image
(044) 585-88-99 – Київ
0-800-357-000 – Безкоштовний
+1-718-475-92-72 – Нью-Йорк
(067) 355-77-55 – Київстар
Інші телефони
Ми працюємо цілодобово
Допомога онлайн Статус замовлення
Flowers.ua

Кімнатна та садова примула: особливості вирощування та догляду

Примула - це трав'яниста рослина із сімейства Первоцвітів, родом із Південно-Східної Азії. У культурі стали вельми поширеними як кімнатні, так і садові різновиди. Про цілющі властивості квітки було відомо ще в Стародавній Греції, сучасники Сократа називали рослину квіткою 12 богів. У народі примулу називають "ключиками" і "баранчиками". Ключики зацвітають одними з перших, зазвичай ранньою весною. У Скандинавських сагах навіть є повір'я, що суцвіття примули – це ключі богині Фреї, які вона дбайливо віддає людям.

Примула кімнатна

Кімнатна

У світі існує понад 500 видів примул, які значно різняться між собою. Якщо в природних умовах примула росте переважно в помірних широтах Азії та Північної Америки, то кімнатні різновиди легко вирощують у будь-якому кліматі. Купити такі кімнатні рослини можна онлайн, а цілодобова доставка квітів по Києву звільнить вас від необхідності везти їх самостійно. Висота кущика з яскраво-зеленим листям складає всього 25-30 см, так що квітка запросто поміститься на підвіконні і органічно впишеться в простір кімнати.

Види примули кімнатної

За кімнатною примулою не потрібно багато доглядати і вона суттєво відрізняється від своїх родичів, які ростуть у відкритому ґрунті. Садові види природно краще протистоять морозам, але у домашніх гібридів зустрічаються яскраві види, яким позаздрив би будь-який колекціонер. Відомо про кілька культур, які успішно ростуть як у саду, так і на звичайному підвіконні.

Примула зворотноконічна

Найпопулярніший вид примул, який вирощують удома. Це найяскравіший представник китайських видів, який розпускає свої бутони не вдень, а вночі і виточує найтонший, приємніший аромат. Нічні квіти виростають всього до 20 см у висоту і можуть цвісти цілий рік при гарному догляді. Листя багаторічника порізане по краях і має високу декоративність. Пишні квітки ростуть на коротких квітконосах, що надає їм додаткової ефектності. Шапки суцвіть із смарагдовим листям зовні нагадують лаванду. Селекціонери вивели кілька гібридів з різним забарвленням квітів, що дає можливість зробити у себе вдома різнобарвний сад, який просто доглядатиме. Деякі сорти можуть викликати алергію, але переважно люди реагують на них добре. Сортосуміш Twilly Touch Me здобула особливу славу у квітникарів, завдяки незвичайному забарвленню та формі квітів.

Примула Малакоїдес, або мальвоподібна (Primula malacoides)

Досить високий однорічник, виростає до 50 см у висоту і має подовжене, овальне листя із зубчастою кромкою, яке зібране в щільну розетку. Цвісти рослина починає наприкінці осені, у цей час на кущі формуються 8 яскравих квітконосів з ярусними мутовками на верхівці. На них виростає приблизно 45 крихітних квіток і в діаметрі вони досягають всього 15 мм. Квітки бувають червоні, рожеві та білі, іноді з жовтою серцевиною.

Примула звичайна або безстебельчаста (Primula vulgaris)

Вигляд з великою кількістю гібридів та сортосерій. Майже всі вони відрізняються пишною листовою розеткою, у якої витягнуте листя. У серцевині є добре помітне перисте жилкування. Цвітіння культури починається у березні та триває близько місяця. На верхівках формуються великі квітки, у діаметрі вони сягають 4 см і бувають жовтими, білими, червоними, і навіть бордовими. Безстебельчаста примула однаково добре росте і в домашніх умовах, і на відкритому грунті.

Вирощування примули в домашніх умовах

Вирощування

Вирощувати примулу, як і більшість інших квітучих рослин, рекомендують за умов максимально наближених до природних. Дотримуйтесь режиму спокою для рослини, навесні спробуйте пересадити квітку у відкритий ґрунт, а восени повернути назад у ємність.

Вибір грунту

Недосвідчені квітникарі намагаються купувати готовий субстрат для квітучих рослин у магазинах, але завжди можна зробити підходящий субстрат самостійно. Для цього змішайте парниковий ґрунт, пісок та листову землю в рівних пропорціях. Продезінфікуйте субстрат марганцівкою або проведіть стратифікацію.

Вибір горщика

Посадка примули має свої характерні риси, які серйозно впливають на подальший розвиток квітки. Початківці квітникари вважають за краще купувати квітучий кущик у спеціалізованих магазинах навесні. Але в такому випадку необхідно почекати 2-3 діб, поки рослина адаптується до домашніх умов, а потім пересадити його в іншу ємність зі свіжим субстратом. Підійде горщик середнього розміру, адже коріння примули не сягає глибини і розташовується близько до поверхні. Занадто просторий горщик швидше зашкодить примулі, тому що всі сили йдуть на формування кореневої системи.

Освітлення

Східні або західні вікна вважаються оптимальним вибором розташування горщика. Рослина любить світло, але пряме сонячне проміння може пошкодити листові пластини або бутони. Коли настає літо, подбайте про притінення або віднесіть горщик на північні вікна. Взимку тінь не потрібна, просто виберіть потрібне місце з гарним і яскравим світлом.

Температура

Цвітіння розпочнеться, лише якщо в приміщенні досить прохолодно. У природних умовах квітка росте у березні, коли температура повітря ще відносно низька. Більшість домашніх примул вирощують за температури 12-16 градусів, але є й винятки. Зворотньоконічна примула вважається теплолюбною і зацвіте, тільки коли температура підніметься вище +18. Після цвітіння навіть зворотньоконічну примулу переміщують у більш прохолодне місце. Примули добре утримуються на балконах, лоджіях та верандах. Взимку рослина потребує прохолоди (+8-12 градусів). Без якісної зимівлі про цвітіння наступного сезону можна забути.

Розмноження примули кімнатної

Розмноження

Домашні види розмножують трьома методами: живцями, поділом куща та насінням. З моменту висаджування до першого цвітіння пройде приблизно півроку, якщо все зробити правильно.

Розмноження живцями

Якщо у вашої кімнатної улюблениці всього одна розетка, то розмноження живцюванням стане для вас гарним вибором. Посадковий матеріал починають заготовляти у травні, коли у рослини закінчується період цвітіння. Біля основи розетки куща зрізають листок з черешком та здоровою брунькою. Цей відросток і буде вашим живцем. Його висаджують у невелику ємність із заздалегідь підготовленим субстратом. А донизу кладуть ґрунтосуміш із субстрату або торфогрунту з крупнозерновим піском для дренажу та “повітряності”. Живці висаджують на глибину приблизно 1 см, а потім прибирають у тепле (+16-19 градусів) місце і накривають скляною банкою. При цьому субстрат весь час має бути вологим, але не мокрим. Не забувайте щодня знімати банку, щоб дати рослині можливість дихати rdquo; та запобігти розвитку грибкових захворювань. Через 3 місяці почнуть розвиватися молоді пагони, а коли на стеблі з'явиться перше листя, примулу можна пікірувати в окремі горщики. Через півроку після вкорінення черешка починається пишне цвітіння.

Розмноження поділом куща

Кущі формують розетки, які досить просто використовувати для розмноження після цвітіння. Розетки частіше формуються на кущах, які влітку росли у відкритому ґрунті. Отримати такі відростки можна, помістивши дорослий кущ у темне та прохолодне місце, паралельно збільшивши частоту поливів. Після появи молодих бруньок рослину ділять на частини, кожна зі своєю точкою росту. Потім зрізи присипають деревним вугіллям і пікірують у маленькі горщики.

Розмноження насінням

Достатньо довгий і складний спосіб. Насіння купують у магазині або збирають на власній ділянці, попередньо зробивши штучне запилення. Посівний матеріал потрібно витримати спершу у теплій воді, а потім – у холодній. Зачекайте 15-20 хвилин, поки насіння висохне, і сійте після просушування. У насіння низька схожість і велика вередливість. Терміни посіву індивідуальні для кожного виду, зазвичай посадкою насіння займаються наприкінці весни. Зерна дуже маленькі, тому посів завжди поверхневий, з додаванням піску. Після того, як насіння полили, горщик прибирають у тепле місце і накривають поліетиленовою плівкою. Чекати на нові сходи, якщо такі будуть, доведеться 10-12 днів.

Догляд за примулою кімнатною

Догляд

Кімнатна примула невимоглива у догляді, досить вчасно поливати кущик, іноді вносити добрива і щорічно пересаджувати молоду рослину в ширшу ємність.

Вологість повітря та полив

У домашніх умовах примула здатна пристосуватися практично до будь-якої вологості повітря. Не ставте горщик із квіткою близько до обігрівача або біля кондиціонера та, бажано, придбайте зволожувач повітря. Він створює природні умови зростання і мінімізує шанс появи небезпечних паразитів, наприклад, павутинного кліща. У спекотні дні в піддон кладуть мох чи керамзит. В крайньому випадку можна поставити біля рослини чашку з водою, щоб вода потроху випаровувалась і створювала необхідну вологу. Примула дуже любить вологу і поливати її слід регулярно. У період цвітіння рослину поливають після того, як просох верхній шар субстрату. Після цвітіння поливи скорочують до помірної кількості, а взимку поливають лише зрідка. Якщо в кімнаті досить жарко влітку, то можна поливати і 2 рази на день. Однак слідкуйте за тим, щоб рідина не застоювалася. Це часта причина гниття кореневої системи.

Добрива

Підживлення вносять досить рідко, а під час вегетаційного періоду вони зовсім небажані. В кінці цвітіння примулу підгодовують приблизно раз на тиждень, при цьому слід обирати мінеральні добрива. На органіку примула може негативно відреагувати, до того ж, у домашніх умовах вносити такі добрива дуже незручно. Відмінним вибором стане комплекс мінеральних добавок, у складі яких є аміачна селітра.

Пересадка примули

Кімнатні різновиди обов'язково пересаджують приблизно 1 раз на рік. Для молодих саджанців вибирають трохи просторіший горщик, щоб коріння могло розвиватися. Дорослі кущики пересаджують 1 раз на 2-3 роки, при цьому вибирати більш простору ємність потрібно тільки в тому випадку, якщо рослина помітно зросла. Трапляються випадки, коли садівники проводять екстрену пересадку. Це відбувається коли коріння починає “виглядати” з меж горщика, коріння уражене грибковою хворобою або грунтова суміш занадто засолилася.

Шкідники та хвороби

Шкідники та хвороби

Примула вважається досить невибагливою квіткою, яка рідко уражається хворобами та шкідниками. Майже всі проблеми з вирощуванням пов'язані з помилками під час догляду за рослиною. Ви можете самостійно визначити, яке лихо трапилося з домашньою красунею за характерними ознаками:

  • Пожовтіння листя - перша ознака несприятливих умов зростання. Знижена вологість, рідкісні або надто часті поливи, а також надлишок добрив спричиняють жовтизну.
  • Гниль на листі - попадання води на листя, неправильне поливання і застоювання вологи призводить до виникнення гнилі. Намагайтеся скоригувати режим поливу, а у запущених випадках необхідно пересадити рослину.
  • В'ядання - швидке опадання та потемніння листя зазвичай пов'язане з низькою вологістю повітря та рідкими поливами.
  • Плямистість - грибкова хвороба, яка в короткий термін може знищити кущі з пишними квітами. Вона виникає на тлі занадто багатого поливу та застою води. Листя покривається сірими плямами і втрачає декоративний вигляд.
  • Рамуляріоз - захворювання, при якому листя покривається жовтими плямами, а потім починає відмирати. У зоні ризику знаходяться кущі, що живуть у прохолоді та вогкості.
  • Павутинний кліщ - червоні павуки з'являються на внутрішній стороні листа і починають пити соки рослини, заодно огортаючи своєю павутиною життєво важливі пори. Позбавлятися цих шкідників рекомендують за допомогою акарицидів і фунгіцидів. Довели свою ефективність та народні засоби, наприклад, мильний розчин.

Примула садова

Садова

Селекціонери зуміли вивести понад 550 різновидів садових видів, тому перерахувати всі їх неможливо. Деякі сорти добре пристосувалися до умов холодної зими помірних широт, а потім професійні квітники вивели на їх основі безліч барвистих гібридів.

Види примули садової

Садові примули традиційно ділять на 30 секцій і серед селекціонерів не вщухають суперечки про те, до якої групи відносити ту чи іншу квітку. Найпростішу класифікацію традиційно запропонувало садівниче товариство Великобританії (The Royal Horticultural Society). Західні ботаніки розрізняють канделяброподібні примули, вушкоподібні види та першокольорово-поліантові примули. Найпопулярнішими серед квітникарів вважаються такі сорти та різновиди:

Примула висока (Primula elatior)

Багаторічник родом із величних карпатських лісів. Листя рослини досить велике, з окантовкою по краях. У довжину виростають до 20 см, а завширшки до 7 см. Парасолькові суцвіття складаються з 5-15 запашних квіточок, які забарвлені в жовтий колір. Висота опущеного квітконоса варіюється в межах 10-35 см. На відміну від домашніх видів, цвітіння цієї дикої красуні триває 2 місяці і починається у квітні. Існують гібриди з білою, червоною і навіть бузковою квіткою. Останнім часом цей вид примул набув широкого поширення у флористиці та особливо в оформленні весільних букетів.

Примула Зібольда (Primula sieboldii)

Рослина була шалено затребувана ще в імператорській Японії, наприкінці 19-го століття. Жителі міста Естуарій (сучасний Токіо) виявили у передмісті величезні групові посадки цієї рослини і були такі вражені, що негайно почали нести квітку додому. Селекціонери не стали марнувати часу і через кілька років адаптували примулу для горщикового вирощування. В результаті вийшла красива і легка у вирощуванні рослина з квіточками рожевого або бузкового кольору, які входять до складу пухких зонтичних суцвіть. У різних сортів пелюстки можуть кардинально відрізнятися формою, довжиною та кольором.

Примула весняна (Primula veris)

Мила дикоросла простушка ідеально підійде для оформлення саду. У висоту кущ досягає 30 см. Листя вдавлене, насиченого світло-зеленого кольору. Квіточки жовті, з помаранчевою плямою в серцевині, а гібриди можуть бути пофарбовані в різні кольори. Цвітіння приходить у кінці квітня. Весняну примулу ще називають лікарською за цілющі властивості та популярність у народній медицині. У її листі міститься велика кількість аскорбінової кислоти та каротину. З коріння роблять відвар, який допомагає при захворюваннях нирок та жовчного міхура. За твердженнями народних цілителів, відвар допомагає при ревматизмі і має болезаспокійливий ефект. Не рекомендується вживати настої та відвари з примули лише вагітним жінкам та алергікам.

Вирощування примули садової

Вирощування примули садової

Садові різновиди, на відміну від видів горщиків, радять вирощувати з насіння. Посівний матеріал швидко втрачає схожість, тому діяти необхідно швидко.

Посадка

Свіжозібране насіння садить у ящики та контейнери, бажано в перші дні лютого. Місткість наповнюють сумішшю з дернової та листової землі з додаванням піску. Потім посівний матеріал рівномірно розподіляють по поверхні. Заглиблювати насіння не потрібно, достатньо буде трохи втиснути їх у субстрат. На 1 квадратному сантиметрі не повинно бути більше 5 штук. Після чого насіння накривають поліетиленовою плівкою і відправляють у холодильник, де вони повинні 3-4 тижні зберігатися при температурі +10 градусів. Після цього ящики ставлять на підвіконня. При температурі +16-18 градусів перші сходи з'являться за кілька тижнів. Після цього пакет знімають. Слідкуйте за тим, щоб грунт завжди залишався вологим і не забудьте про захист від прямих сонячних променів.

Розсада

Після появи 2-3 листів рослинку пікірують в окремі горщики за допомогою пінцету. Ґрунт весь час повинен залишатися вологим, але не мокрим. Продовжуйте регулярні поливи зі зростанням саджанців. Своєю кореневою системою рослини обзаведуться лише через 2 роки після посадки, тому запасіться терпінням.

Особливості посадки садової примули у відкритому грунті

У відкритий ґрунт багаторічник садять навесні чи восени, але обов'язково на другий рік життя саджанця. Навесні садити у відкритий ґрунт краще наприкінці травня. Не хвилюйтеся щодо вибору правильного ґрунту, рослина в цілому добре пристосовується до ґрунту і багато садових примул родом саме зі Східної Європи.

Вибір місця для посадки

Дільниця повинна добре освітлюватися, але бути затінена чагарниками або деревами. На відкриті майданчики саджають лише альпійські краєвиди в регіонах із холодними зимами та коротким літом. Пухкий, добре дренований ґрунт – це ідеальний вибір для примули. Підійде навіть глинястий ґрунт, а якщо він надто важкий, можна це виправити. Просто внесіть у землю гній, вермікуліт, подрібнений сфагнум та відро піску.

Як посадити примулу

При груповій посадці примул між рослинами слід залишати приблизно 20-30 см. Примули не дуже люблять відкриті простори, тому садівники радять враховувати темпи зростання та особливості сорту. Суть у тому, щоб коли рослини стануть дорослими, вони зустрілися та утворили щільну посадку. Пам'ятайте, що рослини, вирощені з насіння, зацвітуть лише через 2-3 роки.

Догляд за примулою садовою

Догляд за примулою садовою

За примулою дуже легко доглядати, головне вчасно поливати кущі та стежити за тим, щоб бур'яни та шкідники не нашкодили рослині. Можна вносити підживлення, якщо хочете отримати пишніше цвітіння, але робити це слід акуратно. Взагалі вирощування примули багато в чому нагадує догляд за вербеною.

Догляд восени

Після закінчення цвітіння слід розпушити ґрунт біля кущиків, видалити бур'яни та більше не взаємодіяти з кущем до зими. Саме восени примула формує листові пластини. Не обрізайте розетку з листя і постарайтеся зберегти її, адже вона захищатиме кореневу систему з настанням холодів. Якщо восени листя обрізати, це позначиться як на цвітінні наступного року, так і на загальному стані здоров'я куща. Торішнє листя слід видаляти на початку весни.

Зимівля

Взимку рослину вкривають лапником, соломою або висохлим листям. Морозостійкі види вкривати не обов'язково, для цього спеціально працювали селекціонери. Якщо зима видалася теплою, то практично будь-який вид примули почуватиметься добре без укриттів. Навесні головне не допустити утворення крижаної кірки біля коріння, через неї рослина пріє.

Можливі проблеми

Проблеми

Примули практично не піддаються нападу шкідників, за винятком слимаків, кліщів та нематод. Вкрай рідко рослина може захворіти на різні види грибка, іржею або антракнозом. Починаючи з середини березня і до червня включно, у квітникарів можуть виникнути проблеми з вирощуванням та іншими деструктивними факторами. У разі виникнення плям, неприємного запаху або ув'ядання листя, слід обробити уражені ділянки та рани фунгіцидом. Також добре допомагає обприскування кущів бордоською рідиною та хлорокисом міді.

Дата: 15.09.2021 Переглядів: 197940
Амариліс: вирощування, пересадка та догляд у домашніх умовах Сансевієрія: розмноження та догляд у домашніх умовах

Способи оплати

X
Виберіть регіон: