image
(044) 585-88-99 – Київ
0-800-357-000 – Безкоштовний
+1-718-475-92-72 – Нью-Йорк
(067) 355-77-55 – Київстар
Інші телефони
Ми працюємо цілодобово
Допомога онлайн Статус замовлення
Flowers.ua

Кокос: користь та шкода

Кокосові пальми, які у природі виростають у тропічних і приморських регіонах, вважаються одними з найкапризніших видів рослин. Тому вирощувати їх не лише вдома, а й в оранжереях досить складно (для порівняння, догляд за кавовим деревом здійснюється набагато простіше). А про цвітіння горіхового кокосового дерева в кімнатних умовах можна навіть не мріяти. воно неможливе.

А ось про плоди кокосових пальм – «волохатих» горіхах великих розмірів, які можна в будь-яку пору року знайти на полицях українських супермаркетів. - є багато цікавих фактів. Причому далеко не всі можуть бути вам відомі. Замовити кокосові пальми, а також інші квіти в Києві можна онлайн, не виходячи з дому або офису.

Корисні властивості кокосу

Корисні властивості кокосу

Гавайці не випадково називають кокос «небесною росою», адже цей екзотичний дар природи має безліч корисних властивостей для здоров'я і краси.

М'якуш, внутрішньоплідна рідина та олія кокосу природи багаті вітамінами групи В (рибофлавіном, холіном, тіаміном, фолієвою та пантотеновою кислотами), макроелементами (кальцієм, натрієм, магнієм, калієм, фосфором) та мікроелементами (залізом, міддю, марганцем, цинком, селеном).

Чим кокос корисний для здоров'я

Кокос має антивірусну, протимікробну та антиоксидантну дію. Завдяки вмісту перерахованих вище речовин цей плід корисний для організму при таких порушеннях стану здоров'я, як:

  • Серцево-судинні захворювання – насичені жири у складі продукту нормалізують рівень холестерину, знижуючи ризик виникнення атеросклерозів, інфарктів та інсультів.
  • Надлишкова вага – при регулярному вживанні кокосової води прискорюється метаболізм, внаслідок чого людина худне.
  • Порушення травного процесу – приведенню його в норму сприяють клітковина та вітаміни, а також відсутність у плоді кислот, що подразнюють слизову оболонку шлунка, плюс низький вміст цукрів.
  • Проблеми з нервовою системою – позбутися їх допомагають бір, магній і бром, які у великих кількостях присутні в кокосі.
  • Порушення гормонального балансу – кокос, що входить до п'ятірки основних продуктів для підтримки гормонів рівноваги, допомагає боротися з депресією, стимулюючи вироблення серотоніну та ендорфіну.
  • Захворювання нирок та сечового міхура – екзотичний горіх сприяє виведенню зайвої рідини з організму.
  • Цукровий діабет – стабілізуючи секрецію інсуліну, кокос стримує симптоми цього хронічного захворювання.

Також кокос нормалізує функцію щитовидної залози, благотворно впливає на суглоби, знижує ризик виникнення хвороби Альцгеймера та розвитку онкологічних захворювань. До того ж кокос служить природним джерелом швидкої енергії і тим самим допомагає покращити фізичну форму та спортивні результати. А для чоловіків кокос є сильним афродизіаком.

Чим кокос корисний для краси

Чим кокос корисний для краси

Вітаміни, органічні кислоти та антиоксиданти, що містяться в кокосі, мають антивікову дію на організм людини. Регулярне вживання кокосової м'якоті, молока або олії в невеликих кількостях допомагає розгладити дрібні зморшки, усунути запалення та вугровий висип, зробити шкіру більш пружною і бархатистою.

Крім того, з метою підтримки краси компоненти кокоса використовують не тільки в їжу, але і зовнішнім способом як у чистому вигляді, так і у складі косметологічних засобів. Наприклад, кокосова вода чудово зволожує шкіру будь-якого типу, допомагає впоратися з темними плямами та позбавитися кіл під очима. А ще рідкий вміст кокосового горіха відбілює зуби та запобігає утворенню зубного нальоту.

Можна застосовувати й кокосовий м'якуш, як самостійно наносячи його на шкіру обличчя і тіла замість живильного крему та лосьйону відповідно, так і в поєднанні з іншими натуральними компонентами (медом, бананом, авокадо, рисовим борошном) у вигляді масок для волосся або обгортань.

Відомо, що кокосове молоко і масло мають прекрасний омолоджуючий ефект: проникнення компонентів цих засобів у шкіру сприяє видаленню з неї вільних радикалів. Ось чому масаж тіла з кокосовою олією підвищує тонус шкіри та допомагає боротися з ознаками передчасного старіння.

Чи можна вживати кокос під час вагітності та грудного вигодовування?

Кокос під час вагітності та грудного вигодовування

Відповідь це питання цікавить багатьох жінок у становищі. Адже, незважаючи на те, що кокос вважається джерелом корисностей, для організму українок він є незвичним продуктом, батьківщиною якого є далекі країни (виростити кокос у наших домашніх умовах досить складно, так само як виростити ананас, наприклад). Тому гарантувати 100% сумісність кокосу та вагітності в жодному разі не може ніхто.

Але загалом, на думку фахівців різних галузей медицини, приймання м'якоті чи молока свіжого кокоса в їжу позитивно впливає на організм вагітних жінок. Корисні складові цього горіха здатні нормалізувати холестериновий критерій у крові, позбавити печії та запорів, зміцнити серце та імунітет. До того ж кокосове молочко можна використовувати як ефективний, а головне, натуральний сечогінний засіб для виведення зайвої рідини з організму майбутньої матусі.

За даними досліджень, кокосове молоко містить рідкісну лауринову кислоту. Ця ж речовина присутня і в грудному молоці, що мінімізує ймовірність нанесення шкоди здоров'ю дитини при вживанні кокосового молока матір'ю. Тільки вводити його в раціон матусі слід поступово, починаючи з 2-4 місяців годування, обсягом до 1 склянки 2-3 рази на тиждень. Кокосову стружку можна з'їдати в кількості 20-30 г на тиждень, а свіжий кокосовий м'якуш – трохи більше. Також встановлено, що вживання кокосового молока після пологів забезпечує хорошу лактацію.

Однак тим вагітним, у яких бувають алергічні прояви на ті чи інші харчові продукти, все ж таки краще не спокушатися тропічними ласощами. Так само як і жінкам не в положенні, а також чоловікам та дітям, які входять до групи ризику.

Можливі протипоказання кокосу

Можливі протипоказання кокосу

Особливих протипоказань до вживання кокосу в їжу, а також використання косметичних засобів з кокосом у складі не виявлено. Але через можливі індивідуальні реакції на складові компоненти цього плоду дієтологи та косметологи рекомендують бути обережними з ним людям, які страждають від алергії. А через високу калорійність м'якоті кокосу (про що ми розповімо далі) людям, схильним до ожиріння, також слід обмежити її вживання.

Кокосова вода: пити чи не пити?

Жителі Індонезії, Таїланду та Малайзії високо цінують кокосову воду за її унікальні цілющі властивості та смакові якості, називаючи її "соком життя". Цей натуральний напій насичений білками, мінералами, комплексом вітамінів, а також включає органічні речовини білкової природи. ферменти. Але разом з перерахованими перевагами кокосова вода має і невеликий недолік, яким обумовлена необхідність обмеження її споживання.

В одному кокосовому горіху середнього розміру міститься 200-250 мл кокосової води (приблизно склянка). Зміст калію в такому обсязі є безпечним для людини. Але майте на увазі, що випиваючи кокосову воду у великих кількостях, можна завдати серйозної шкоди здоров'ю. Тому замінювати всю рідину, що випивається за добу, соком кокосу точно не варто. До речі, найбільше калію міститься в молодих плодах кокосового дерева.

Кокос у кулінарії

Кокос у кулінарії

Тропічний плід, що володіє неповторним смаком і ароматом, використовують у кухнях різних країн світу. Кокос додають до різних страв як у свіжому, так і в сушеному вигляді. Білий кокосовий м'якуш одержують із зрілих горіхів. У чистому вигляді його зазвичай використовують для приготування десертів, салатів і супів. Основою для багатьох азіатських страв є кокосове молоко. Багато хто з вас уявляє його рідиною, що знаходиться всередині насіння кокосової пальми. Насправді екзотичний напій отримують шляхом змішування кокосової м'якоті з водою. У такому вигляді кокосове молоко додають у супи (наприклад, знаменитий том ям), страви з риби та круп. А на основі молока з кокосу готують смачні коктейлі, які добре тонізують, особливо у спеку.

З віджатої під пресом м'якоті отримують натуральну кокосову олію, яка має солодкуватий смак. Цей продукт можна використовувати замість соняшникової олії чи вершкового масла для приготування звичних нам страв. Поряд із харчовими волокнами, макро- та мікроелементами, в олії кокосу міститься менша кількість жирів. В результаті із заправлених кокосовим маслом салатів, запечених та смажених на ньому страв організм засвоює набагато більше корисних речовин. У різні кондитерські вироби (шоколад, цукерки, печиво, торти, морозиво) кладуть кокосову стружку. Крім того, вона відмінно поєднується з фруктами, овочами, рибою та м'ясом. Тому в кокосовій стружці панірують та обсмажують банани, цвітну капусту, рибне філе, а також запікають м'ясні закуски. А ще стружку кокосу можна зустріти у складі соусів та салатів. Так що господиням на замітку: додавання кокосу в будь-якому вигляді здатне перетворити звичайні страви на справжні кулінарні шедеври.

Рецепти страв з кокосом

Рецепти страв з кокосом

Пропонуємо кілька рецептів кондитерських виробів з додаванням кокосових продуктів.

Кокосове печиво з бананом

Кокос надає печиву з бананом дивовижний аромат і робить його приголомшливим на смак. А рецепт зовсім нескладний:

  1. Розтопити 200 г маргарину, після чого розтерти його з 200 г цукру та двома бананами.
  2. Додати пару ложок води та втрутити 200 г кокосової стружки.
  3. Додати в суміш гашену лимонним соком соду та борошно, все перемішати та замісити негусте тісто.
  4. Скачати з тіста кульки розміром з волоський горіх і викласти їх на змащене маслом і застелений папером для випікання лист.
  5. Поставити в розігріту до 180°С духовку та випікати до готовності (протягом 20-40 хв).

Торт «Рафаелло»

А цей десерт, приготовлений за запропонованим рецептом, напевно полюбиться тим, хто обожнює найніжніші на смак цукерки «Raffaello».

Для приготування тіста на торт необхідно:

  1. Розтопити 100 г вершкового масла, а потім змішати його з 50 г цукру, 100 г борошна, 50 г тертої кокосової м'якоті та 1 столовою ложкою кокосового лікеру.
  2. Викласти суміш у форму, застелену папером для випікання.
  3. Охолодити тісто протягом 30 хвилин у холодильнику.
  4. Випікати 15 хв в розігрітій до 180°С духовці до золотистого кольору, після чого остудити.

Крем для торта потрібно готувати так:

  1. Замочити 20 г желатину в холодній кип'яченій воді.
  2. Змішати 1 банку згущеного молока з 400 мл кокосових вершків і 1 пакетиком ванільного цукру.
  3. Прогріти желатин на повільному вогні до повного розчинення та охолодити.
  4. Збиваючи міксером згущене молоко та кокосові вершки, тонким цівком влити желатин, після чого відправити суміш у холодильник на 30 хв.
  5. Охолоджений застигаючий крем знову збити, додати 100 г мигдалю та 250 г попередньо збитих жирних вершків, все акуратно перемішати.
  6. Навколо випеченого коржа закріпити кільце роз'ємної форми, бортики якої застелити папером для випічки.
  7. Відправити торт у холодильник мінімум на 4 години (краще на всю ніч).
    Готовий торт витягти з форми, посипати кокосовою стружкою і рубаним мигдалем.

Скуштуйте!

Наскільки калорійний кокос?

Наскільки калорійний кокос?

Кокос не можна назвати дієтичним продуктом. У 100 г його м'якоті міститься 360 ккал (тоді як у 100 г білого хліба – в 1,5 рази менше): 3,3 г білка, 33,49 г жирів, 15,23 г вуглеводів.

Внаслідок високої калорійності вживати кокос потрібно в міру. Так, норма для дорослих жінок і чоловіків складає 200 і 300 г кокосової м'якоті на день відповідно, дітям до 10 років - 100 г, дітям до 3 років – 50 р.

А ось калорійність кокосової води всього 16,7 ккал: у 100 г – 4 г білка, 4 г жирів, 6 г вуглеводів. До того ж, охолоджений кокосовий сік чудово втамовує спрагу у дітей і дорослих.

Дата: 15.03.2021 Переглядів: 77385
Ісландський мох: лікувальні властивості Як виростити ананас у домашніх умовах

Способи оплати

X
Виберіть регіон: