image
(044) 585-88-99 – Київ
0-800-357-000 – Безкоштовний
+1-718-475-92-72 – Нью-Йорк
(067) 355-77-55 – Київстар
Інші телефони
Ми працюємо цілодобово
Допомога онлайн Статус замовлення
Flowers.ua

Фікус бенджаміна: розмноження, пересадка та догляд у домашніх умовах

Фікус бенджаміна виділяється серед інших фікусів своєю пишною кроною і витонченим листям. Ця кімнатна рослина прикрашає будь-який інтер'єр, створює затишок та гарний настрій, а ще очищує повітря від шкідливих речовин. Ще одним важливим плюсом є невибагливість рослини до умов утримання та догляду. Також зверніть увагу на букети із доставкою. Відправлення квітів по Києву та інших містах України щоденне.

Особливості фікуса бенджаміна

Особливості

Фікус бенджаміна, як і бенгальський фікус, а також інші фікуси, відноситься до сімейства Тутових. У дикій природі зустрічається на території Південно-Східної Азії та півночі Австралії. Культура є багаторічником з розвиненою кореневою системою. Коріння фікуса росте і в глибину землі, і над її поверхнею. Загальна висота рослини може досягти позначки 25 метрів, але лише у природних умовах. Деревні стебла і пагони фікуса покриті темно-сірою корою з поперечними лініями коричневого кольору. Листові пластини черешкові, мають овальну форму з гострим кінцем, ростуть на стеблі по черзі, мають блискучу поверхню. Довжина кожного листа сягає 10-12 см, а ширина - 4-6 см. На поверхні листя чітко проглядаються прожилки.

Сорта фікуса бенджаміна

Усього науці відомо кілька сотень сортів фікуса бенджаміна, і всі вони мають різну форму, відтінок листя і придатні для вирощування або вдома, або і вдома, і на вулиці.

Екзотичний

Екзотичний

Це один із найперших сортів фікуса. Відрізняється гарним приростом та середніми розмірами (близько 150 см заввишки). Листя чагарника має насичено-зелений відтінок та глянсову поверхню. Його розмір становить до 5-6 см завдовжки. Екзотичний фікус бенджаміна невибагливий до догляду і добре росте навіть у тіні.

Даніелла

Листва данного сорта имеет очень красивый ярко-зеленый цвет и гладкую поверхность. Но, пока фикус Даниэлла еще молод, его зелень более светлая. Форма листовых пластин яйцеобразная, а длина — около 7-8 сантиметров. Культура растет очень стремительно. Ее упругие побеги отлично поддаются формированию. Из них можно даже сплести косичку.

Керлі

Листя на тому самому кущі сорту Керлі може мати зовсім різну форму і відтінок, бути з малюнками або без. Так, зустрічаються культури з білим і зеленим листям, а на деяких є розмиті плями іншого відтінку. Будова листа пряма або хвиляста. Окантовка також може бути різьбленою або звичайною. Стандартні розміри листа в середньому становлять 6 х 2 см. Зростає культура неквапливо, любить гарне освітлення та велику кількість вологи.

Монік

Монік

Монік - це витончений екземпляр з витонченим стовбуром і довгими пагонами. Велике листя з хвилястою окантовкою пофарбовано в блідо-зелений колір, його будова витягнута і злегка опукла з нижньої частини. Фікус Монік - це швидкозростаюча культура.

Старлайт

Фікус бенджаміна сорту Старлайт визнаний однією з найдекоративніших рослин із строкатим листям. Довжина листових пластин становить близько 5-6 см, а ширина втричі менша. Забарвлення листя насичено-зелене, на поверхні присутня широка кайма білого кольору. Кожен лист своєю формою нагадує міні човен із гострим кінцем. Пагони культури гнучкі та добре піддаються формуванню. Старлайт не відрізняється швидкими темпами росту, проте дуже довго живе. Кущ віддає перевагу яскравому сонячному світлу.

Анастасія

Сорт Анастасія відрізняється розлогою кроною та густою яскравою зеленню, яка прикрашена різноманітними малюнками. Поверхня листя глянсова, структура дещо хвиляста, а розмір середній (приблизно 6 см завдовжки і 3 см завширшки). На кожному листі є яскраво виражені прожилки світлішого тону, а також кайма такого ж відтінку.

Барок

Барок

Відмінною характеристикою даного сорту є кучерява крона, яка складається з соковитих яскраво-зелених листків довжиною 3 см із закрученими краями. Саме така облямівка і створює ефект кучерявості. Стовбур гнучкий, витончений, дає ріст численним тонким пагонам. Через таку особливість сорт заведено вирощувати групками в одній ємності. Кущ росте неквапливо та не переносить, коли його переміщують на нове місце.

Наталка

Це карликовий представник роду заввишки до 35 см. На вигляд рослина швидше схожа на міні дерево. Гнучкий стовбур фікуса чудово набуває різних форм, за рахунок чого культура є затребуваною серед любителів бонсай. Листя сорту яйцевидне з піднятим кінцем, блискуче. Колірна палітра листя включає всі відтінки світло- та темно-зеленого.

Способи розмноження фікуса бенджаміна

У кімнатних умовах фікус бенджаміна розмножується вегетативно (живцями, боковими відводками, листом), а також насінням. Вирощування з насіння - найтрудомісткіше і не дає багато рослин. А для вегетативного розмноження варто відбирати лише сильні кущі в період їхнього активного росту. Так частини фікусу зможуть швидше прижитися. Варто зазначити, що сучасні селекціонери часто вдаються до клонування фікусів бенджаміна. Цей спосіб застосовується, якщо є необхідність одержати багато однакових кущів (наприклад, для озеленення великої території).

Розмноження живцями

Розмноження живцями

Для початку потрібно підготувати живці. Виберіть здоровий кущ і відріжте від нього гілку завдовжки приблизно 15 см під кутом. Ножиці для цього завдання не підійдуть, тому що їх зріз залишить краї надто нерівними та навіть травмованими. Сік, який проступить на поверхні зрізу, необхідно відразу ж стерти, тому що він має властивість швидко застигати і перешкоджає проростанню корінців. Все нижнє листя з черешка видаляється, а верхнє скручується в трубочку і фіксується. Подібна дія допоможе зберегти природну вологу у фікусі. Вкорінювати живці можна в склянці з водою або відразу в ґрунті. У першому випадку ємність має бути обов'язково темною, тому що сонячне проміння спровокує розвиток мікроорганізмів, які негативно вплинуть на чистоту води. Також слідкуйте, щоб листя не потрапляло в рідину. Раз на пару днів підливайте трохи свіжої води до живця, а саму склянку краще тримати в теплиці. Через пару-трійку тижнів на гілочках виникнуть набряклості, з яких згодом виросте коріння. Коли коріння стане більш-менш зміцнілим, пагони можна буде пересаджувати у субстрат. Існує спосіб, за допомогою якого можна прискорити вкорінення черешка: просто зробіть невеликі надрізи на тій частині гілочки, яка буде у грунті. Також можна скористатися спеціальними стимуляторами росту (наприклад, добре зарекомендував себе препарат Корневін). Замочіть пагони у розчині засобу, а лише потім занурюйте у воду. Якщо ви збираєтеся вкорінювати паросток у субстраті, просто промокніть надрізи в порошковому стимуляторі росту.

Розмноження відводками

Розмноження відводками

До цього методу вдаються, якщо:

  • на фікусі виростає мало нових пагонів, а ось старих уже надто багато і вони починають твердіти;
  • ви бажаєте виростити бонсай з розгалуженим повітряним корінням.

Отже, для розмноження даним способом спочатку потрібно зробити на корі стовбура фікуса надріз у формі кільця. Тканину, що оголилася, обробляють стимулятором росту і фіксують на ній зволожений мох сфагнум або землесуміш із ним у складі. Потім ствол на рівні цієї ділянки загортають у плівку, закріплюючи її краї ізолентою або ниткою. Через деякий час під прозорим поліетиленом почнуть з'являтися молоді корінці, для цього треба буде зробити отвори. А сам саджанець зрізають трохи нижче за корінці. Далі паросток висаджують так само, як і інші екземпляри. При цьому зрізану частину з донорського куща протирають подрібненою вугільною крихтою або садовим варом.

Розмноження листом

Розмноження листом є не особливо поширеним методом вирощування фікуса бенджаміна, проте він також має місце бути. Вибирайте лист, що росте приблизно на середині гілки. Відрізайте його разом із шматочком кори стовбура. Посадіть листок з черешком у ґрунтосуміш із річкового піску, вермикуліту та низинного торфу. Організуйте для саджанця умови, близькі до тепличних, і поливайте його раз на пару днів. Коріння з'явиться приблизно через 30 діб.

Вирощування з насіння

Квітникари рідко вирощують фікус бенджаміна насіннєвим способом через те, що даний метод досить малоефективний і забирає багато зусиль. Проте саме так можна отримати нові гібридні сорти. Перед початком роботи насіння потрібно підготувати – провести обробку фунгіцидами чи стимуляторами росту. Далі їх рівномірно розподіляють по поверхні злегка змоченого ґрунту. Потім ємності з розсадою накривають кришкою зі скла або прозорої плівки та ставлять у тепле місце з температурою 25-29°C. Як тільки проклюнуться молоді рослини, ємності необхідно переставити на залите сонцем підвіконня, інакше фікуси надто витягнуться у довжину.

Догляд за фікусом бенджаміна

Догляд

Догляд за фікусом бенджаміна не є особливим складним. Все, що необхідно культурі, - це своєчасний полив, вчасно внесені добрива та періодична пересадка. У таких умовах фікус активно зростатиме та розвиватиметься вам на радість.

Відповідний горщик і ґрунт

Садівники рекомендують вибирати для фікуса бенджаміна керамічні горщики середньої висоти та великої ширини. Але в принципі підійдуть і пластмасові ємності. Якщо ваша рослина дуже розрослася, можна підібрати для неї звичайний дерев'яний ящик. Головне, не забудьте зробити на дні дірочки для дренажу, інакше вода, що застоялася в грунті, спровокує розвиток такого захворювання, як коренева гниль. Непогано, якщо буде піддон. Враховуйте, що після кожної пересадки новий горщик повинен бути на 3-4 сантиметри ширшим за попередній. Найбільш оптимальний грунт для фікуса це той, який включає в себе річковий пісок, вермікуліт і низинний торф в однакових частинах. Попередньо грунтосуміш бажано знезаразити. Для цього пропекіть її протягом півгодини в печі. При посадці орієнтуйтесь на висоту стебла. Якщо його розмір становить лише кілька сантиметрів, зафіксуйте стебло у субстраті. Наприклад, можна підібрати дерев'яну паличку, яка заглиблюється в ґрунт і проходить через скручений листок фікуса.

Полив

Фікус бенджаміна не вимогливий до чіткого режиму поливу. Просто орієнтуйтеся на рівень вологості, температуру повітря в приміщенні, вік вашої рослини, а також сезон року. Наприклад, влітку необхідно дотримуватися помірного поливу. При цьому слідкуйте, щоб верхній шар субстрату вже встиг просохнути на пару сантиметрів, і лише потім приступайте до його зволоження. Коли залишки рідини стічуть у піддон, їх треба злити. Під час холодів фікус бенджаміна потребує вологи ще рідше. Дуже добре, якщо вода для поливу буде фільтрованою або хоча б відстояною. Підійде і кип'ячена, головне остудити її до рівня кімнатної температури. По можливості іноді додавайте у воду мінеральні підживлення у рідкому вигляді.

Освітлення

Освітлення

Від інтенсивності освітлення залежить яскравість забарвлення листя, і навіть загальне здоров'я рослини. Так, фікус бенджаміна дуже любить, коли на нього потрапляє багато світла. Тому ставте його на вікно сонячної орієнтації. Єдине, кущ обов'язково необхідно захищати від прямих сонячних променів (особливо під час спекотного літа). У постійній півтіні здатні прижитися тільки ті різновиди фікусів, листя яких пофарбоване в темно-зелений колір.

Температура

Найоптимальнішими температурними відмітками для приміщення, в якому вирощується фікус бенджаміна, вважаються 20-25 °C. У період спокою допускається зниження температури до 17-18 °C. Обов'язково захищайте вашого зеленого друга від протягів, відкритих навстіж вікон та холодних підвіконь.

Вологість повітря

Фікус бенджаміна - це вологолюбна рослина, яка найкраще зростатиме і почуватиметься при показнику вологості повітря рівному 65-70%. У спеку квітку потрібно постійно обприскувати з пульверизатора прохолодною чистою водою. Також багато садівників рекомендують влаштовувати для культури теплий душ раз на півмісяця. Акуратно поставте горщик з квіткою у ванну, прикрийте ґрунт плівкою і полийте фікус прямо з душового шланга. Взимку захищайте рослину від батарей та обігрівачів. В ідеалі потрібно тримати зволожувач або склянку з водою на одній площині поруч із горщиком цілий рік.

Добрива

Ця кімнатна рослина не є винятком і так само, як і всі інші квіти, любить, коли її підгодовують поживними сумішами. Підгодовувати фікус бенджаміна заведено кожні 15-20 днів, починаючи з березня до початку жовтня. Для цього користуються мінеральними та органічними добривами по черзі. Приблизно у квітні-травні, коли у культури спостерігається період активного розвитку, намагайтеся вносити в ґрунт препарати з підвищеною часткою азоту.

Обрізка

Обрізка

Фікус бенджаміна - це та рослина, яка легко піддається формуванню. Регулярна обрізка допоможе перетворити кущ до невпізнання. Найчастіше крону цієї рослини формують у вигляді кулі, штамбу з кількома ярусами, у стилі бонсай та у вигляді різноманітних скульптур. Найбільш раціонально приступати до обрізки у травні чи червні, коли у фікуса спостерігається стрімке зростання. Більш молоді фікуси легше піддаються обрізці і швидше перетворюються на задуману форму, чого не можна сказати про дорослі екземпляри. Також обрізці підлягають ті фікуси, які дуже розрослися, або різновиди з непривабливою або неакуратною кроною. До речі, зробити фікусу бенджаміна гарну крону можна не лише за допомогою обрізки. Існує особливий спосіб сплетення пагонів. Для цього вам знадобиться кілька молодих кущиків, у яких розміри стволів будуть приблизно однаковими. Поки рослина молода, її гілки все ще гнучкі і їх можна сплести в косичку або спіраль. Головне не затягувати пагони надто туго, щоб стволам було куди надалі розширюватись.

Пересадка

Фікус бенджаміна треба пересадити, якщо:

  • старий горщик став занадто малий для чагарника (зрозуміти це можна по корінням, що стирчать назовні або з дренажних отворів);
  • кореневище обволокло земляний ком повністю;
  • настав час збагатити грунт або модернізувати дренаж;
  • рослина підлягає розмноженню.

Молоді фікуси бенджаміна заведено пересаджувати один раз на рік. Найкраще робити це весною. Що стосується дорослих кущів (яким 4 роки і більше), їх зазвичай пересаджують 1 раз на 3 роки. Також іноді підсипайте в горщик частину свіжого субстрату з добривами. У фікусів різного віку свої переваги щодо ґрунту. Так, юні екземпляри люблять звичайну садову землю, а більш дорослим різновидам необхідний добре підживлений і щільний ґрунт. Занадто просторі ємності не потрібні рослині. Вибирайте ту, яка буде на пару сантиметрів у діаметрі більше, ніж колишня. Не забувайте про дренаж. Також для культури важливо, щоб кислотність субстрату була наближена до нейтральної або трохи нижче від середньої.

Здійснюйте пересадку вкрай обережно, оскільки кореневище рослини досить чутливе. Для цього використовуйте метод перевалки. Фікус бенджаміна добре переносить пересадку тільки цим способом. Не поспішайте одразу ж поливати кущ. Зачекайте 2-3 доби. Але, якщо у вашому будинку дуже душно, то можна зволожуватити фікус з розпилювача. Також садівники не рекомендують відразу ж пересаджувати щойно куплений екземпляр. Зачекайте приблизно місяць, за цей період кущ встигне адаптуватися до ваших кімнатних умов і пересадка не стане для нього сильним стресом.

Хвороби та шкідники

Хвороби та шкідники

Фікуси бенджаміна не можна назвати слабкими рослинами, проте й вони іноді хворіють. Найчастіше з культурою трапляються такі проблеми:

  1. Антракноз – хвороба, що супроводжується темними плямами на листі та його засиханням.
  2. Ботрітіс – захворювання, яке розвивається через надмірне поливання. Його ознаками є білі плями на листових пластинах.
  3. Церкоспороз – характеризується виникненням коричневих вкраплень на вивороті листя, а потім перетікає в пожовтіння та опадання листя.

Як правило, позбутися цих недугів можна просто обрізкою хворих частин фікусу, переміщенням горщика з квіткою на карантин, а також належним доглядом. Серед комах найбільшу небезпеку для культури несуть борошнисті червеці, щитівки, павутинні кліщі та попелиця. Прогнати перших трьох можна за допомогою настою із часнику чи цибулі, а також інсектицидами. А попелиця тікає з рослини після того, як фікус оброблять звичайним мильним розчином.

Забобони, пов'язані з фікусом бенджаміна

Фікус бенджаміна оповитий різними повір'ями і наділений певним символізмом. Причому в різних народів ця рослина має свої здібності. Давайте ознайомимося з найпоширенішими з них.

Жителі Далекого Сходу стверджують, що фікус приносить щастя та мир у сім'ю. Китайці й сьогодні прикрашають свої помешкання фікусами, щоб закликати благополуччя та везіння. Нерідко фікус бенджаміна грає роль подарунка молодятам. Багато родин навіть передають горщик з квіткою з покоління в покоління. Вважається, що дорослі фікуси перетворюють негативну енергетику на позитивну, роблять людей здоровішими і сильнішими. У Таїланді ця рослина взагалі вважається священною. Там вірять, що кущ відлякує злих духів.

Слов'янські народи досить довгий час вважали, що чагарник може накликати лише біди та невдачі на своєго господаря. Наші пращури наділяли рослину надприродними здібностями, говорили, що фікус в будинку загрожує сварками в сім'ї, розпалює атмосферу і навіть може призвести до розлучення подружжя. А після війни, коли кількість чоловічого населення різко скоротилася, фікус бенджаміна робили винним у цьому. А ось у біблійних оповідях немає нічого такого, що робило б фікус поганим. Навпаки, саме фікусове листя служило одягом для перших людей на Землі. Сьогодні зображення фікуса можна зустріти навіть на офіційних емблемах різних країн. Наприклад, один із сортів цієї культури красується на гербі острівної держави Барбадос.

Дата: 23.08.2021 Переглядів: 165821
Спатифіллум (квітка жіноче щастя): пересадка, розмноження та догляд у домашніх умовах Які кімнатні рослини підходять для спальні

Способи оплати

X
Виберіть регіон: