїди, мінеральні солі, полісахариди, дубильні речовини, а також ефірні олії.

Якщо говорити про кількість цих макро- та мікроелементів, то воно залежить від цілого переліку факторів, а саме: зони місцеперебування виду, типу ґрунту, кількості вологи та сонячного світла, а також від віку рослини. Також у листі дикої малини міститься набагато більше корисних елементів, ніж у окультурених сортів.

Корисні властивості листя малини

Корисні речовини генеруються в листі малини, завдяки процесу фотосинтезу, сонячної енергії та живильних ґрунтів. Таким чином рослина може дуже збагатитися, а людина знайти застосування цього багатого складу.

Напевно, всі знають, що малина - це помічник номер один при застудних захворюваннях та грипі. Саліцилова кислота, що входить до складу листя і стебел, діє як таблетка аспірину: знижує температуру тіла, стимулюючи виділення поту.

Корисні властивості листя малини

Також відвари та настойки з листя малини, за рахунок відхаркувальних властивостей та здатності знімати запалення, допомагають при інфекційних захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Гарячі напої на основі малинового листя можна вживати і з профілактичною метою (наприклад, під час епідемії грипу). В принципі, якою б інфекційною хворобою ви не хворіли, препарати, приготовані на основі даної рослини, будуть робити величезний внесок у якнайшвидше одужання, завдяки зміцненню імунітету.

Флавоноїди у складі малини допомагають швидше одужати від захворювань кровоносної системи, завдяки особливості зміцнювати стінки судин. Також малина допомагає заспокоювати внутрішні кровотечі.

В'яжучі властивості дубильних речовин надають підтримку органам шлунково-кишкового тракту. Якщо ви страждаєте на харчові розлади, діарею, коліт або захворювання внутрішньої оболонки шлунка, засоби на основі малинового листя - те, що вам потрібно.

Високий відсоток вмісту вітаміну С надає підтримку не лише імунній системі, а й допомагає швидше засвоюватись залозу. А ось нестача вітаміну С провокує захворювання ясен, крихкість капілярів, носові кровотечі. .

Корисні властивості листя малини

Кобальт допомагає стимулювати метаболізм фолієвої та жирних кислот, а такий елемент, як мідь, необхідний для нормального функціонування окислювально-відновних ферментів, допомагає швидше засвоюватися білкам та вуглеводам, бере участь в обміні заліза в організмі, а також допомагає кисню краще проникати у всі тканини. Нестача міді негативно впливає на кровоносну та опорно-рухову систему, а також викликає порушення розвитку сполучної тканини.

Немаловажну роль відвари з листя малини відіграють у вирішенні низки гінекологічних проблем. У народній медицині їх використовують для спринцювання та ванн.

Знайшло своє застосування малинове листя і в косметології. Для цього їх перетирають у кашку, потім наполягають, заварюють чи використовують просто так. Отриманий продукт накладають на обличчя як маску від висипань та інших запалень. А ось мазі з соком малинового листя - це відмінний засіб від екземи, дерматиту та псоріазу. Також можна використовувати і просто чисте свіжозірване листя: прикладати його до гнійників, ударів, відкритих ран і гемороїдальних шишок.

Коли краще збирати листя малини

Коли краще збирати листя малини

Якщо ви хочете, щоб малиновий урожай приносив вам та вашим рідним максимум користі, листя потрібно збирати правильно та у чітко відведений час.

Найціннішими вважаються молоді листочки. При цьому вони мають бути повноцінно сформованими. Вирушати за “видобуванням” слід наприкінці весни - на початку літа. Саме в цей період сік рослини максимально наповнений корисними речовинами у високій концентрації, а цвітіння ще не почалося (суцвіття забирають собі частину корисних елементів). До речі, кущі малини – це непогані медоносні рослини. Так, із 1 га малинових насаджень можна зібрати 50 і більше кг нектару.

Деякі рослинники рекомендують зривати листочки на Місяць, але наукового підтвердження цій пораді немає. Єдине, що можна сказати точно, йти на збір краще рано-вранці в ясний день, щоб на кущах малини не було роси або крапель дощу.

Зривайте з куща тільки ціле листя, без пошкоджень, темних плям та заражень.
Також не можна збирати листя, на яке потрапляли хімічні речовини при обробці чагарника від комах-шкідників. Якщо ви активно підгодовували свої насадження азотними добривами, від збирання листя з них теж слід відмовитися.

Коли краще збирати листя малини

Ніколи не зривайте відразу все або практично все листя, інакше рослина не зможе зацвісти і дати плоди. Беріть одну третину від загальної кількості молодих листочків.

Зібраний урожай потрібно сушити в темному місці з гарною вентиляцією, теплим повітрям і без сонячних променів.

Якщо засушене листя малини згодом використовуватиметься вами для заварювання чаю, то можна спробувати заготовити їх методом ферментування. Для цього вам знадобиться розім'яти свіже листя, порізати його на дрібні шматочки, покласти під прес приблизно на 10 годин і тримати в місці зі звичайною кімнатною температурою. Коли подрібнене листя змінить свій відтінок на коричневий, а їхній запах буде нагадувати карамельні цукерки, прес можна прибирати. Тепер заготовку потрібно рівномірно розподілити на деку і поставити сушитися в духовку, налаштувавши термостат на 50 градусів. Якщо надворі стоїть спекотна суха погода, можна просто поставити деку десь під навісом .

Протипоказання листя малини

Протипоказання листя малини

Головні протипоказання до вживання продуктів на основі малинового листя пов'язані насамперед з особистою непереносністю та алергічними реакціями. Також малина заборонена під час вагітності (але лише до терміну 36-37 тижнів).

Через високий вміст клітковини та підвищеної дози органічних кислот, які мають дратівливі властивості, листя та ягоди малини не рекомендовані всім, хто страждає на гастрит, виразку, а також тим, у кого спостерігається підвищена кислотність шлунка, панкреатит та ерозійні хвороби. Втім, при панкреатиті можна пити малиновий сік із ягід, але він має бути неодмінно без кісточок.

Хронічні запори також є протипоказанням до вживання малинового листя. Справа в тому, що висока частка дубильних речовин тільки ще більше посилить ситуацію..

У невеликих дозах відвари з листя малини можна пити всім, хто має каміння в нирках, поліпи в носових проходах і низький кров'яний тиск. Якщо ви п'єте пігулки аспірину, напої з листя малини повинні бути виключені з вашого раціону повністю або бути в мінімальних співвідношеннях, щоб не сталося передозування. Бронхіальна астма - ще одне протипоказання (ефірні олії малини іноді стають причиною нападів ядухи).

Як правильно заварювати листя малини

Як правильно заварювати листя малини

Найчастіше малинове листя у свіжому або засушеному вигляді стає основою для настоїв, відварів або чаю.

Настій

Цілющі настої з листя малини є відмінним засобом, який допомагає зупиняти внутрішні кровотечі, а також загоює запалення внутрішніх оболонок органів ШКТ. Взагалі, настої допомагають справлятися із запальними процесами всього організму, зокрема гінекологічного характеру. Рецепт настою з малинового листя простий: 5 ст. л. сухого подрібненого листя на півлітра окропу. Настоювати 2 години.

Відвар

Відвар листя малини незамінний при геморої, кровотечах органів шлунково-кишкового тракту. Також відвар надзвичайно корисний для жінок, які готуються до пологів: він допомагає зробити матку еластичнішою, втамовує болі при сутичках і допомагає виключити ризик великих розривів під час пологів. Використовується відвар з листя малини та в косметологічних цілях – для ополіскування волосся після миття. Такі маніпуляції допомагають зміцнити цибулини волосся та локони по всій довжині. Рецепт відвару такий: сухе листя додають у окріп, кип'ятять 1-2 хвилини, а потім переставляють каструлю на водяну баню на 5 хвилин. Настоювати 1-1,5 години.

Чай

Чай

Щоб приготувати неймовірно смачний та ароматний чай з малиновим листям, вам знадобляться: 1 ст.л. засушеної сировини та чайник з гарячою водою. Заварку потрібно настоювати під кришкою протягом 15 хвилин, потім процідити. Пити такий чай дозволяється до 5 разів на добу при хворобі та 1-2 рази – для профілактики. Показання для вживання вітамінного малинового чаю:

  • вірусні захворювання, що супроводжуються значним підвищенням температури тіла;
  • захворювання верхніх дихальних шляхів, а також ангіна;
  • для зміцнення імунітету;
  • для нормалізації роботи ШКТ;
  • з метою очищення організму від токсинів;
  • як допомога при стресі та нервовій перенапрузі;
  • захворювання кровоносної системи;
  • запалення ясен та стоматит (лікуються полосканням).

Доречі, деякі види акації також використовують для заварювання чаю.

Настоянка

Спиртові настоянки з малинового листя стануть чудовим засобом для профілактики здоров'я під час сезонних епідемій. А примочки з настоянкою стануть порятунком, якщо вас на природі добряче покусали комарі. Вони знімають набряки, почервоніння, вгамовують свербіж. Для приготування настойки візьміть 1 ст. л. подрібненого свіжого листя, помістіть кашку в скляну тару і залийте горілкою. Поставте у темне місце та настоюйте 10 днів.

Правила зберігання

Правила зберігання

Суха сировина з малинового листя має свій термін придатності - 2 роки або трохи більше. Також існують певні вимоги щодо зберігання заготовлень.

Сухе листя малини не можна упаковувати в поліетиленові пакети: вони почнуть просто пріти і стануть непридатними до вживання. Краще віддати перевагу скляним, керамічним банкам або мішечкам з натуральної тканини (бавовна, льон). При цьому мішечки повинні бути туго зав'язані, а банки закриті щільною кришкою. Тримати заготовки потрібно в темному, недоступному для дітей місці, куди не потраплятиме сонячне світло та волога. Зберігати при температурі від 15°С до 25°С.

Дата: 16.04.2021 Переглядів: 173640
Як доглядати за квітковими композиціями Сосновий пилок: застосування, користь та протипоказання

Способи оплати

X
Виберіть регіон: