Flowers.ua

Сині та чорні троянди - чи існують вони насправді

Букетом червоних або білих троянд сьогодні мало кого здивуєш. А ось різнокольорові троянди - зовсім інша справа. Флористи з усього світу щодня намагаються вивести нові сорти цих дивовижних квітів, щоб вразити уяву навіть найвибагливішої людини. Замовити оригінальні букети з екзотичними квітами в Одесі можна на нашому сайті. Також нами здійснюється доставка свіжих квітів і букетів у Полтаві, Києві, Дніпрі та інших містах країни. Ми неодмінно допоможемо оформити замовлення на сайті та розповімо про умови доставки. Заявки оброблюються щодня. Доставка квітів у Flowers.ua - це швидко, якісно та вигідно.

Отже, в умовах сьогодення троянди екзотичних відтінків можна отримати двома способами: фарбуванням і селекцією.

Сині троянди

Мифы и легенды о лаванде

Насправді квітів синього кольору з більш насиченими та менш насиченими відтінками в природі досить багато. А от скільки сортів є штучно виведеними - навряд чи порахуєш. Чи існують у світі справжні сині троянди, розглянемо нижче.

Звідки взялися сині троянди

Незважаючи на те, що у флористиці синя троянда існує вже досить давно, до недавнього часу всі сині квітки були отримані шляхом штучного фарбування води або бутонів. Оскільки в природі неможливо виростити синю троянду навіть шляхом селекції, японські вчені протягом десятків років працювали над створенням такої рослини, запозичуючи гени у інших представників флори. І, в 2011 році змогли презентувати світу абсолютно новий і унікальний сорт синьої троянди під назвою "Оплески". Успішного результату вдалося досягти завдяки спеціальній технології імплантації: вчені синтезували у триколірної фіалки особливу речовину - дельфіндін, що відповідає за синє забарвлення пелюсток, а потім пересадили її троянді.

Різновиди синіх троянд

Мифы и легенды о лаванде

Першою в нашому переліку є Blue Angel - троянда з групи флорибунда, вирощена в 1992 році. Забарвлення квіток представляє собою суміш бузкових відтінків. Бутони на дотик дещо махрові, мають середній діаметр та стійкий аромат. Листя зелене та блискуче-глянцеве. Троянда квітне фазами весь сезон.

Charles de Gauelle - троянда бузкового кольору. Її запах нагадує запах вербени. Цей сорт блакитних троянд належить до чайно-гібридної групи. Кущ висотою до 1 метру добре протистоїть хворобам. Кількість квіток на стеблі досягає чотирьох штук. Листя квітки густе, не блискуче, світло-зелене. Віддає перевагу сонячним сторонам. Троянду можна висаджувати на садових ділянках, клумбах, а бутони класичної форми дозволяють збирати її для створення букетів та композицій.

Blue Bayou - троянда з групи флорибунда. Квітки напівмахрові. При повному розпусканні бутони оголюють безліч жовтих тичинок. Стебла густо ростуть на досить компактному кущі (приблизно метр заввишки). Цвітіння спостерігається протягом усього літа. Присутній легкий аромат, який приваблює комах. Троянда Blue Bayou може стати відмінною прикрасою вашого саду. Також вона буде прекрасно рости в контейнерах. Полюбляє сонце і поживний грунт.

Небесна троянда Blue Girl - чайно-гібридний сорт, що має пелюстки з лавандовим відтінком. Ріст куща досягає півтора метри. Квітки розпускаються поодиноко протягом цілого сезону. Рослина полюблює тепло, тому потребує надійного укриття на зиму. Грунт має бути поживним, з дренажем. Допускається невелика кислотність.

Мифы и легенды о лаванде

Троянда Blue Moon - це ще один гібридний різновид чайної троянди, котрий квітне фазами протягом сезону. Краще вирощувати квітку на сонячній стороні. Це можуть бути відкриті грядки чи теплиці. Грунт обов’язково з гарним удобрюванням.

Чорні троянди

Чорна троянда займає особливе місце в квітковому світі. Її образ вже багато століть надихає письменників, поетів і митців, а символіка рослини досі є предметом багатьох суперечок. Тим не менш, ще зовсім недавно чорна троянда буда міфічною квіткою. А з першою появою пігментів, коли червоні троянди примітивним способом фарбували у інші кольори, світу були представлені “справжні” чорні троянди. На жаль, через агресивний склад фарб отримані рослині не могли похвалитися стійкістю, проте їх вигляд був надзвичайно ефектним.

Чи існують у природі чорні троянди

Селекціонери з усього світу не залишають спроб вивести жаданий сорт чорних троянд, проте процес ускладнюється тим, що в природі взагалі не існує квітів такого відтінку, здатних поділитися своїм геном або пігментом для схрещування. Та вченим вдалося створити досить багато гібридних сортів бордової троянди максимально наближених до чорного кольору.

Різновиди чорних троянд

Мифы и легенды о лаванде

Отже, троянд з чорними бутонами в умовах природнього середовища не існує. Не лише селекціонери, але й провідні генетики також встигли долучитися до розробок чорних квіток, але поки все закінчується темно-бордовим кольором. І лише троянди, що ростуть в турецькому селищи Халфеті, можуть зайняти посаду єдиних у світі справжніх чорних троянд. Троянда Халфеті є ендеміком, тому її можна зустріти лише в однойменному селищі, і радує вона своїм цвітінням дуже нетривалий час. На початку росту бутони квітки нічим не відрізняються від звичайних червоних троянд, а к закінченню літа вони поступово темнішають, перетворюючись на вугільно-чорні. Насичено-темне забарвлення цих квіток з’явилося завдяки певному рівню pH, особливому складу тутешнього грунту та впливу підземних вод Євфрату.

Black Beauty - приваблива чорна троянда з невеликими бутонами, що була виведена у всесвітньо відомому французькому садовому центрі “Georges Delbard”. Належить до групи чайно-гібридних троянд. Забарвлення пелюсток даної квітки варіюється від темно-червоного до оксамитово-чорного (зверху донизу). Аромат ледь вловимий. Кущ невеликий - до 1 метру 20 сантиметрів заввишки. Цвітіння спостерігається весь сезон. Рослина досить примхлива та потребує ​​додаткових обприскувань спеціальними засобами проти плісняви та укриття на час холодів та підвищеної вологості. Це ідеальна квітка для букетів.

Black Jade - невеличка, темно-червона троянда, виведена в 1985 році відомим селекціонером Ф. Бернарделло. Квітка віддає перевагу піщаним, але багатим на поживні речовини грунтам. Для того, щоб отримати темне забарвлення пелюсток, троянду краще вирощувати в умовах півтіні. Троянда буде хворіти грибковими захворюваннями, якщо її коріння протягом тривалого часу перебуватиме у вогкості. Сорт добре себе почуває у змішаних посадках, гарно приживається у контейнерах та альпінаріях.

Мифы и легенды о лаванде

Чорна троянда Black Pearl відноситься до групи чайно-гібридних. Рослина була виведена у Франції в далекому 1976 році. Аромат квітки легкий та ніжний. Це делікатна та примхлива рослина, яка потребує укриття на холодний період року. Цвітіння може повторюватися кілька разів на сезон. Сорт займе гідне місце в будь-якому саду.

Blackout - досить висока чорна троянда, яка за гарних умов вирощування може бути майже двометровою. Рослина була виведена в США в 2007 році. Це чайно-гібридний вид. Аромат середньої насиченості. Квітка примхлива та вимагає надійного укриття та регулярних профілактичних обприскувань від хвороб у відкритому грунті. Квітне фазами протягом усього сезону.

Black Baccara - це найчорніша троянда, якщо її можна так назвати, з усіх штучно виведених. Квітка відноситься до групи чайно-гібридних троянд, перевагу віддає сонячним місцям. Батьківщиною квітки є Франція. Рік народження - 2000. Завдяки максимальній наближеності до чорного кольору, дана троянда швидко стала досить поширеною та затребуваною серед флористів. Сорт був спеціально виведено для формування букетів та квіткових композицій. Здатність свіжозрізаної квітки зберігати свій привабливий вигляд у вазі становить цілих два тижні. Рослина досить добре переносить низькі температури, але все-таки краще уникати холодів. Квітки з'являються все літо і навіть в теплому кліматі до листопада радують своєю чаруючою красою.

Часті запитання

1. Чи існують справжні сині троянди?

На жаль, сині троянди не існують у природі. Троянди мають генетичний склад, який не дозволяє їм виробляти синій пігмент.

2. Чому деякі троянди виглядають як сині?

Троянди, які здаються синіми, насправді можуть мати фіолетові, пурпурні або синьо-фіолетові відтінки. Ці квіти зазвичай отримують штучну обробку, щоб змінити колір.

3. Чи можна виростити чорні троянди?

На жаль, немає справжніх чорних троянд. Троянди, які здаються чорними, насправді можуть мати темно-червоний або темно-бордовий колір.

4. Чи можна створити сині або чорні троянди шляхом генетичної модифікації?

Деякі компанії проводять дослідження з метою створення троянд з нестандартними кольорами шляхом генетичної модифікації, але наразі сині або чорні троянди є лише результатом фарбування або штучної обробки.

5. Як правильно вибрати троянди з незвичайними кольорами?

При виборі троянд з нестандартними кольорами важливо звернути увагу на їх якість та свіжість. Краще обирати квіти без ознак фарбування або штучної обробки, оскільки це забезпечить тривалий та більш природний вигляд вашого букета.

Дата: 27.11.2020 Переглядів: 12903
Рослини, які вважаються символами України Цикламен: правила розведення в домашніх умовах

Способи оплати

X
Виберіть регіон: