image
(044) 585-88-99 – Київ
0-800-357-000 – Безкоштовний
+1-718-475-92-72 – Нью-Йорк
(067) 355-77-55 – Київстар
Інші телефони
Ми працюємо цілодобово
Допомога онлайн Статус замовлення
Flowers.ua

Пуансеттія: вирощування, розмноження та догляд у домашніх умовах

Пуансеттії - це червоні, рожеві або білі декоративні рослини в горщиках, які також називають «різдвяна зірка» або «віфлеємська зірка», оскільки зацвітають культури якраз напередодні новорічних свят. Пуансеттія не може залишитися непоміченою. Рослина виглядає дуже ефектно, оригінально та відрізняється невибагливістю до догляду. Якщо ви шукайте оригінальні квіти в Дніпрі, скоріше завітайте до нашого каталогу, там ви знайдете багато незвичайних композицій.

Особливості пуансеттії

Кімнатна рослина

Кімнатна рослина "Пуансеттія"

Молочай найкрасивіший (Euphorbia pulcherrima), або пуансеттія (Poinsettia) відноситься до роду Молочай. У природному середовищі культура зростає у тропіках Латинської Америки. Кущі отримали свою назву на честь Д. Р. Пойнсетта, американського політичного діяча, який запам'ятався в історії тим, що став першим агентом США в Південній Америці. Пойнсетт цікавився ботанікою і першим привіз молочай найкрасивіший з Мексики до Штатів у 1825 році.

За своєю природою рослина є вічнозеленим чагарником, який у рідній місцевості може зрости до чотирьох метрів заввишки. Окультурені види виростають максимум до 30-50 сантиметрів. Листя виду темне, довжиною 10-15 сантиметрів, овальної форми, із зубчастою окантовкою, росте на невеликих черешках. У сезон цвітіння на верхівках пагонів розпускаються суцвіття з дрібними світло-жовтими бутонами, оточеними яскраво-червоними приквітками. Недосвідчені садівники часто плутають ці приквітки зі справжнім цвітінням різдвяної зірки. Сьогодні, завдяки селекціонерам, можна зустріти пуансеттії не тільки з червоними, але і з жовтими, рожевими, білими і навіть двоколірними приквітками, так що вам точно буде з чого вибрати.

Сорти пуансеттії

Сорти

  1. Sonora Marble. Рослина з ніжно-кремовими приквітками та рожевим вкрапленням по центру.
  2. Winter Blush Marble. Сорт відрізняється нестандартним кольоровим забарвленням листя. Верхівка світло-рожева з бежевою окантовкою, приквітки теплого, світло-зеленого відтінку.
  3. Strawberry and cream. Світло-молочні приквітки переходять у листя з кораловим підтоном.
  4. Da Vinci. Високодекортивний сорт з рожевими приквітками.
  5. Monet Twilight. Приквітки кольору слонової кістки з розмитим рожевим підтоном та яскраво-червоними мазками.
  6. Tapestry. У даної культури привабливе листя у формі серця, пофарбоване в яскраво-червоний колір.
  7. Lemon snow. Пуансеттія зі світло-лимонними суцвіттями.
  8. Cinnamon star. Різнобарвний чагарник з помаранчевим верхнім приквітником, який плавно перетікає в нижній яскраво-жовтий із зеленими штрихами по краях. Листові пластини культури із зубчастими окантовками.
  9. Orange Poincettias. Подовжені листові пластини даного сорту забарвлені у яскраво-кораловий колір.
  10. Yellow Poincettias. Сорт з ніжно-оливковим листям.
  11. Euphorbia pulcherrima. Кущ з двоколірними ярусами: верхній яскраво-жовтий, плавно переходить в помаранчево-червоний.
  12. White Star. Подовжені гострі листові пластини сорту пофарбовані у перлинно-білий відтінок. Кущ пухнастий, що надає йому декоративності.
  13. Polar Bear. Приквітки білі або жовті із зеленуватим відтінком.
  14. Arctic White. Яскраво-зелене листя цього чагарника контрастує з білим приквітком на верхівці.
  15. Carousel Red. Суцвіття забарвлені в яскраво-червоний колір, кінцівки приквітників хвилясті.
  16. Carousel Dark Red. Цей сорт своїм виглядом дуже нагадує Carousel Red, але забарвлення суцвіття темно-червоне.
  17. Premium Red. Це найпопулярніший сорт із насичено-червоним приквітником по центру. Квітки дрібні, жовті.
  18. Cortez Burgundy. Культура з багряною маківкою і листовими пластинами у формі серця.
  19. Blue poinsettia. Рослина дивовижної краси. Приквітки насичено-сині, а листя яскраво-зелене з темно-зеленими смужками.
  20. Strawberry and cream. Приквітки формою схожі на кленове листя, пофарбовані в персиковий колір з кремовою плямою посередині.

Вирощування пуансеттії

Вирощування

Найчастіше пуансеттію купують у спеціалізованих магазинах у вже квітучому вигляді та дарують на Різдво. Надалі, коли рослина відцвітає, вона втрачає колишню привабливість і нерідко навіть гине. Але, якщо організувати молочаю правильні умови вирощування та догляду, то культура зацвітатиме на новорічні свята щорічно. Основні правила культивування пуансеттії прості:

  1. Коли почнеться опадання листя, об'єми і частота поливів скорочуються настільки, щоб грунтосуміш залишалася майже сухою. Внесення підживлення також припиняється. Також потрібно обрізати кущ так, щоб залишалося приблизно 15-20 см від поверхні землі. Після такої підготовки горщик із пуансеттією переносять у приміщення на зразок підвалу і тримають там до кінця весни.
  2. З приходом травня необхідно переставити квітку на сонце, відновити поливи та почати вносити добрива з мінеральним складом. Як тільки різдвяна зірка вийде з періоду спокою і почне рости, її потрібно пересадити в новий грунт.
  3. Під кінець вересня кущики молочаю необхідно запакувати в плотну коробку, яка перекриватиме доступ ультрафіолету. Якщо немає коробки, згодиться і полиця у шафі. У темному місці пуансеттія має бути мінімум 14 годин на добу. У таких умовах бутонізація відбуватиметься активніше.
  4. Як тільки на пуансетті розпустяться барвисті приквітки, рослина потребує стандартного догляду.

При вирощуванні різдвяної зірки необхідно пам'ятати, що молочний сік рослини є токсичним. Найбільш уразливими перед отрутою є слизові оболонки очей та носа. Також сік у деяких випадках може викликати подразнення та почервоніння на шкірі. При попаданні в стравохід токсин викликає нудоту та блювання. З огляду на це всі роботи з рослиною повинні проводитися тільки в захисних рукавичках і бажано в окулярах. Також слід знати, що всі молочаї токсичні, але догляд за різними представниками роду відрізняється між собою.

Розмноження пуансеттії

Розмноження

У природному середовищі різдвяна зірка розмножується насіннєвим способом. Однак у домашніх умовах пуансеттію, як і всі види пеперомії, прийнято розмножувати вегетативно, а саме живцюванням. Нарізати гілочки (з мінімум 4, а краще 6 бруньками) на живці прийнято на початку червня. Їхня довжина повинна становити 7-10 сантиметрів. Відрізки слід нарізати відразу під вузлом. Після цього гілочки ставлять у склянку з водою кімнатної температури зрізом вниз – за рахунок цього токсин витікатиме з рослини. Потім сушать заготовки, а ділянки зрізів обробляють стимулятором росту коренів. Далі вже можна приступати безпосередньо до висадки живців у контейнери із заздалегідь підготовленим та зволоженим субстратом (суміш річкового піску, навозу та перегною). Зберігати саджанці необхідно у світлому та теплому місці (25-27 °C), накривши склом або поліетиленом та оберігаючи від потрапляння прямих сонячних променів. Іноді кришку необхідно відкривати для усунення конденсату і зрошення гілочок. Десь через місяць живці пустять корені, тоді горщики можна перемістити в прохолодне місце з температурою 16 °C, не нижче. З приходом осені юні пуансетті вже будуть досить зміцнілими для того, щоб розвиватися в персональних горщиках. Вибирайте ємності діаметром 17-20 сантиметрів. Вже наступного року різдвяні зірки стануть привабливими та зацвітуть.

Догляд за пуансеттією

Щоб з успіхом виростити різдвяну зірку в кімнатних умовах, потрібно дотримуватись певних правил. Загалом догляд за пуансеттією, як і догляд за бакопою та іншими декоративними домашніми рослинами, нескладний.

Розташування та освітлення

Розташування та освітлення

Різдвяну зірку рекомендується вирощувати на підвіконнях східної чи західної орієнтації. Крім того, слід пам'ятати, що рослина дуже негативно ставиться до протягів та цілеспрямованих променів сонця. У період формування бутонів температура в приміщенні з пуансеттією повинна бути на рівні 18-25 градусів, під час цвітіння - 15-16 градусів, а під час стану спокою - 12-14 градусів. Влітку горщик з квіткою можна виносити на балкон або просто частіше провітрювати кімнату. Однак протягів не повинно бути в жодному разі, інакше молочай почне скидати листя. Якщо у вашому будинку або квартирі цілий рік досить тепло, провітрювання мають бути систематичними незалежно від сезону. У першій половині осені рослині потрібен світловий день протягом 12 годин. Щоб організувати подібні умови для квітки, її акуратно прикривають темною тканиною або картонною коробкою на 14 годин щодня протягом двох місяців. Так бутонізація піде швидше і приквітки почнуть наливатися яскравим кольором ще активніше.

Вибір горщика

Грамотно підібраний горщик - це дуже важливий фактор при вирощуванні будь-якої кімнатної рослини, і пуансеттія - не виняток. Спочатку слід визначитися з матеріалом, так, для культури більш підходить кераміка або пластмаса. Що стосується габаритів ємності, то вони повинні бути такими, щоб кореневище разом із земляним комом вільно поміщалися, але й не перебували у «свободі», інакше у куща почне розвиватися не зелена маса, а корінь.

Грунт

Пуансеттії люблять повітряний і родючий грунт. Найоптимальнішим субстратом для культури вважається суміш низинного торфу, дернового, листового грунту та річкового піску в рівних частинах. Рівень кислотності - нейтральний чи слабий.

Полив

Полив

Різдвяна зірка вимагає щедрого поливу. Але перед тим, як приступити до зволоження, необхідно обов'язково перевірити стан грунту в горщику: його верхній шар повинен просохнути, але не розтріскатися на частини. Використовуйте для зволоження воду кімнатної температури, а краще трохи підігріту. Якщо кущ відчує холодну вологу, його листя може почати опадати. Також не забувайте вчасно зливати залишки води з піддону. Будь-який застій води може призвести до загнивання коріння.

Вологість повітря

Пуансеттії - це тропічні рослини, які звикли до підвищеної вологості повітря. У квартирі для культури потрібно створити умови, наближені до природних. Двічі на добу розпилюйте воду в повітря поряд з кущем або поставте неподалік від горщика зволожувач повітря. Намагайтеся уникати потрапляння крапель на листові пластини - на них можуть утворитися плями. В період спокою зволоження пуансеттії припиняють. Коли прийде тепло і кущик почне рости, процедуру можна відновити. Далі обприскування проводять залежно від мікроклімату в приміщенні: якщо занадто жарко, до зволожень приступають частіше, а якщо прохолодно – навпаки.

Підживлення

Молочай найкрасивіший прийнято удобрювати навесні, влітку та восени з інтервалом один раз на 2 тижні, використовуючи для цього універсальні мінеральні состави. З настанням сезону цвітіння куща знадобляться добавки з підвищеним вмістом калію. Однак багато квітникарів взагалі не удобрюють культуру під час цвітіння.

Формування крони

Формування крони

Щоб у молочая найкрасивішого зав'язувалися нові бруньки, відразу після сезону цвітіння чагарник обрізають наполовину, залишаючи лише близько 4-5 точок росту, і переносять у сухе приміщення з температурою не вище 15 градусів. У цей час, який триває близько двох місяців, пуансеттію не поливають чи поливають, але дуже рідко. Приблизно наприкінці весни з куща потрібно зрізати слабкі молоді гілки, залишаючи лише 5-6 міцних та перспективних. Потім кущ пересаджують у горщик якомога більше і ставлять його в залиту сонцем кімнату. З цього моменту систематичний полив культури відновлюють, водночас не забуваючи іноді підрізати занадто довгі пагони, і роблять це до кінця літа. Після такої обрізки крона пуансеттії стане більш об'ємною і ряснішою. В серпні у культури починається зав'язь бруньок — на цей період стрижу куща припиняють.

Пересадка

Пересадкою пуансеттії займаються в другій половині весни. Орієнтуйтеся на кінець періоду спокою куща, в цей час на ньому починають виростати нові листочки. Ґрунтосуміш для пересадки має бути наступною: глиниста, листова земля, дерн і річковий пісок у співвідношенні 3:2:1:1. На дні ємності обов'язково має бути хороший дренаж. Що стосується вибору горщика, то він повинен бути зовсім ненабагато більшим від попереднього. Пересаджують кущ методом перевалки.

Цвітіння

Різдвяну зірку часто купують квітучою, але далеко не всі знають як правильно доглядати культуру після закінчення цвітіння. У цій справі головне забезпечити рослині оптимальні умови перед періодом спокою. Наприкінці зими, коли приквітки зав'януть, пагони необхідно обрізати так, щоб від куща залишилося 10-15 сантиметрів. Об'єми поливів скорочують практично до нуля. Зволожувати кущ під час періоду спокою можна лише в тому випадку, якщо листочки почнуть обвисати. З середини квітня стебла та молоде листя починають стрімко рости. Коли це станеться, переставте горщик у світлу кімнату та відновіть регулярні поливи. Якщо ви хочете, щоб ваша красуня зацвіла на Різдво, з приходом осені забезпечуйте культурі 14-годинну темряву. Якщо все складеться правильно, у грудні на кущі почнуть зав'язуватися бутони. Тоді укриття можна прибирати назавжди. Також кущ можна поставити на підвіконня, головне щоб від вікна не йшло холодне повітря. З настанням бутонізації все зелене листя, що росте по периметру навколо квіточок, почне швидко «наряджатися» в яскраві фарби.

Догляд після цвітіння

Догляд після цвітіння

Сезон спокою рослини припадає на березень чи квітень, а триває він приблизно півтора місяці. Коли з чагарників почне облітати листя, пагони обрізають, залишаючи лише 15 сантиметрів від поверхні землі. Після цього пуансеттію переставляють у прохолоду та тінь. Намагайтеся мінімально торкатися куща під час сплячки, нехай він відпочине і набереться сил. Наприкінці весни період спокою завершиться і можна буде повертатися до догляду у нормальному режимі.

Хвороби та шкідники

Різдвяна зірка має досить міцний імунітет, хоч вона й досить вимоглива і примхлива.

Шкідники

Найчастіше чагарники зазнають нашестя трипсів, попелиці, білокрилок, щитівок, борошнистих червеців та павутинних кліщів. Ознакою життєдіяльності червеців є білястий наліт, а от попелиця та білокрилки залишають по собі липкі точки на листі. Прогнати паразитів можна народними методами (наприклад, протирати листя настоєм тютюну або розчином рідкого мила) або обприскувати кущ системними інсектицидами. Мінеральна олія виявила себе дієвим засобом від червеців. Однак у разі масового ураження без фунгіцидів не обійтися. Колонії павутинників також проганяють хімією (акарицидами та інсектицидами).

Захворювання

Фузаріоз, сіра гнилизна і борошниста роса - недуги, які можуть вразити пуансеттію найчастіше. Сіра гнилизна розвивається в умовах надмірно підвищеної вологості повітря. Ознаками хвороби є сірі бляшки на суцвіттях, пагонах та листі. На початковій стадії недуг лікується протиранням куща чистотілом, а у складних віпадках - обробкою фунгіцидами. Наслідком фузаріозу є темно-коричневі пагони та стебла, які згодом відмирають. Борошниста роса супроводжується білим нальотом, який пізніше темніє. Усі захворювання, спричинені грибковими інфекціями, лікуються фунгіцидами широкого спектра дії. При потребі чагарник обробляють хімікатами двічі, з інтервалом тиждень - два.

Можливі проблеми

Можливі проблеми

  1. Пожовтіння листя. Якщо пуансеттія стоїть у прохолодній кімнаті, і при цьому в ґрунті регулярно застоюється волога, то на кореневищі розвивається гнилизна, а листові пластини починають жовтіти. Знижена вологість повітря також може стати причиною пожовтіння листя. Ослаблений кущ відразу ж атакується комахами-шкідниками.
  2. Опадання листя. Найчастіше таке відбувається через надмірно низьку вологість повітря або через застій рідини в ґрунті в умовах прохолоди. Процес починається з пожовтіння, пізніше листя опадає. Також подібне явище може відбуватися і через недостатнє зволоження, погане освітлення або непередбачені температурні стрибки. Не варто переживати, якщо кущ скине листя в другій половині січня — це початок підготовки пуансеттії до періоду спокою.
  3. Прилистки квітки не червоніють. Подібне може статися з багатьох причин, проте найпоширеніша – невірний догляд за різдвяною зіркою восени. Вже з настанням вересня кущу необхідно забезпечити повну 14-годинну темряву на день, щоб пуансеттія змогла зав'язати нові бруньки.
  4. Пуансеттія засихає. Якщо у молочая найкрасивішого почали сохнути пагони, одразу ж перевірте, в якому стані знаходиться коренева система. Якщо все гаразд, пересадіть кущ у новий субстрат і обріжте засохлі стебла до здорової тканини. Місця зрізів обробіть товченим вугіллям. Поки пуансеттія відновлюється, її необхідно переставити в прохолоду та півтінь. Рясні поливи в цей час не потрібні. Коли рослина повернеться до життя, горщик можна буде переставити на місце з гарним освітленням і потроху відновлювати звичайний режим поливу і внесення добрив. Завжди зливайте з піддону залишки води після поливу, інакше постраждає коренева система куща.

Забобони, пов'язані з пуансеттією

Забобони

Різдвяна зірка – це кімнатна рослина із позитивною енергетикою. Всім, у кого не спостерігається алергічна реакція, чагарник цілком можна заводити у своєму будинку або квартирі. У молочая найкрасивішого є безліч цінних якостей:

  • рослина дарує всім домашнім мир та взаєморозуміння;
  • допомагає розвивати інтелект,
  • сприяє швидкому засвоєнню нової інформації;
  • допомагає швидше позбутися респіраторних захворювань;
  • покращує настрій та дарує позитив;
  • підвищує працьовитість;
  • позбавляє стресу і знижує рівень тривожності;
  • нормалізує апетит;
  • сприяє успіхам у фінансових справах;
  • служить оберегом від заздрісників та недоброзичливців.
Дата: 23.02.2022 Переглядів: 136648
Магазин квітів FLOWERS.UA в місті Камʼянське, проспект Тараса Шевченка, 3 Катарантус: вирощування, розмноження та догляд

Способи оплати

X
Виберіть регіон: