image
(044) 585-88-99 – Київ
0-800-357-000 – Безкоштовний
+1-718-475-92-72 – Нью-Йорк
(067) 355-77-55 – Київстар
Інші телефони
Ми працюємо цілодобово
Допомога онлайн Статус замовлення
Flowers.ua

Ісландський мох: лікувальні властивості

Офіційна медицина вже давно визнала цілющі властивості такої рослини як ісландський мох. Він входить до складу великої кількості лікарських препаратів і вважається дуже дієвим засобом проти цілої низки хвороб. Ісландський мох або цетрарія виростає всього до 12-16 см і фактично є лишайником, сумішшю водоростей та грибів зеленого або коричневого кольору. Своєю назвою, яка сягає своїм корінням у слово сetra (щит), цетрарія зобов'язана стародавнім римлянам. В Ісландії є цілі поля із цетрарією, і раніше місцеві жителі постійно додавали мох у хліб та визнавали лише такі борошняні вироби. Найважливішою властивістю цього лишайника вважається його чутливість до забрудненого середовища. Замовити ісландський мох та інші цілющі квіти у Києві, Київській області та інших регіонах України завжди можна онлайн. Це заощадить вам багато часу та сил.

Де росте ісландський мох

Де росте ісландський мох

Ісландський мох не росте в умовах поганої екології. Це допомагає визначити стан атмосфери та наявність токсичних речовин у ґрунті. Про лікувальні властивості лишайника знали ще у Середньовіччі. Цілком можливо, що до нас дійшли живі представники тієї епохи, адже ісландський мох може жити до тисячі років. До 19-го століття ісландський мох широко застосовувався в медицині, як народній, так і офіційній, проте після низки змін та прогресу в хімії, людство на якийсь час втратило інтерес до цілющої рослини. У 1920 році саме ісландський мох врятував безліч людей на крайній півночі від голоду. Люди додавали мох у їжу та вживали його як самостійний продукт. Ісландський мох (Cetraria Islandica) росте у Скандинавії, інших північних регіонах Європи, в Азії, Африці і навіть Австралії.

Лишайник зустрічається в тундрі, на схилах гір та в соснових лісах. Добре приживається на скелястому грунті, багатому на торф, з великою кількістю піску та освітлення. Часто росте на деревах та пнях. Цетрарії також є улюбленими ласощами північних оленів. Розмножується лишайник шляхом пересадки на сприятливий ґрунт, але дуже повільно росте. В Ісландії існують цілі поля цього цілющого лишайника, які з кожним роком можуть розростатися все сильніше.

Ісландський мох росте практично скрізь, до чого може дістатися - на каменях, схилах та розломах. Він здатен навіть прикрити собою невелику яму і таким чином зробити лихо мандрівнику. Поля моху найкраще видно в теплу пору року, тому враховуйте це, якщо вирішите на власні очі побачити цілющий лишайник. Рослина є епіфітом, що має на увазі відсутність кореневої системи. Також лишайник потребує достатньої кількості світла, через що часто росте в низинах або на високогір'ї. Залежно від типу місцевості, цетрарія змінює свій колір і покривається своєрідною "засмагою" на ділянках з хорошим світлом, стаючи сірою або навіть чорною. Якщо ісландський мох розрісся в низині або йому не вистачає тепла, то кущ буде практично білим.

Хімічний склад

Хімічний склад

Ісландський мох складається з водоростей та грибів, які живуть у взаємній залежності один від одного. Водорості займаються фотосинтезом, а гриби постачають воду та розчиняють солі в організмі рослини. Дивно, але при виконанні діаметрально протилежних завдань гриб і водорості разом працюють на загальне благо. До складу ісландського моху входять білки, жири, полісахариди, вуглеводи (близько 80%), кислоти, віск, камедь, титан, йод, мікроелементи та крохмалисті речовини. Більше половини складу всіх вуглеводів лишайника посідає лихенин.

Лихенин

Саме цей полісахарид при змішуванні із водою створює желейну масу. Він дуже поживний, але практично не засвоюється людським організмом. Однак чудово підходить для оленів, перетворюючи для них цетрарію на важливу частину раціону та справжні ласощі. Багатьма вченими ліхенін використовується як поживна основа для вирощування мікроорганізмів та різних бактерій. Лишайникові кислоти надають мху гіркоту, підвищують загальний тонус організму та допомагають боротися з патогенними бактеріями. Хітин діє як активоване вугілля та є сорбентом. Ця діюча речовина також корисна у боротьбі з псоріазом та деякими іншими шкірними захворюваннями. D-протолихестеринова кислота та уснінова кислота в парі роблять лишайник таким цінним. Уснінова кислота є природним антибіотиком і здатна боротися навіть з паличкою Коха, яка викликає туберкульоз у дітей та тварин.

Фумаропротоцетрарова кислота, яка також входить до складу цетрарії, робить мох природним антисептиком та сприяє загоєнню ран. В ісландському моху є і невеликий вміст вітамінів С та В. Кремній стимулює синтез колагену та допомагає шкірі виглядати здоровою. Кобальт у складі ісландського моху активізує обмін речовин та метаболізм фолієвої кислоти. Фтор у цетрарії допомагає не тільки при лікуванні стоматиту, але ще й бере участь у будівництві кісток, що робить лишайник дуже корисним для зубів. Ісландський мох багатий на залізо, яке необхідне організму для швидкої доставки кисню та профілактики міокардіопатії. Крім того, нестача заліза призводить до втоми. Всі ці компоненти роблять лишайник мультифункціональними і абсолютно безпечними природними ліками. Полісахариди, які присутні в ісландському моху, підвищують загальну опірність організму та є імуностимуляторами. Окрім індивідуальних реакцій на організм, лишайник не має протипоказань. Однак при вживанні препаратів, що містять ісландський мох, потрібно проконсультуватися з лікарем або починати з малої дози ліків.

Лікувальні властивості та показання до застосування

Лікувальні властивості та показання до застосування

Ісландський мох має безліч корисних і лікувальних властивостей: заспокійливе; відхаркувальне; антибактеріальне; підвищує апетит; антиоксидантне; протимікробне; пригнічує зростання шкідливих грибків та патогенних бактерій. Ісландський мох рекомендований для лікування таких хвороб, як: гострі запалення шлунково-кишкового тракту; харчові отруєння; запалення ясен, стоматит та інші захворювання порожнини рота; ендокринні хвороби; захворювання сечостатевої системи у чоловіків; туберкульоз, астма, ангіна та бронхіт; опіки, висипання, гострий дерматит; при хронічній втомі. Давайте розглянемо користь лишайника докладніше.

Хвороби шлунка

Хвороби шлунка

Відвар з ісландського моху змазує пошкоджені стінки шлунка і сприяє виробленню шлункового соку. При цьому речовини, що входять до складу лишайника, призводять до заспокоєння кишечника. Кислоти, які містяться в ісландському моху, допомагають організму успішно чинити опір кишковим хворобам, отруєнням і хвороботворним мікроорганізмам. При боротьбі з бронхітом рекомендується заварювати відвар із цетрарії для кращого засвоєння та цілеспрямованої дії на осередок інфекції.

Тонізуючий ефект лишайника

Велика кількість корисних мікроелементів, які містяться в рослині, допомагають відновити м'язи, знімають втому, мають тонізуючий ефект і лікують дистрофію.

Стоматологія

Стоматологи рекомендують полоскати рота та пити ісландський мох при стоматиті та захворюваннях порожнини рота. Природний антибіотик подолає цілу низку бактерій і буде корисний при запаленні. Цікаво, що достатньо просто покласти шматочок лишайника в рот і розсмоктувати його протягом дня. Якщо поблизу натуральної рослини немає, то можна скористатися пігулками чи пастилками для розсмоктування. Своїми природними властивостями ісландський мох нагадує ожину. Корисні властивості ожини у боротьбі з бактеріями та запаленнями давно доведені лікарями. Традиційна медицина рекомендує відвар з ожини та відвар з ісландської цетрарії для боротьби з застудою, грипом та кашлем.

Профілактика

Профілактика

Лишайник широко використовується для профілактики такої хвороби, як ендемічний зоб, а також коли необхідно підвищити рівень йоду в організмі. Ісландський мох використовується як самостійний лікарський засіб, також він часто знаходиться у складі БАДів та гомеопатичних препаратів. А ще ісландський мох допомагає підвищити рівень йоду та зайнятися профілактикою хвороб серцево-судинної системи.

Захворювання у чоловіків

Слід зазначити, що і при простатиті та інших захворюваннях сечостатевої системи у чоловіків лікарі рекомендують використовувати цетрарію не тільки для лікування, але і як профілактику захворювань. Захистити чоловічу силу допомагає уснінова кислота. Вона не тільки стимулює роботу простати, а ще й допомагає загоєнню ран. Лікарі рекомендують використовувати ісландський мох як додатковий засіб при лікуванні геморою.

Жіночі хвороби

Вчені в США довели ефективність цетрарії в боротьбі з жіночими захворюваннями, такими як мастопатія. Діючі речовини лишайника допомагають розсмоктувати ущільнення та відновити організм. Неймовірно, але рослину застосовують навіть при внутрішніх кровотечах.

Інфекційні захворювання

Лишайник загоює уражені ділянки, завдяки крохмалю та дубильним речовинам, а також зводить біль нанівець та знезаражує рану. Та сама кислота вже понад два століття успішно бореться з туберкульозом, астмою та бронхітом. Мох пом'якшує слизову, сприяє відхаркуванню та запобігає поширенню палички Коха та багатьох інших бактерій, які провокують захворювання порожнини рота та легень.

Мох курцям

Мох курцям

Завдяки високому вмісту крохмалю і тому, що цетрарія має антибактеріальні властивості, ісландський мох можна використовувати як антисептик та застосовувати при опіках, шкірних захворюваннях та порізах. Ісландський мох має сильну заспокійливу дію на легені і особливо допоможе курцям або тим, хто намагається зав'язати з цією шкідливою звичкою.

Косметологія

Цетрарію широко використовують у косметології, зокрема з неї роблять мило, лосьйони, креми для шкіри та засоби від випадіння волосся. Лишайник добре допомагає при вугрях або псоріазі, він м'яко впливає на шкіру і відновлює пошкоджені ділянки. З нього також готують натуральне мило та цілющі маски.

Алергія

Алергія

Ісландський мох успішно протистоїть алергічним реакціям. Прихильники народної медицини рекомендують пити відвар із цетрарії та робити інгаляції з настоянкою лишайника при нежиті. Для цього в киплячу воду додають кілька щіпок сухого моху, хворого накривають рушником і дають подихати парами. Такі інгаляції можна робити не більше 3 разів на день.

Засіб для схуднення

Цетрарію використовують для схуднення і навіть при онкологічних захворюваннях. Речовини, що містяться в лишайнику, допомагають організму легше переносити наслідки хіміотерапії та покращують загальний стан здоров'я. Лікарі особливо наголошують на тому факті, що при пероральному прийомі корисні речовини (уснінова кислота, вітаміни, мікроелементи) практично моментально всмоктуються в стінки шлунка і ШКТ. Багато компонентів ісландського моху виводяться з організму шляхом перспірації.

Можливі побічні ефекти

Можливі побічні ефекти

Як будь-який лікарський засіб, ісландський мох має свої протипоказання. Якщо зловживати пастилками чи відварами із цетрарії, можуть статися проблеми з кишечником та нудота. Цілющий лишайник, незважаючи на всі свої корисні властивості, не є панацеєю від усіх хвороб і найкраще проявляє себе як профілактичний засіб або додатковий препарат.

Тяжкі захворювання, такі як туберкульоз або бронхіт, найкраще лікувати разом із цетрарією, а не нею однією. Особливу обережність слід проявити вагітним жінкам, жінкам у період лактації та маленьким дітям. Злоякісні пухлини будуть прогресувати навіть при регулярному використанні відварів з ісландським мохом та їх лікування необхідно довірити кваліфікованому онкологу.

Якщо у вас занадто активний кишечник, панкреатит, гастрит або проблеми із запором, краще відмовитись від використання цетрарії. При гострих хворобах шлунково-кишкового тракту після операцій на кишечнику або шлунку строго не рекомендується приймати ісландський мох. Солі і погано засвоювані вуглеводи можуть завдати шкоди травній системі. Порушення режиму прийому та передозування можуть призвести до нудоти, діареї, тяжкості в області печінки та болю в шлунку. При запорах спастичної системи, захворюваннях аутоімунного характеру, холециститі і, особливо, при гіпертермії, вживати ісландський мох також слід обережно. Перед систематичним вживанням цетрарії найкраще проконсультуватися з лікарем.

Як можна приймати ісландський мох

Як можна приймати ісландський мох

Існує безліч варіантів застосування цетрарії. Починаючи від традиційних таблеток та пастилок, які продаються в будь-якій аптеці, закінчуючи відварами та ваннами для інгаляцій. Виділяють наступні способи прийому.

Сиропи

Сиропи з ісландським мохом допомагають при застуді та ефективно борються із захворюваннями дихальних шляхів.

Пастилки

Підвищують імунітет, рекомендовані при застудах, захворюваннях зв'язок та гострому бронхіті (як допоміжний засіб).

Сухий мох та крем

Сухий мох є дуже популярним у народній медицині та використовується при нежиті. Крем допомагає при виразках, опіках та захворюваннях шкіри.

Ісландський мох із молоком

Через специфічний смак діти часто відмовляються вживати ісландський мох. Заварюючи сухий мох з молоком, можна перебити запах і отримати смачний відвар. Вживати по 3 столові ложки на день, протягом 2 тижнів.

Еліксир від кашлю для дітей

В аптеках є безліч еліксирів від кашлю для дітей на основі ісландського моху. Такий препарат допомагає організму створити спеціальну захисну плівку на слизовій оболонці бронхів, що зменшує кашель і спазми.

Настоянка моху на спирту

Настоянка моху на спирту

Із зрозумілих причин настоянка не рекомендована дітям і людям, які страждають на алкоголізм. При виготовленні використовується спирт або якісна горілка, що добре допомагає від кашлю.

Чай

Дві чайні ложки сухого моху потрібно змішати із звичайним чаєм і залити окропом. Такий чай виводить мокротиння з організму, покращує тонус і має антибактеріальні властивості. Чай із цетрарії нагадує за своїми властивостями заспокійливий м'ятний чай. У народній медицині різновиди м'яти використовуються для заспокійливого ефекту, є хорошим седативним засобом і покращують травлення, зовсім як цілющий лишайник.

Настій

Дві столові ложки рослини потрібно змішати з половиною літра окропу та дати настоятися у темному місці 7-9 годин. За цей час цетрарія надасть воді корисних властивостей. Приймати по чверті склянки двічі на день.

Студень

Не найсмачніша, зате неймовірно корисна страва. Щоб зробити холодець, необхідно настояти 100 г моху в літрі води близько 3-х годин, потім дістати цілющу рослину, промити її в холодній воді і залити 500 г окропу повторно. Після посоліть холодець за смаком і блюдо готове до вживання. Холодець покращує травлення, бореться зі шкідливими бактеріями і добре допомагає при захворюваннях дихальної системи.

Студень від запорів

Склянку дрібно порізаного (але не в порошок) лишайника залийте 2 літрами окропу і дайте настоятися добу. Для лікування проблем зі стулом пийте по 1 склянці настою 3 рази на день.

Ісландський мох на кефірі

Рослину необхідно подрібнити до стану порошкової маси, додати мед, кефір, змішати та поставити на ніч у холодильник. Чоловікам рекомендується приймати настоянку на кефірі для підвищення потенції та усунення інфекцій, жінкам такий рецепт допоможе подолати наслідки мастопатії.

Мазь із моху

Мазь із моху

Цілющу мазь може самостійно приготувати кожен. Для цього потрібно взяти сухий концентрат і перемолоти його в порошок, а потім додати 1 столову ложку сухого лишайника, вазелін і потримати 4-6 годин на водяній бані. Отриманим засобом можна користуватись як у косметології, так і при лікуванні шкірних захворювань чи забитих місць.

Цетрарія на молоці

Відвар використовується як заспокійливий засіб перед сном та при боротьбі з гострим кашлем. Дві столові ложки сухого моху потрібно залити чашкою молока та варити на слабкому вогні півгодини. Рекомендується приймати 2 столові ложки відвару перед сном, на смак можна додати мед.

Настоянка від кашлюку

Для приготування відвару знадобиться сухий мох та чебрець. Дуже простий і ефективний засіб, потрібно лише додати половину столової ложки моху і пів-ложки чебрецю, залити окропом і дати заваритися протягом 5-10 хвилин. При гострих формах хвороби відвар необхідно пити 3 рази на день.

Дата: 19.03.2021 Переглядів: 538060
Тенелюбні кімнатні рослини та їх особливості Кокос: користь та шкода

Способи оплати

X
Виберіть регіон: