Flowers.ua

Чому листя орхідеї жовтіє: основні причини

Орхідеї високо цінуються за свою красу, довгий період цвітіння та здатність ідеально вписатися в інтер'єр будинку. Ці кімнатні рослини та інші квіти у Запоріжжі можна замовити онлайн, не залишаючи свій будинок чи роботу. Догляд за орхідеєю не вимагає особливих зусиль, проте, все ж таки потрібно враховувати деякі фактори, щоб зберегти здоров'я та привабливість рослини. Так, поява жовтизни на листі має вас насторожити. Раніше ми вже розглядали, як продовжити життя тюльпанам та як доглядати цикламен. А в цій статті ми розберемося, чому в орхідеї жовтіє листя і як це запобігти.

Наша компанія Flowers.ua моментально обробляє клієнтські заявки. Якщо у вас виникнуть питання, наші менеджери неодмінно допоможуть вам оформити замовлення на квіти. Також вони розкажуть вам про умови доставки квітів.

Неправильне поливання

Кімнатна рослина

Кімнатна рослина "Фаленопсис" (орхідея)

Неправильний режим поливу – одна з основних причин поганого самопочуття тропічного красеня. Обмін речовин фаленопсису дає збої як при перезволоженому ґрунті, так і при надмірно сухому. Тож забувати про поливання або нехтувати нормами обсягів вологи не можна, інакше з'явиться той самий жовтий колір на листі.

Недостатній полив

Від нестачі вологи в ґрунті листя орхідеї починає потихеньку втрачати свою пружність, зморщуватися, жовтіти та усихати. Зрозуміти, вистачає або не вистачає рослині води можна навіть візуально: просто подивіться на кореневу систему крізь горщик (до речі, горщик для орхідеї має бути прозорим): якщо коріння зеленого кольору і на них немає конденсату, значить все гаразд і варто задуматися, яка ж ще може бути причина жовтого листя. Якщо коріння за ґрунтом не видно, озброїться дерев'яною паличкою, засуньте її в ґрунт ближче до стінки горщика і повільно рухайтеся у бік квітки. Залишіть паличку на 15-20 хвилин. Після цього часу палиця суха? Значить, полив рослини дійсно недостатній. А якщо волога, то причина хвороби криється в іншому.

Як відомо, батьківщиною орхідеї є вологі тропічні ліси Південно-Східної Азії та береги Австралії. У природному середовищі рослина отримує гарне зволоження від випарів, які утворюються після злив. Звісно, у домашніх умовах створити такі самі умови дуже складно. Особливо це стосується зимового періоду, коли повітря максимально сухе від батарей та обігрівачів. При недостатньо вологому повітрі з листям орхідей відбувається приблизно те саме, що й за недостатнього поливу: спочатку жовтіють кінчики листя, та буває і весь лист цілком. І врешті-решт він відпадає. Тому необхідно потурбуватися про достатнє зволоження повітря. Найкраще з цим завданням справляються спеціальні прилади – зволожувачі. Якщо такого немає, підійде стандартний пульверизатор. Також буде не зайвим поставити біля горщика з фаленопсисом миски з водою.

Надлишковий полив

Гілка Орхідей

Гілка Орхідей

Багато хто помилково вважає, що чим рясніший полив, тим для орхідеї краще. Подібна думка склалася тому, що недосвідчені квітникарі дивляться лише на верхній шар ґрунту, а він здається сухим уже через день після поливу. При цьому всередині ґрунт зберігатиме вологу ще приблизно тиждень. Так, надмірна волога перешкоджає насиченню повітрям коріння рослини. В результаті коренева система не може нормально засвоювати поживні речовини і просто гниє, а листя квітки жовтіє.

Окрім іншого, підвищена вологість – це ідеальне середовище для розмноження та розвитку патогенної флори (зокрема грибка), яке незмінно призводить до смерті квітки. Тож запам'ятайте: орієнтуватися на стан виключно верхньої частини субстрату не можна. До речі, нерідкі випадки, коли орхідею тримають прямо в ємності з водою, наче це букет. Витривала тропічна рослина, звичайно, зможе протриматися деякий час, але сумний підсумок необоротний. А для того, щоб повернути до життя цю орхідею, у вас піде чимало часу та старань.

Давайте докладніше розглянемо ознаки, які вказують саме на надлишок вологи у ґрунті. Отже, спочатку жовтіє нижнє листя, а потім і верхнє. Структура листя стає м'якою. Іноді можуть бути чорні вкраплення, у тому числі й на стеблах. Колір коренів квітки зливається з темним ґрунтом, сама коренева система значно слабшає та орхідею можна буквально витягнути руками з горщика. У разі виявлення подібних ознак потрібно негайно пересадити рослину у свіжий ґрунт, додати спеціальні підживлення і, звичайно ж, більше не перестаратися з поливом.

Неправильне підживлення

Букет

Букет "Дика орхідея"

Якщо орхідея отримує незбалансований обсяг поживних речовин, це також може спричинити пожовтіння листя. Купуйте добрива для орхідей тільки в спеціалізованих магазинах і чітко дотримуйтесь інструкцій, в яких вказані пропорції необхідних рослин підгодівлі. Дуже часто на флаконі з підживленням докладно розписані всі рекомендації, тому з пошуком цієї інформації проблем не повинно виникнути.

Брак добрив

Від нестачі добрив у ґрунті не тільки жовтіє і опадає листя, але ще й в'яне саме стебло орхідеї. Найбільш гостро рослина сприймає нестачу калію в субстраті. Несприятливі симптоми у вигляді жовтих прожилок починають виникати на верхньому листі. Поступово прожилки розповзаються по всій поверхні листа. Зрештою листок відпадає від стебла. У таких випадках до горщика з фаленопсисом додають калійні добрива.

Надлишок добрив

І орхідеї, і будь-які інші кімнатні квіти неминуче уповільнюють процес свого зростання і розвитку, якщо в ґрунт надходить дуже велика кількість підживлень і добрив. Коренева система втрачає свою силу, стебла і листя стають млявими та неживими. Якщо спочатку квітка ще намагається вижити та просто перебуває в стані ступору, то згодом вона гине.

Щоб заманити покупців, нерідко продавці спеціально напихають орхідею добривами. Якщо квітка сильна і здорова, вона, в принципі, зможе протриматися в таких умовах навіть рік-два. Але якщо доза добрив буде надмірною, фаленопсис не проживе і тижня. Врятувати орхідею, що в'яне, можна, однак для цього потрібно дуже постаратися.

Насамперед потрібно виключити всі підживлення. Також бажано промити горщик із ґрунтом під струменем води (бажано очищеним), потім добре просушити від залишків вологи. У жодному разі не можна дати рослині зацвісти – орхідея просто не впорається з таким навантаженням. Перші дози добрив дозволяється вносити приблизно через один-два місяці. І підживлення обов'язково має бути розведеним приблизно наполовину з водою.

Іноді буває так, що жовтіють і скручуються тільки кінці листя - це свідчить про те, що в ґрунті надто багато кальцію. Вирішення цієї проблеми те саме - пересадка та тимчасова відмова від підживлення.

Опіки на листі від сонячного проміння

Квіти в коробці

Квіти в коробці "Казкові орхідеї"

Жовтизна листя орхідеї так чи інакше є реакцією на стрес. Навіть простою зміною розташування квітки ви можете спровокувати появу такого неприємного симптому. Що вже говорити про режим освітлення або стрибки температури. Пам'ятайте, тільки у відповідь на дбайливе ставлення квітка подарує вам свою невимовну красу.

Якщо горщик із вашою орхідеєю стоїть біля вікон, які дивляться на південь чи на захід, влітку потрібно споруджувати для нього захист від сонячних променів. Хоча фаленопсис - це світлолюбна культура, все ж таки прямого сонця він не витримає. Але, якщо квітка все ж таки отримає опік, це не означає, що вона постраждає повністю: “рани” будуть лише на тих ділянках, які були безпосередньо під променями. Повісьте на вікна фіранки, щоб світло було розсіяним, або просто приберіть квітку з підвіконня і віднесіть, наприклад, на тінистий обідній стіл у центрі зали. Листя з коричневими плямами (сонячними опіками) видаляти не варто. Звичайно, їхній вигляд вже не такий привабливий, але тим не менш, пошкоджене листя все одно ще є частиною живого організму. Трохи зачекайте, поки орхідея сама не скине мертвий лист, або акуратно відріжте його гострими ножицями, якщо він вже зовсім засох.

Однак орхідея може заробити опіки й при розміщенні на східних вікнах. Особливо це відбувається навесні. Відвикла від сонячного тепла рослина після довгої похмурої зими повинна звикати до світла потихеньку. Як тільки настане березень місяць, не забувайте організовувати для орхідей тінь у ранковий час, адже навіть слабке весняне сонце може спровокувати опіки на листі рослини. У міру адаптації тінь зранку вже не буде потрібна, але вдень намагайтеся не забувати опускати штори.

Якщо в приміщенні, де зростає орхідея, сонячного світла недостатньо в принципі, потрібно подбати про штучне освітлення. Але й у цьому питанні є свої особливості. Так, відстань між фаленопсисом та освітлювальним приладом має бути щонайменше двадцять сантиметрів. Інакше на листі з'являться термічні опіки. Не забувайте, що звичайні лампочки розжарювання хоч трохи, але все ж таки випромінюють тепло, згубне для рослини. Подібні опіки не завдадуть великої шкоди квітці загалом, але негарні плями залишаться. Виходячи з цього, віддавайте перевагу сучасним лампам.

Хвороби та шкідники

Орхідея у келиху

Орхідея у келиху

Листя орхідеї можуть пожовтіти не тільки через неправильний догляд. На жаль, цей тропічний красень схильний до низки захворювань і підселення деяких комах-шкідників.

Корнева гниль

Як зрозуміло з назви, від цієї недуги насамперед страждає коренева система квітки. Потім захворювання переходить на стовбур і, нарешті, листя. Якщо гнилизна все ж таки встигла поширитися, варто дотримуватися таких вказівок: дістати орхідею з горщика й акуратно обрізати продезінфікованими гострими ножицями всі уражені ділянки, трохи захоплюючи здорові тканини. Потім потрібно обробити місця зрізу протигрибковим засобом і потім зайнятися пересадкою. У якості профілактики періодично можна обприскувати вашу орхідею фунгіцидним розчином.

Чорна гниль

Поразка чорною гниллю трапляється внаслідок тривалого впливу холодів. Фаленопсис звик до проживання в теплих краях і низькі температурні показники для них згубні. Крім того, чорна гнилизна є нерідким явищем, яке з'являється у вже ослабленої іншими захворюваннями орхідеї.

Поразка вегетативної частини

Поразка вегетативної частини є запущеною стадією чорної гнилі, коли неозброєним оком видно явні симптоми хвороби: на листі з'являються темні плями, іноді з них може сочитися волога. Згодом плями розростаються і чорніють. Якщо чорна гнилизна вражає розсаду фаленопсису, така квітка заздалегідь приречена на неминучу загибель. Взагалі, найбільш схильні до захворювання молоді листя. Від них зараження поширюється вниз стеблом і до кореневища. На дотик ділянки з хворобою м'які та водянисті.

Сіра гниль

Кімнатна рослина

Кімнатна рослина "Дендробіум" (орхідея)

Поразка сірою гниллю дуже легко проглядається - утворені темні плями на листі оточені волохатою сірою пеленою. У занедбаному стані ці плями з'являються на верхньому шарі субстрату, і навіть на бутонах орхідеї. Ще однією ознакою сірої гнилі можна вважати коричневі вкраплення на пелюстках. Це захворювання є прямим наслідком неправильного утримання орхідеї, а саме недостатньої кількості тепла плюс високої вологості повітря. Але, нерідкі випадки, коли сіра гнилизна з'являється через підвищені дози азотних підживлень у ґрунті: азот згубно впливає на імунну систему рослини та робить його більш сприйнятливим до уражень.

Фузаріозна гниль

Явна ознака фузаріозної гнилі - це жовтувате листя зі скрученими краями. Згодом вся квітка набуває сірого відтінку. І, зрештою, все закінчується гниттям стовбура та загибеллю орхідеї. Щоб урятувати домашнього улюбленця від фузаріозної гнилі, необхідно дбайливо обрізати пошкоджені ділянки, а те, що залишилося, занурювати в розчин беномілу тричі на день протягом десяти днів.

Гниль шийки орхідеї

Це захворювання насправді дуже небезпечне, оскільки візуально його не визначиш, адже гниття відбувається всередині шийки орхідеї. Але через деякий час почне виявлятися жовтизна на листі, потім вони обпадуть, а стовбур і пагони будуть відокремлюватися один від одного легким рухом руки. І тоді лікування подібної недуги не буде ефективним, тому краще зайнятися профілактикою. Гниль шийки орхідеї може розвинутися через надмірне поливання при низьких температурах, коли коренева система не встигає хоч трохи просохнути та постійно перебуває у вологому середовищі.

Грибкові інфекції

Грибок починає розвиватися у сприятливому для нього перезволоженому середовищі. Спочатку він зароджується в корінні, звідки перебирається в стовбур орхідеї та поширюється листям. Вчасно вжиті заходи допоможуть вам врятувати квітку. Для того, щоб вилікувати рослину, необхідний свіжий субстрат, обрізка хворих листків і стебел, а також протигрибкові препарати у дозуванні.

Борошниста роса

Кошик

Кошик "Оранжерея орхідей"

Борошнисту росу також іноді називають попелицею або білизною. Дане захворювання викликається мікроскопічними ектопаразитами та супроводжується появою білого нальоту на листі, пагонах і на пелюстках. Згодом наліт підсихає, висмоктуючи всі соки з рослини, і уражені тканини жовтіють та відмирають. Борошниста роса з'являється внаслідок високих температур та надмірної вологості (т.зв. парниковий ефект). На ранніх стадіях захворювання добре піддається лікуванню, але зволікати не можна, інакше рослина, що одужала, хоч і нормально функціонуватиме, але свою красу втратить. Обприскування розведеної у воді колоїдної сірки допоможе впоратися із захворюванням.

Бактеріальна плямистість

Якщо листя орхідеї пожовтіло буквально на очах, при цьому жовтизна нерівномірна і поступово темніша - швидше за все це бактеріальна плямистість. На запущених стадіях хвороби плями перетворюються на рідкі рани, листя втрачає пружність і скручується. Таку рослину насамперед потрібно ізолювати від інших здорових квіток. Обріжте всі уражені ділянки, а зрізи добре обробіть йодом. Якщо не допомогло, і плями почали з'являтися і на іншому листі, варто вдатися до спеціалізованих засобів із садівничих магазинів. Повертати фаленопсис на підвіконня до інших рослин можна тільки тоді, коли ви точно впевнені, що плямистість більше не проявляється.

Набряки

Як би це дивно не звучало, орхідеї можуть набрякати. Набряки з'являються через надмірне поливання і тривалий контакт з вологою. Навіть якщо ви полили квітку як потрібно, але не дали стекти зайвій воді з горщика, за добу орхідея буде набряклою. Якщо температура в приміщенні з орхідеями знижується до +15 С, частоту і розмаїтість поливу необхідно скорочувати, оскільки при знижених температурах квітка найімовірніше може отримати бактеріальні, грибкові ураження і набряки. Саме тому на час холодів, включаючи пізню осінь та ранню весну, потрібно бути дуже уважним при поливі, а також прибирати квітку з холодного підвіконня.

Вірус

Букет

Букет "Жіночий секрет"

Вірусні захворювання можуть виявлятися не тільки у людини, а й в орхідеї. Найсумніше те, що вилікувати вірус у рослини просто неможливо – не придумали ще такого способу лікування. Тому уражена цією недугою квітка підлягає утилізації. Вірус небезпечний тим, що він може довго ховатися і не давати видимих ознак, проте він дуже швидко поселяється і на сусідніх квітках. Також можна перенести вірус з однієї орхідеї на іншу інфікованими ножицями, наприклад. Вірус може виникнути навіть через стресову ситуацію: різка зміна кліматичних умов або переїзд до іншої кімнати. Звичайно, квітку можна обробити розчином з антибіотиком – це хоча б уповільнить розвиток хвороби. Але часто вірус ніяк не проявляється, а дізнатися, що він все-таки мав місце можна після того, як орхідея відцвіте: відтінок і форма бутонів будуть далекі від норми.

Кліщ

Такий шкідник як кліщ вражає кореневу систему та стовбур рослин. Через це уражена орхідея просто не може в нормальному режимі отримувати живильні елементи та воду з ґрунту. Листя квітки повільно жовтіє, засихає і відпадає. Для боротьби з паразитами потрібно користуватися розчинами цілеспрямованої дії та чітко дотримуватися вказівок в інструкції. Після завершення курсу лікувальних процедур фаленопсис потрібно пересадити у свіжий ґрунт.

Білокрилка

Поразка білокрилкою супроводжується появою білого нальоту на листі. У міру розвитку захворювання листя орхідеї втрачає тургор, стає жовтим і неживим. Щоб позбавити рослину від цієї комахи, розведіть у воді звичайне господарське мило і ретельно протріть цим розчином листя, змиваючи наліт. Потім обробіть засобом від садових шкідників. Якщо одноразова обробка не допомогла, через тиждень її можна здійснити повторно.

Щитівки

Авторський букет

Авторський букет "Мрія"

Це дуже поширений шкідник садових та кімнатних рослин. Зрозуміти, що орхідея вражена саме щитівками нескладно, адже вся квітка покриється невеликими коричневими нарістами. Ці нарости є деякими панцирями-укриттями дорослих особин. І якщо місце розташування дорослих стаціонарне, то личинки щитівок залишаються рухливими та швидко заселяють сусідні квіти. Коричневі горбки не тільки мати поганий вигляд, але ще й несуть небезпеку для фаленопсису. Щитівки харчуються соками рослини та гальмують її зростання.

Природне старіння орхідей

У орхідеї пожовтів нижній листок? Не поспішайте засмучуватись, це ще не привід для паніки. Уважно спостерігайте деякий час за квіткою. Жовтизна та відмирання нижніх рядів орхідей – це цілком природний процес. Будь-якій рослині властивий свій життєвий цикл, і ніщо не вічне. Згодом на місці опалих виростуть молоді листочки. При природному старінні лист починає жовтіти не від ствола, а по краю. Далі жовтизна досягає всієї площі листа, поверхня сохне і стає змертвілою. Не відривайте такий лист самостійно, все відбудеться само собою.

Дата: 10.12.2020 Переглядів: 125557
Як виростити авокадо з кісточки в домашніх умовах Рослини, які вважаються символами України

Способи оплати

X
Виберіть регіон: