image
(044) 585-88-99 – Київ
0-800-357-000 – Безкоштовний
+1-718-475-92-72 – Нью-Йорк
(067) 355-77-55 – Київстар
Інші телефони
Ми працюємо цілодобово
Допомога онлайн Статус замовлення
Flowers.ua

Догляд та розмноження драцени в домашніх умовах

Квіти, будь то букети свіжозрізаних троянд, або кімнатні рослини, такі як драцени, додадуть краси до вашої оселі або офісу, і завжди будуть піднімати вам настрій. На нашому сайті представлено понад 1000 яскравих композицій, які можуть стати чудовим доповненням до вашого інтер'єру, а також є можливість замовити доставку квітів у Києві онлайн, щоб зберегти свій час на пошук композиції, що сподобалася в квіткових магазинах. Однією із популярних кімнатних рослин, яку часто купують як прикрасу до інтер’єру є драцена. Ця рослина не тільки дуже гарна зовні, але й не завдасть багато клопоту, адже догляд за драценою не потребує багато сил і часу. Як доглядати за драценою, як боротися зі шкідниками та як пересадити квітку правильно, на всі ці питання ми відповімо в цій статті.

Види драцен

Існує більш ніж 100 видів драцени. У природі ця рослина зростає у вигляді дерев, тоді як в домашніх умовах, ця квітка нагадує міні-пальму. Вдома вирощують види, які краще за всіх адаптувались до наших погодних умов. Ось перелік найпопулярніших видів драцени, придатних для вирощування вдома: 

Драцена облямова. Серед всіх існуючих видів драцени, це один з найвибагливіших видів. За умови ретельного та грамотного догляду, висота рослини досягає до 3-5 метрів. Відрізняється від усіх інших видів тим, що має деревоподібний ствол, вузьке зелене листя та характерні червоно-фіолетові края. 

Драцена духмяна. Цей вид драцени вважається одним з найбільших. Свою назву отримав через своє біле суцвіття, яке має дуже виразний неприємний запах. Правда, квітка рідко цвіте в домашніх умовах.

Драцена відігнута. Назва рослини говорить сама за себе: листя цієї драцени відхилене вниз і має яскравий зелений колір. Стебло рослини слабке і в’юнке. 

Деремська драцена. Ця рослина належить до найбільших видів драцен, ствобір якої може вирости до 3 метрів в ширину. В період цвітіння, деремська драцена радує глаз яскраво-червоними квітами. Квітки деремської драцени мають неприємний аромат, але відчути його ви можете лише в природних умовах. 

Драцена Годзеффа. Характерна риса цього виду - білі та кремові плями на темно-зелених листках. Зовні ця рослина нагадує кущ і гармонічно виглядає як у кімнаті, так і в офісному інтер’єрі. 

Як доглядати за драценою

Кімнатна рослина

Кімнатна рослина "Драцена" (велика)

 

Догляд за драценою - досить простий процес, якщо дотримуватись декількох правил. Найголовніші правила догляду за кімнатними рослинами, в тому числі драценою - це підтримка оптимального температурного режиму, освітлення та полив.

Яка температура для драцени оптимальна?

Оптимальна температура, яка підходить для драцени влітку становить 20-25 градусів за Цельсієм, а взимку - 15-18 градусів тепла. Щоб забезпечити комфортні умови, оберігайте драцену від протягів та прямих сонячних променів та не ставте іі на підвіконня біля батареї або поблизу кондиционеру. Зверніть увагу на стан листя квітки. Якщо драцена покрилася коричневими або темними плямами, це говорить про те, що кімната суха і рослині не вистачає вологості. 

Яке освітлення підійде для драцени?

Що стосується освітлення, потрібно враховувати те, що драцена любить світло. Проте, рослина не переносить прямих сонячних променів. Тому, щоб ваша улюблена квітка відчувала себе комфортно, слід обирати світле приміщення, але не ставити рослину на сонячній стороні. Найбільш оптимальним варіантом буде поставити драцену на західне  або східне вікно. Зверніть увагу на те, що драцени зі строкатим листям потребують більше розсіяного світла - воно необхідно для її гармонійного зростання. Якщо ж ви боїтесь залишати рослину на підвіконні через потрапляння прямих сонячних променів, використовуйте штучне світло, наприклад, розсіюючу люмінесцентну лампу. 

Полив драцени

Не має значення який саме вид драцени ви придбали, ця рослина полюбляє вологу, тому, полив повинен бути регулярним. Важливо не пересушувати верхній шар ґрунту. При цьому, заливати драцену також не можна. Для того, щоб квітка зростала в комфортних умовах, слід керуватися таким правилом - в літній період поливати драцену щодня, взимку - декілька разів на тиждень. Вузьколисті рослини (драцена маргината, триколор, тощо) особливо полюбляють вологу, тому їх можна обприскувати частіше.

Удобрення драцени

Удобрювати драцену рекомендується під час її інтенсивного зростання, а саме в період з березня по серпень. В інших випадках, підгодовувати рослину слід не частіше ніж один раз на місяць. Для цього рекомендовано використовувати спеціальні магазинні комплексні добрива.

Розмноження драцени в домашніх умовах 

Розмножувати драцену можна живцюванням, стебловими живцями та повітряними відведеннями. Для цього використовують верхівкові або ж бічні пагони. Їх занурюють у воду або спеціально заготовлену суміш із піску, ґрунту і торфу для утворення кореня. Найчастіше беруть живці завдовжки не більше ніж 10 сантиметрів. Процедура розмноження в кожному випадку не дуже відрізняється. 

Як розмножувати драцену за допомогою відрізка стебла - покрокова інструкція

  1. В першу чергу, оберіть потужне стебло драцени, яке стане надалі окремою квіткою.
  2. За допомогою гострого ножа розділіть це стебло на декілька відрізків довжиною не більше ніж 50 мм. На кожному відрізку стебла драцени повинно бути як мінімум два паростки. 
  3. З одного боку стебла, зробіть надріз.
  4. Далі, помістіть відрізок стебла в ґрунт тією стороною, на якій був зроблений надріз. 
  5. Утрамбуйте стебло пальцями, вирівнюючи кімнатну рослину по центру горщика.
  6. Приберіть горщик в тепле затінене місце. 
  7. Накрийте рослину. Для цієї маніпуляції підійде пластикова пляшка або поліетиленовий пакет.
  8. Протягом 6 тижнів систематично поливайте знову пересаджене стебло до появи нових паростків на стеблі.

Як пересадити драцену?

Кімнатна рослина

Кімнатна рослина "Драцена"

 

Процес пересадки будь-якого кімнатної рослини вимагає певних знань і умінь, і драцена не є винятком. Досвідчені садівники рекомендують пересаджувати драцену 2 або 3 рази на рік. Краще всього пересадку планувати на весняний період, в квітні або березні. В саме цей період квітка прокидається після зимового “сна” і активно росте. Але виникають ситуації, коли драцену необхідно пересадити відразу після покупки. Якщо у вас трапилась саме така ситуація, слід почекати 10-14 діб, щоб ваша нова рослина адаптувалася до нового помешкання та умов, і тільки потім приступати до процесу. 

Для того, щоб квітка швидко акліматизувалася та росла здоровою, у складі субстрату обов’язково повинен будет або перегній, або торф. Використовуйте магазинний дренаж і ґрунт, виготовлений спеціально для пальм і драцен. Або приготуйте його самі. Для цього, візьміть торф’яну крихту, листову землю і перегній в рівних частинах та змішайте з невеликою кількістю піску і деревного вугілля. 

Як боротися зі шкідниками і хворобами драцени 

Серед найпоширеніших шкідників драцени виділяють щитівки, тріпси і павутинний кліщ. Наявність будь-якого з них призводить до хвороби рослини, а останній провокує опадання листя. Для того, щоб запобігти серйозних проблем, слід регулярно використовувати обприскувачі. Якщо ж проблема вже є і ви помітили, що листя вашею драцени стало сухим і вкрилося коричневими плямами, необхідно реагувати швидко.

У більшості випадків для боротьби зі шкідниками рекомендують використовувати препарати, що містять мідь, наприклад мідний купорос. Про те, якщо рослина вкрилася бляшками (ознака шкідника щитівки), слід обприскати драцену інсцектидом, наприклад, фітовермом.

У випадку, якщо ви помітили сріблясті розводи та плями на зелених листках, можна з упевненістю говорити про те, що драцену вразив трипс. Позбутися цього шкідника допоможе звичайний мильний розчин, яким потрібно обробити рослину і змити через добу. Мильним розчином можна протирати і здорове листя, таким чином попереджуючи появу шкідників і хвороб. 

Помилки при догляді за драценою

Хоч драцена і невибаглива кімнатна рослина, неправильний догляд може призвести до пожовтіння і в’янення її листя, а в деяких випадках - і до загибелі рослини. Саме тому, дуже важливо дотримуватися наступних рекомендацій.

  • Пожовкле листя у нижній частині драцени може свідчити як про нормальний процес розвитку квітки, так і про проблеми, пов’язані з неправильним поливом. Якщо драцена молода, а її листя досить швидко жовкне, то, перш за все, необхідно змінити режим її поливу. Земля повинна бути вологою, тому рослину слід поливати щодня.  
  • В разі, якщо листя драцени або края стали сухими, треба підвищити вологість у кімнаті. Для цього можна придбати зволожувач повітря або пульверизатор. Також, контролюйте вологість ґрунту. Рослину необхідно часто обприскувати водою.   
  • Якщо ви не пересаджували дорослу драцену декілька років поспіль, існує ризик появи солі у ґрунті, що може зашкодити кореневій системі рослини та уповільнити її розвиток. 
  • Якщо ви помітили, що ваша улюблена квітка виглядає слабкою, а листя її потемніло і стало сухим, при цьому полив, температурний режим і вологість у кімнату у нормі, слід оцінити якість ґрунту. Найчастіше, в таких випадках, щоб врятувати рослину, рекомендують повністю замінити ґрунт.
  • При ознаках появи гниття, потрібно терміново обробити рослину препаратами проти шкідників та хвороб. В складних випадках - видалити гниле листя до здорових ділянок та протерти розчином спирту. 
Дата: 05.08.2020 Переглядів: 44245
Цикламен: правила розведення в домашніх умовах Як правильно пересадити орхідею

Способи оплати

X
Виберіть регіон: