image
(044) 585-88-99 – Київ
0-800-357-000 – Безкоштовний
+1-718-475-92-72 – Нью-Йорк
(067) 355-77-55 – Київстар
Інші телефони
Ми працюємо цілодобово
Допомога онлайн Статус замовлення
Flowers.ua

Сансевієрія: розмноження та догляд у домашніх умовах

Сансевієрія (лат. Sansevieria) – це декоративно-листяна рослина, яка також багатьом відома під назвами тещин язик, щучий хвіст, ліопардова лілія та зміїна шкіра. Культура приваблює квітникарів своїм прямостоячим шкірястим листям з незвичайними малюнками та візерунками. Сансевієрії виглядають ефектніше в групових посадках, через що їх часто саджають в один горщик.

Особливості сансевієрії

Особливості

Сансевієрія належить до сімейства Спаржеві і є вічнозеленим багаторічником. У дикій природі культура росте на острові Мадагаскар, у ПАР, у субтропіках та тропіках Індії, у Південно-Східній Азії та на півдні Сполучених Штатів Америки. Ці корисні кімнатні рослини дуже просто вирощуються в домашніх умовах, відрізняються невибагливістю до умов утримання, так що впоратися з доглядом за ними зможе навіть садівник-початківець. Купити сансевієрію можна онлайн, а термінова доставка квітів по Києву позбавить вас необхідності самостійно перевозити велику квітку по місту. Сансевієрія настільки невибаглива, що навіть, якщо ви на два тижні поїдете у відпустку або відрядження, вона анітрохи не постраждає, буде такою ж зеленою, яскравою та квітучою. Варто відзначити, що завдяки привабливому зовнішньому вигляду та стійкості, тещин язик користується великою популярністю не тільки у квітникарів, але і у дизайнерів інтер'єрів, а також флористів.

Рослина має повзучу кореневу систему, щільні та міцні листові пластини, які ростуть від самої основи, завдовжки 1 метр і навіть вище. Палітра кольорів листя охоплює різноманітні відтінки зеленого, бурого і коричневого кольору. Є також ряболисті сорти з вкрапленнями, плямами та лініями на поверхні пластин. У період цвітіння на кущі з'являються непримітні суцвіття у формі циліндра, що складаються з дрібних бутонів зі світло-салатовими пелюстками. Квіти розпускаються на заході сонця, мають ледь вловимий ванільний аромат. Після закінчення цвітіння на кущі зріють плоди у вигляді кулястих ягід з дрібним насінням. Але варто зазначити, що кімнатні сансевієрії плодоносять вкрай рідко.

Види сансевієрії

Усього науці відомо близько шести десятків різновидів сансевієрії, і всі вони мають відмінності у формі, забарвленні та довжині листя. Як домашні квітки культивуються тільки 10 з них.

Сансевієрія велика (Sansevieria grandis)

Сансевієрія велика являє собою велику епіфітну культуру, з кореня якої виростають від двох до чотирьох щільних листків із загостреним кінцем. Розміри кожної листової пластини становлять 60 х 15 сантиметрів. Забарвлення - насичено-зелене зі світло-зеленими плямами та смужками. Окантовка листя має червоний відтінок. У період цвітіння з розетки виростає вертикальний квітконос завдовжки 70-80 сантиметрів, на якому згодом розпускаються дрібні квіточки біло-зеленого тону із щільним чашолистком.

Сансевієрія витончена, або граціозна (Sansevieria gracilis)

Сансевієрія витончена

Сансевієрія граціозна - це багаторічна трав'яниста рослина з м'ясистим прямостоячим листям, яке росте з товстого стебла висотою 5-6 сантиметрів. По структурі листові пластини щільні прямокутні з витягнутим кінцем. Пофарбовані в сизо-зелений колір і прикрашені поперечними кремовими нечіткими плямами.

Сансевієрія гіацинтова (Sansevieria hyacinthoides)

Рослина зростає до позначки 50 сантиметрів. Листя прямостояче, м'ясисте, росте з розетки групами по 3-4 штуки. Довжина листових пластин 15-40 см, а ширина - 6-8 см. Забарвлення ближче до болотного з загнутими лініями світлішого тону. Вузька окантовка листя - біла або рожева.

Сансевієрія Дунері (Sansevieria dooneri)

Сансевієрія Дунері - це сукулентна рослина з великими прикореневими розетками, з яких виростає пара десятків вертикальних шкірястих листових пластин. Їхня довжина доходить до позначки 35-40 сантиметрів, а ширина - всього 2-3 сантиметри. Листя пофарбоване в насичено-зелений колір з більш темними візерунками.

Сансевієрія Кірка (Sansevieria kirkii)

Сансевієрія Кірка відрізняється негустою розеткою з відносно тонким листям зеленого кольору з білою плямою і коричнево-бордовою тонкою кромкою. Також відомі деякі види з коричневими та червонувато-коричневими листовими пластинами.

Сансевієрія ліберійська (Sansevieria liberica)

Ця сукулентна рослина росте у вигляді куща і відрізняється широкими розетками з шістьма листами, що ростуть у горизонтальному напрямку. Довжина листя у дорослих екземплярів може сягати 1 метра, у своїй ширина становить лише 8-10 сантиметрів. Тон листя темний, покритий безліччю світліших смуг і нерівних плям. Також присутня вузька червоно-коричнева кромка.

Сансевієрія трисмугова (Sansevieria trifasciata)

Сансевієрія трисмугова

Сансевієрія трисмугова – це найчастіший гість наших квартир. Її високі загострені листові пластини пофарбовані в зелений колір із жовтою окантовкою. Також зустрічаються різновиди зі смугастим листям.

Сансевієрія циліндрична (Sansevieria cylindrica)

Насичено-зелене листя цієї рослини схоже на довгі прямостоячі циліндри з паралельними сіро-жовтими лініями та штрихами. Листові пластини розеткові, шкірясті, з гострими та вузькими краями. Варто відзначити, що листя дійсно гостре настільки, що може завдати шкоди. Через це багато квітникарів закривають загостренні кінцівки своєрідним наперстом з пробки. Цвітіння не рясне (на кущі виростає тільки одне негусте суцвіття). Бутони світлі, із червоними вузькими лініями на поверхні.

Сансевієрія робуста (Sansevieria robusta)

Кущ складається з коротких, але широких розеточних зелених листків з темно-зеленими лініями. Робуста ділиться на кілька підвидів:

  • Black – стрімко зростаючий сорт. Листя юних кущів насичено-зелене, а старих — чорно-срібне;
  • Blue – сорт із шкірястим листям у формі списа, яке росте не вгору, а в сторони по кілька шарів. Зелень переливається синім підтоном, на дотик масляниста;
  • Black Coral – це кімнатні квіти з листям, покритим малюнками кольору металік.

Сансевієрія футура (Sansevieria futura)

Сансевієрія футура

Нещодавно виведений селекціонерами вид, у якого є густі розетки з щільним листям. Усього листових пластин налічується близько 9-10 і всі вони блідо-зелені з темно-зеленими лініями та жовтуватою кромкою. Сансевієрія футура ділиться на кілька сортів:

  • Futura Superba – культура з широкими м'ясистими листовими пластинами з жовтою окантовкою;
  • Futura Gold – сорт, листя якого трохи коротше, ніж у Futura Superba, та пофарбоване в зелено-золотистий тон;
  • Black Gold - кімнатна квітка з подовженим тонким листям зелено-блакитного кольору.

Сансевієрія Сенсейшн Бентл (Sansevieria sensation bentel)

Це високодекоративна культура з довгим вертикальним листям, на поверхні якого є повздовжні контрастні білі смуги. На не смугастій частині присутні бірюзові вкраплення. За структурою листові пластини шкірясті, ростуть із широкої розетки у висоту до 50-60 сантиметрів. Сансевієрія Сенсейшн Бентл - це корисна кімнатна квітка, яка очищує повітря від забруднюючих часток. Стає строкатою при яскравому освітленні.

Сансевієрія зейланіка (Sansevieria zeylanika)

Сансевієрія зейланіка є одним із найулюбленіших сортів серед садівників. Спочатку у квітки розвивається тонке листя, яке з роками стає щільнішим і покривається плямами срібного відтінку. Такі малюнки в основному зосереджені по центру листових пластин. Сансевієрія зейланіка може вирости до 150 сантиметрів, якщо отримує належний догляд. Світлолюбна і невимоглива до догляду.

Сансевієрія ейлензіс (Sansevieria eilensis)

Сансевієрія ейлензіс

Культура відрізняється м'ясистим вигнутим листям циліндричної форми. Забарвлення – ніжно-блакитне зі світло-зеленими поперечними лініями і темнішими поздовжніми. Молоді екземпляри на листі мають поглиблену виїмку по центру, з роками лист скручується в її напрямку і стає схожим на трубку.

Сансевієрія крокуюча, або пінгвекула (Sansevieria pinguecula)

Ця культура отримала свою назву через дуже незвичайну форму. Розетки сорту сформовані не над поверхнею землі, але в пагонах, які виростають із головного ствола. Таким чином, здається, ніби кущ робить кроки. Листові пластини великі, з гострим кінцем і тонкою світлою облямівкою.

Вирощування сансевієрії

Перш, ніж приступати до посіву та вирощування сансевієрії, варто дізнатися, які ж особливості цього процесу, які умови існування необхідні рослині, а також у чому полягають основні вимоги. Така квітка, як тещин язик, дуже невибаглива, тому з її культивуванням впорається навіть новачок у садівницькій справі. Наведемо деякі рекомендації щодо вирощування сансевієрії:

  1. Квітку або взагалі не удобрюють, або роблять це лише один раз на рік. Тим не менш, якщо ви підгодовуватимете рослину трохи частіше, від цього їй буде тільки краще.
  2. Сансевієрія дуже світлолюбна, тому оптимальним місцем для горщика з квіткою стане вікно, яке дивиться на південь чи на захід. При цьому температура не є особливо важливою, якщо в оточенні буде прохолодно, нічого страшного.
  3. Опівдні необхідно притіняти квітку, так як палючі промені здатні викликати на листі опіки. Єдине, на що тещин язик реагує вкрай негативно — це застій води в грунті. Кореневище культури досить чутливе і швидше за все загниє від вологого середовища.

Розмноження сансевієрії

Розмноження

Леопардову лілію можна розмножувати поділом кореня, живцями та бічними пагонами. До насіннєвого розмноження вдаються дуже рідко, тим більше, що знайти насіннєвий матеріал у продажу не так просто.

Розмноження поділом кореня

Ділити корінь тещиного язика для подальшого розмноження найдоцільніше навесні, прямо під час планової пересадки. Акуратно дістаньте кущ із горщика, візьміть ніж із продезінфікованим гострим лезом і розріжте корінь на кілька частин так, щоб на кожній була щонайменше одна точка росту. Потім ці частини саджають у заздалегідь підготовлені персональні ємності та зберігають у теплому місці, не забуваючи регулярно поливати. Розмноження поділом кореня підходить і для простих, і для строкатих сортів.

Розмноження листовими живцями

Виберіть дорослий кущ, що розрісся, відріжте від нього листок, який у свою чергу розріжте на смужки довжиною 4-5 сантиметрів. Нехай отримані смужки полежать на повітрі деякий час, після чого їх можна буде саджати у горщики з річковим піском, заглиблюючи під кутом 45 градусів. Ємності із саджанцями накривають прозорою банкою або пляшкою, ставлять на піддони та поливають нижнім методом. Приблизно через місяць-півтора листовий живець приживеться і дасть ріст новим листочкам. Як тільки це станеться, молоді рослини можна буде розсаджувати по постійним ємностям, заповненим субстратом для дорослих сансевієрій. Розмноження листовими живцями підходить для сортів із зеленим листям. Висаджені живці строкатих різновидів все одно виростуть простими.

Догляд за сансевієрією

Догляд

Тещин язик – вкрай живуча та невибаглива культура, яка стане ідеальним вибором для новачків, а також для тих, хто постійно забуває стежити за рослинами або часто їздить у відрядження.

Освітлення

Серед сансевієрій є і світло-, і тіньолюбні кімнатні рослини, які зможуть спокійно пристосуватися до життя в півтіні. А ряболисті сорти будуть такими ж яскравими і на сонці, і при світлі ламп. Навесні та влітку культури рекомендується переміщати на свіже повітря, не забуваючи про захист від дощів та протягів.

Температурний режим

Тещин язик - це досить теплолюбна культура, яка добре почувається при температурах 20-25 °C. Якщо буде спекотніше, то якомога частіше провітрюйте кімнату. У період спокою рослині потрібна прохолода (11-14 °C). Взимку темпи зростання сансевієрії помітно сповільнюються і кущу не потрібно багато вологи та живлення. Не допускайте, щоб температура опускалася нижче 10 градусів, інакше ваша квітка занедужає.

Вологість повітря

Сансевієрію влаштовує нормальна кімнатна вологість повітря в приміщенні. Обприскувати рослину з пульверизатора не потрібно. Достатньо просто періодично очищати листя від пилу за допомогою змоченої у воді мікрофібри або влаштовувати для квітки теплий душ. Слідкуйте за тим, щоб вода не була жорсткою, інакше на листі з'являться сліди вапна.

Полив

Полив

Дотримання режиму поливу - це одна з головних умов нормального зростання та розвитку культури. Квітникари рекомендують поливати культуру очищеною або дощовою водою. Також можна використовувати воду з-під крана, але попередньо відстояну. Холодна вода неприпустима. Влітку квітку поливають, орієнтуючись на просихання верхнього шару субстрату, а протягом періоду спокою режим поливу безпосередньо залежить від температури повітря у квартирі: чим у приміщенні прохолодніше, тим рідше має відбуватися полив.

Підживлення

Сансевієрію удобрюють у теплу пору року з інтервалом один раз на місяць. Для цього користуються мінеральними добавками для кактусів або декоративно-листяних рослин у рідкому вигляді. Не допускайте попадання в ґрунт азотистих підживлень, вони неприйнятні для тещиного язика. Садівники рекомендують використовувати поживні склади, концентрація яких буде вдвічі нижчою за ту, що вказана в інструкції. А, якщо ваша квітка строката, нехай концентрація буде нижчою втричі. Справа в тому, що надлишок добрив призведе до змін забарвлення рослини і листя стане просто зеленим.

Пересадка

Приступати до пересадки сансевієрії необхідно лише в крайньому випадку, а саме, коли кореневище розростеться і квітці стане тісно в колишньому горщику. Як правило, юні екземпляри пересаджують раз на два роки, а старі кущі - раз на три роки. У принципі, рослина спокійно ставиться до пересадки, головне підготувати для культури правильний субстрат. Звичайна садова земля тещиному язику не підійде. Віддавайте перевагу магазинним ґрунтосумішам, які складаються з дернової, листової землі та річкового піску в пропорції 2:1:1, а також з домішок керамзиту або битої цеглини для дренажу. Зрозуміти, що вашій сансевієрії вже не вистачає місця у старому горщику, нескладно: її коріння вилізе назовні з дренажних отворів. До вибору нової ємності необхідно підійти з усією відповідальністю. Враховуйте, що у горщика обов'язково повинні бути товсті стінки (тонкі просто не витримають тиску потужного коріння і масивної надземної частини). Що стосується розмірів, вибирайте широкі, але не високі контейнери з дренажем на дні.

Шкідники та хвороби

Шкідники

У сансевієрії досить міцний імунітет, за рахунок чого кімнатна квітка рідко хворіє. За своєю природою рослина зазвичай не завдає проблем своєму господареві, але тільки, якщо отримує належний догляд. В іншому випадку навіть тещин язик може бути атакований паразитами або вірусом. Основні проблеми, з якими можна зіткнутися під час вирощування цієї культури, полягають у наступному:

  1. Поява темних плям на листі. Як правило, таке явище виникає, якщо квітка стоїть у прохолоді і її при цьому надмірно поливають.
  2. Пожовтіння листя - ознака нестачі світла або занадто тісного горщика.
  3. Листові пластини ростуть ослабленими і не вертикальними, а висячими. Причина полягає у нестачі освітлення.
  4. Листя жовтіє з основи. Найімовірніше частина вологи скупчилася в розетці, через що розвинувся грибок.
  5. Листя жовтіє і засихає з кінців. Сансевієрії не вистачає сонця, тепла чи ґрунт у горщику перезволожений.
  6. Листові пластини в'януть. Квітка не отримувала вологу надто довго.
Дата: 06.09.2021 Переглядів: 216566
Кімнатна та садова примула: особливості вирощування та догляду Спатифіллум (квітка жіноче щастя): пересадка, розмноження та догляд у домашніх умовах

Способи оплати

X
Виберіть регіон: